Special Ballet Magazine Romania! Interviu cu celebra Sabrina Rinaldi, balerina și manager deopotrivă! Un exemplu despre cum sa înființezi o companie de balet de succes, Proballet Ariston Sanremo- Italia. A dansat în spectacole de balet alături de Rudolf Nureyev și multe alte personalități ale dansului mondial.
Fondator și Director al companiei ARISTON PROBALLET, Sabrina Rinaldi este și primă balerină a companiei de balet. Primă balerină invitată a companiei ALBANO CONNECTICUT BALLET USA, Sabrina Rinaldi este în același timp Director și organizator a unei lungi serii de evenimente de anvergură internațională, între care Premio Internazionale Danza Giovani (SanRemo), a programului profesional de studii PROFORMAZIONE, și invitată ca profesor și coregraf la Accademie de danse di Grasse (Franța)sau Performing arts center Albano Connecticut (USA).
Citește și
Sabrina Rinaldi: Trebuie să nu încetăm niciodată să învățam, ci să fim mereu curioși și să dorim să creștem
Ballet Magazine: Povesteşte-mi despre începuturi…
Sabrina Rinaldi: Am început să studieze dansul la vârsta de 7 ani la o școală de balet din Torino, apoi am continuat cu Pertti Virtanen, la vremea respectivă maestru de balet al Teatrului Regio din Torino. Printre profesori i-am avut pe prim-solista Françoise Dupriez și pe directorul companiei de balet a teatrului torinez Jean Luc Leguy, cel care mi-a oferit dealtfel și o bursă de studii la Paris. La Paris mi-am continuat formarea profesională în cadrul Studioului de dans condus de maestrul Gilbert Mayer de la Opera din Paris, Daniel Frank de la Conservatorul de balet și Liliane Arlen de la Salle Pleyel.
Experiențele avute în fiecare vară în centre de instruire precum școala „Rosella Hightower” de la Cannes și Academia de Stat maghiară de la Budapesta, condusă de Imre Dosza, au fost de asemenea foarte importante. Trebuie să nu încetăm niciodată să învățam, ci să fim mereu curioși și să dorim să creștem.
Îţi aminteşti primii paşi pe scenă?
Am pășit pentru prima dată pe scenă la vârsta de 13 ani, în producțiile de operă montate la Teatro Regio din Torino și am continuat cu contracte ca mim și apoi balerină, în paralel cu perfecţionarea mea. După perioada de studiu de la Paris am primit imediat primul contract profesional ca solistă a Teatrului Național Croat din Rijeka, unde am dansat în principal în balete din repertoriul clasic.
Ballet Magazine: Au urmat angajamentele…
Din păcate, din cauza războiului balcanic am fost forțată să mă întorc în Italia și să întrerup contractul, dar am început o nouă și minunată experiență în cadrul companiei conduse de Patrick Dupont la Nancy. Mai târziu m-am alăturat companiei de balet a Badische Staatstheater din Karlsruhe, în Germania, condusă de Germinal Casado. Cei 7 ani cât am dansat acolo au fost poate cei mai frumoşi, plini de întâlniri cu maeștri și coregrafi internaționali, care m-au distribuit în roluri solistice din baletele clasice, neoclasice și moderne. După Karlsruhe am ajuns la Staatstheater St Gallen din Elveția pentru o stagiune, apoi la Teatrul Național din Zagreb, sub conducerea Almirei Osmanovic.
Am revenit în Italia, unde am continuat să dansez la compania Ariston Proballet fondată de mine şi de coregraful Marcello Algeri și ca invitat principal al Connecticut Ballet din SUA a lui Joseph Albano. Fiecare loc mi-a oferit amintiri, experiențe, prieteni, spectacole, emoții unice, care fac parte din mine, din viața mea. Conduc în continuare compania Ariston Proballet Sanremo împreună cu Marcello Algeri, am pus bazele unei şcoli intensive de vară la Teatrul Național din Pola, Loano Danza și sunt invitată ca maestru de balet la Opera Națională din Lvov, în Ucraina.
Sabrina Rinaldi: Am avut mulți colegi români, peste tot. Am vizitat şi România de mai multe ori, și am fost jurat la concursul internaţional „Lebăda de cristal”
Ballet Magazine: În tot acest traseu profesional ai întâlnit balerini români?
Am avut mulți colegi români, aproape peste tot. Frumusețea lucrului în diferite companii este tocmai aceea de a cunoaște mulți oameni de alte naționalități și culturi și de a avea ocazia să crești atât artistic, cât și la nivel personal și lingvistic – în afara limbii italiene, eu vorbesc engleza, franceza, sârbo-croata şi germana.
Am vizitat şi România de mai multe ori, datorită invitației tale de a fi jurat la concursul internaţional „Lebăda de cristal”, un eveniment de înalt nivel profesional.
Ballet Magazine: În ce stil de dans te regăseşti?
Cred că în neoclasic, chiar dacă am iubit din totdeauna orice gen.
Ballet Magazine: Pentru tine, viaţa = balet?
Hm, nu aş spune că nu. Cred că viața este sinonimă cu emoția – farul din mijlocul mării…
Ballet Magazine: Care sunt profesorii/maeştrii care şi-au pus amprenta pe personalitatea ta artistică?
Sunt multe nume care au contribuit la creșterea mea artistică, umană și personală, maeștri și coregrafi care au lăsat urme în ființa mea. Am avut norocul să cunosc oameni minunați, dar mai presus de toate generoși cu împărtășirea cunoștințelor lor. L-am menţionat deja pe Gilbert Mayer, i-aş adăuga pe Ljuba și Pierre Dobrojevic, Marika Bezobrasova, Patricia Neary – scenograf, designer de costume, un artist total, de la care am învățat mult – şi mulţi, mulţi alţii.
Coregraful american Kenneth Von Heidecke a crezut în mine, la fel şi Joseph Albano. Nu în ultimul rând trebuie să îi mulțumesc lui Marcello Algeri, partenerul meu de-o viaţă în activitatea artistică şi de scenă, care mi-a creat diverse roluri și împreună cu care am trăit emoții și satisfacții.
Sabrina Rinaldi: Am avut norocul să dansez cu Rudolf Nureyev în Petruşka, cu compania Les Ballet de Nancy
Ballet Magazine: Ai împărţit scena cu Rudolf Nureyev…
Rudolf Nureyev, o charismă unică! Am avut norocul să dansez în Petruşka cu compania Les Ballet de Nancy în turneul italian al acesteia la Teatro Regio din Torino. A fost minunat să fiu pe aceeaşi scenă cu Nureyev, un personaj magnetic, cu o prezenţă radiind energie. Pentru mine, a fost cel mai bun balerin din toate timpurile. Puțin cam dur, uneori indisponibil, dar un Artist cu majusculă.
Ballet Magazine: Ce rol, dintre cele pe care le-ai dansat, ţi-a plăcut cel mai mult?
Mi-a plăcut tot ce am dansat, de la ansambluri la rolurile solistice. Îmi place să interpretez și să-mi creez propria poveste cu fiecare gest. Mi-a plăcut să fiu Julieta, Zâna dulciurilor din Spărgătorul de nuci, mi-au plăcut Carmina Burana în coregrafia lui Germinal Casado, unele lucrări semnate de Balanchine sau Thierry Malandain. Important pentru mine este Dansul – când ești pe scenă nimic altceva nu mai contează, există doar dansul.
Ballet Magazine: Până la ce vârstă poate dansa un balerin?
Cred că nu există o vârstă prestabilită, ci este foarte personală. Depinde de modul în care dansatorul a fost disciplinat cu instrumentul său – corpul – şi de cât de multă experiență scenică a reușit să acumuleze. Combinația de forță fizică/tehnică și maturitate artistică este punctul culminant pentru un dansator.
Ballet Magazine: Care este întrebarea pe care ai dori să o pui Sabrinei Rinaldi?
Ar fi întrebarea pe care mi-o pun cel mai des: „Ai dat tot ce ai mai bun din tine în tot ceea ce ai făcut?”