Runia Hanza, absolventă academiei John Cranko Balletschulle din Stuttgart. Talent, pasiune și aripi întinse!

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

 
Runia Hanza s-a născut la Constanța, în 2002.  A început cursuri de gimnastică ritmică la doar 3 ani și jumătate. La vârsta de 5 ani, a pășit prima dată într-o sală de balet și a știut imediat că vrea să facă o carieră în această meserie.

 In timp, a demonstrat talent, eleganță, o disciplină de fier și determinare. A muncit enorm pentru a se perfecționa, iar anul acesta, a terminat una dintre cele mai prestigioase academii de balet, John Cranko Balletschulle, Stuttgart, Germania. In primul an a plecat cu bursă, iar aceasta s-a prelungit  an de an, după trecerea cu succes a examenelor.

 

Premii și distincții obtinute: 

2011 -Sofia, Bulgaria –Concursul international “ Little Stars “, Locul 1 dans clasic și contemporan, 2012București –“Dance World Cup” Romania Open,  Locul II dans contemporan și calificarea pentru finala din Austria, 2012Bucuresti- “ESDU” Romania Open, Locul I dans contemporan si Premiul Special pentru cea mai bună prezență scenică la secțiunea dans clasic și calificarea pentru Porec, Croația. 2012Porec, Croatia- Finala “Dance Masters World” (ESDU), Locul I dans contemporan și Locul II dans clasic, Nominalizare pentru “ Cel mai bun talent feminin”, Invitată sa particip cu variația “Kitri” la un spectacol de televiziune din Croația “Star Night”. 2012 – Sibiu –Concursul internațional “World Balet Competition”, Medalia de bronz și calificarea pentru Finala din luna mai 2013 din Orlando, America.

Citește și: The Board of Directors of the State Theater Stuttgart has extended the contract of Artistic Director Tamas Detrich until 2028

 
– Runia, cum ai descoperit baletul și ce înseamnă pentru tine?   

Runia Hanza: La 4 ani am văzut la TV un spectacol de balet și am rămas fascinată. Mi-am dorit să știu, să cunosc mișcările și să pătrund cât mai adânc în tainele acestei arte. Datorită faptului că ajunsesem să creez spectacole prin apartament cu scenografie, costume și coregrafie în fața familiei și a prietenilor, la vârsta de 5 ani, am insistat să fiu dusă la cursuri de balet.  

Pe cei care au contribuit la formarea mea ca “mică balerina” și cărora le mulțumesc din suflet, nu am să-i uit niciodată! 

Cel care mi-a  arătat primii pași în sală a fost domnul Oleg Danovski Jr. și doamna Stela Cocârlea, cea care mi-a acordat încredere și aripi să pot zbura mai sus, rămân pecetluiți în inima mea. Lor le datorez începuturile în această frumoasă artă!

După câștigarea  mai multor concursuri naționale și internaționale ( Little Stars- international Ballet Competition for Children, Sofia 2011, International Dance Competition Hellas, balet clasic, Atena 2013, Finala World Ballet Competition USA -2013), mi-am dorit să acumulez și mai multe cunoștințe în ceea ce privește baletul. Să îmi cultiv dragostea pentru această artă. 

– Ai plecat din Romania la o vârstă fragedă. Ai terminat recent ultimul an de studiu la Academia John Cranko, Stuttgart, Germania. Cum ai ajuns să studiezi acolo?  

Runia Hanza: Aveam 11 ani când am dat audiție și am fost acceptata la două școli de balet din Germania. (Stattballett Berlin și John Cranko Ballett Schule din Stuttgart).

Motivele pentru care mi-am continuat studiile la John Cranko Ballett Schule au fost profesorii de naționalitate rusă și aplicarea metodei Vaganova. Au trecut 8 ani de muncă, ani cu bucurii dar și tristeți. Ani cu lacrimi de dor, dar și lacrimi de fericire și recunoștință după fiecare examen luat sau fiecare ropot de aplauze al publicului. 

În paralel cu orele de balet am mers la un Gymnasium de stat (Königin Katharina Stift). Acolo am învățat in limba germană la toate materiile. Mi-a fost greu, dar am reușit !  

 

Întotdeauna m-am ghidat după zicala: “Dacă alegi calea cea grea la început, o sa-ți fie mai ușor, apoi!” Și așa a fost!
Runia HanzaRunia Hanza
– Cum a fost experiența ta la această Academie? Ce materii de specialitate ai studiat în plus față de România?   
Runia Hanza: Întotdeauna m-am ghidat după zicala: “ dacă alegi calea cea grea la început, o sa-ți fie mai usor, apoi!” Si așa a fost! La inceput (11 ani) cunoșteam foarte puțin limba engleză și deloc limba germană. Acest lucru s-a schimbat pe parcursul anilor. Pot spune că este un atu să înveți într-un cadru internațional. Să acumulezi cât mai multe cunoștințe, să devii independent și prin aceasta să faci față tuturor situațiilor critice.

Acomodarea cu colegii a fost destul de rapidă. Fiind  la vârste încă fragede și având toți aceeași pasiune de a dansa, ne-a fost ușor să ne împrietenim. Cu timpul însă, examenul a devenit cel care ne distrugea relațiile și prieteniile. Astfel că, an de an după examen, unele dintre prietenele mele erau nevoite să părăsească școala .

A fost mereu o lupta între suflet si rațiune, între bucurie și tristețe.

Din câte știu eu, orele ce ne diferențiază de celelalte școli sunt orele de dans spaniol și castagnete. La finalul celor 6 ani de școală de balet, au loc examenele pentru intrarea la Academie .
Cei 2 ani de Academie cuprind: orele de balet, pas de deux, variații, modern, dans spaniol. Totodată, materiile: limba germană, anatomie, teoria muzicii și a baletului, istoria baletului și cursuri de make-up scenic.
Runia Hanza
 
– Cu ce specialitate termini Academia? În ce instituție ți-ai dori să dansezi și ce tip de repertoriu ai dori să abordezi?   

După acești 8 ani de balet, examene și spectacole care au loc la Opera din Stuttgart, se poate obține Atestatul de “ Bachelor of Arts in ballet”. Din păcate, în prezent, trăim o realitate cruntă în care oamenii artei sunt dezavantajați. Nu știm ce ne rezervă viitorul, așa că, trebuie să fim flexibili și să ne adaptăm situațiilor.  

 

 

  
-Ce părere ai depre apariția unei reviste dedicate baletului în România? 

Runia Hanza: Ideea unei reviste de balet în Romania, este cel mai frumos cadou făcut atât generațiilor tinere cât și seniorilor, întărind comunitatea iubitorilor de artă.

Vă mulțumesc că mi-ați acordat această oportunitate . 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate