Ruxandra Maria Popa, bursieră la Ballettschule Theater Basel

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Ruxandra Maria Popa a descoperit baletul la vârsta de 6 ani și jumătate la școala Dance Planet. La 7 ani se înscrie în cadrul Programului suplimentar de artă (I-IV), la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”, București, iar apoi se prezintă la examenul de admitere și devine elevă a liceului, din clasa a V a.

Din anul 2019, este elevă la Ballettschule Theater Basel în urma unei burse gratuite de 3 ani, primite la YAGP Cattolica.

Ruxandra este câștigătoarea Locului 3 în cadrul proiectului Ballerinas in red, organizat de Ballet Magazine România, în 2020.

Citește și:  Ballerina in red la final! Cele 12 tinere care vor participa la realizarea calendarului Ballet Magazine 2021

Intre anii 2014-2019 participă și obține premii importante în cadrul unor concursuri precum:

Trofeul festivalului Balerina de aur D’aor Grand Prix (2014),  DWC finala mondială – locul I și medalia de aur -Trio, Dance Planet (2015), Vibe International Viena-locul  I și II clasic și contemporan (2015), DWC Romania – locul I clasic și contemporan (2015)  WBC Sibiu- locul III clasic și contemporan (2015), Concursul internațional Marea Neagra- locul I (2016 -2018 ), YSBC-Locul  I clasic și contemporan (2017), Tanzolymp Berlin-Locul 2 (2018),  Yagp Cattolica locul I și III dans clasic și contemporan (2018), Primăvara Artelor Bacău – Locul 1 clasic și contemporan (2019), Olimpiada Națională de Coregrafie, Premiul I și Premiul special al juriului (2019).

Ruxandra Maria Popa Ruxandra Maria Popa

– Ruxandra, cum se desfășoară o zi din viața ta la Balletschule Theater Basel?

Ruxandra Popa: O zi din viața mea începe dimineața la ora 6.00, când mă trezesc, iau micul dejun și apoi pornesc către școală. Ajung în studio cu 30 de minute înainte, pentru a mă pregăti de ora de balet care durează aproximativ 2,30 .

Programa cuprinde ora de balet – studii la bară și centru, apoi urmează o ora de studii în poante, plus o oră de repertoriu. De la ora 13.00 avem cultură generală. După ce îmi termin orele, ma întorc în sala de balet pentru ora de dans modern sau pas de deux.

 

– Ce studiezi în plus și care sunt avantajele în cadrul unei școli din străinătate?

Ruxandra Popa: De două ori pe sătămână studiez în plus yoga și fitness.

În cadrul programei învățăm mai multe stiluri de balet, avem în fiecare săptămână workshop-uri cu coregrafi cunoscuți.

Avantajele în cadrul unei școli din străinătate sunt condițiile mai bune decât în țară, studiourile spațioase și profesori care ne invață diferite stiluri.

“Un alt mare avantaj este că noi ca și școală, anual, punem în scenă două spectacole”

Dansează doar elevi școlii, de Sărbători și la sfârșitul anului școlar. Din păcate, eu am prins la sfârșitul lui 2019 doar un spectacol cu patru reprezentații, înainte să vina pandemia. Am dansat în toate cele patru reprezentații, unde am avut 4 roluri în Spărgătorul  de nuci.

– Cum ai trecut peste perioada pandemiei când ai fost nevoită să iei o pauză de la sala de balet?

 Ruxandra Popa: Greu! Am fost nevoită să mă întorc înapoi în România în luna Martie și a trebuit să fac acasă ore online, așa că mi-am improvizat în sufragerie micul meu studio. Tata mi-a montat pe perete o bară, am cumpărat un covor special de balet ca să pot face studii în fiecare zi. A fost greu și mă bucur că m-am întors înapoi la școală anul trecut , în luna Iulie.

Din păcate, să faci studii online pentru noi ca viitori balerini, nu ne ajută prea mult. Nu ai spațiu suficient, nu poți învăța acasă fără un profesor, e nevoie să fi prezent în sala de studii dacă vrei să faci din asta o meserie.

 

 

– Când ai avut ultima reprezentație? Ce simți atunci când ești pe scenă? 

Ruxandra Popa: Ultima reprezentație a fost în 2020, în Spărgătorul de nuci. unde Am dansat Păpușa, Marțipan și am fost și parte din momentele Valsul Fulgilor de Nea și Valsul Florilor.

“Când sunt pe scenă ma simt cel mai bine, mă transform total, scena mă reprezintă.”

Este singurul loc în care ma pot să mă exprim liber. Să transmit publicului emoțiile mele, iar la final să primesc recunoștința publicului prin aplauze minute în șir. Aceste momente unice îți arată ție ca și balerin că munca depusă nu esteîn zadar și este apreciată de public.

 

– Unde ți-ai dori să dansezi când vei termina școala?

Ruxandra Popa: Mi-aș dori foarte mult să ajung în compania English National Ballet. In  anul 2019, am fost timp 2 săptămâni chiar la English National School. Am avut o bursă gratuită de studii, primită în 2018, la Yagp Cattolica și mi-a plăcut mult.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate