Raul Oprea: Baletul este o artă care se face din suflet, cu ajutorul unei minți puternice care antrenează corpul spre perfecțiune.

Raul se pregătește pentru clasa a XI-a, și își dorește să studieze la Academia English National Ballet, unde a fost admis pe o perioadă de 3 ani, în urma unei vizionări. Costurile însă sunt foarte mari

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Raul Oprea Stoian s-a născut la București, în anul 2005.  La  vârsta de 10 ani, pe perioada verii, a participat la cursurile de balet ale programului suplimentar de artă din cadrul Liceului de Coregrafie “Floria Capsali”, București.

Apoi revine la o școală normală. La sfârșitul clasei a VI-a, își roagă tatăl – balerin al Operei Naționale București, să-l pregătească în balet.  Se prezintă la examenul de admitere în clasa a VII-a la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” din București, pe care îl trece cu succes.

Citește și

Teachers for Swanz, un poriect de excepție! Un laborator de dans pentru profesori și elevi, inițiat și coordonat de Liceul de Coregrafie Floria Capsali

De 9 mai, Ziua Europei, baletul ne unește! Ballet Magazine a relansat proiectul international de fotografie de balet „BALLERINAS IN RED” ediția 2022

 

Din toamna anului 2022, Raul se pregătește pentru clasa a XI-a, iar visul lui cel mai mare este să danseze în compania English National Ballet

Isi dorește totodată să studieze la Academia English National Ballet, unde a fost admis pe o perioadă de 3 ani, în urma unei vizionări. Costurile însă sunt foarte mari și familia lui, încearcă acum să obțină sponzorizări.

Ce înseamnă baletul pentru tine?

Raul Oprea: Deși am descoperit baletul mai târziu, sunt pasionat pentru că îmi oferă posibilitatea să transmit publicului ceea ce simt, iar publicul este feedback-ul pozitiv al muncii mele. În cadrul Liceului de Coregrafie “Floria Capsali”, am urmat cursurile de cultură generală și  cele de specialitate, însetat fiind de a acumula cât mai multe cunoștințe despre arta dansului. Din cauza pandemiei nu am apucat să particip la prea multe concursuri. La primul meu concurs, în anul 2019, am obținut locul III. Apoi, la Olimpiada de Coregrafie faza municipală 2019, locul I, la dans clasic.

Baletul este o artă care se face din suflet, cu ajutorul unei minți puternice care antrenează corpul spre perfecțiune.

Care au fost profesorii care te-au ghidat pe acest drum?

Raul Oprea: Pentru că am început baletul mai târziu, am fost nevoit să muncesc mai mult. Era necesar să dobândesc mai rapid experiență în studiul și tehnica dansului clasic. Această experiență se datorează profesorilor cu care am lucrat în școală. De asemenea și cu profesori în cadrul unor workshopuri/stagii de balet.

Eugenia Cotovelea, Constantin Marinescu, Marian Horhotă, Traian Vlaș, Cristina Mitu, Valentin Stoica, Ovidiu Matei Iancu, Misha Tchoupakov, Lienz Chang, Alexandre Stepkine, Bertrand Belem, Tania Fairbain, Siner Boquin și Taina Morales – profesorul care m-a motivat și și-a lăsat o puternică amprentă asupra mea.

Raul Oprea

Cum te simți pe scenă?

Raul Oprea: Pe scenă mă simt motivat de plăcerea și starea pe care o am în timp ce dansez.  Primul meu contact cu scena a fost la 5 ani. Am intrat  în spectacolul “Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” în coregrafia maestrului Francisc Valkay, spectacol al Operei Naționale București. Mai târziu, la vîrsta de 7 ani, am avut șansa să interpretez rolul copilului Serioja, în spectacolul “Anna Karenina” tot pe scena Operei Naționale București. Spectacolul poartă semnătura maestrului Ioan Tugearu și am avut ocazia să fiu pe scenă alaturi de tatăl meu care a interpretat rolul Karenin.

Apoi am mai dansat în “Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” și  în ”Frumoasa din pădurea adormită” în coregrafia lui Vasily Medvedev și Stanislav Feco, spectacole în care sunt integrați și elevii Liceului de Coregrafie.

Cine te inspiră din lumea baletului?

Raul Oprea: Imi place și mă inspiră Cesar Corrales datorită tehnicii excepționale. Un alt model este Rudolf Nureyev deoarece degaja o energie copleșitoare atunci când dansa. Totodată, Roberto Bolle îmi place pentru că mă motivează să fiu perfecționist.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate