Sărbători cu Marina Gaspar: Zâna Crăciunului!

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Sărbători cu Marina Gaspar!

Chiar dacă avem un an mai atipic din cauza pandemiei de Covid-19, de Sărbători, un brad frumos împodobit în sufragerie, o cană de ciocolată caldă, mirosul de portocale și mai ales Moș Crăciun care va sosi în curând, ne aduc bucurie în suflet și în case!

Ballet Magazine România vă oferă în dar de Sărbători, un interviu, dar și o sesiune foto specială cu Marina Gaspar, solistă a Operei Naționale București.

Marina Gaspar a descoperit baletul la vârsta de 6 ani, în cadrul Studioului de balet pentru Copii și Tineret al Operei Naționale București și este absolventă a Liceului de Coregrafie ,,Floria Capsali”, promoția 2016.

Absolventă a Universității de Științe și Arte ,,Gheorghe Cristea”, secția Artele-Spectacolului-Coregrafie și a Universității Creștină ,,Dimitrie Cantemir” , Facultatea de limbi și literaturi străine – secția germană-engleză. Momentan este în anul II la Master Coegrafie și Performanță în dans la UNATC.

Medaliată doi ani la rând, în 2013 și 2014 cu medalia de argint la concursul ,,Tanzolymp Berlin”. Finalistă la ,,Riga Ballet Competition” – 2014 și locul I la Olimpiada de Coregrafie București- 2015.

Colaborează cu Opera Națională București încă de când era elevă, din anul 2014, iar momentan este solistă a acestei instituții.

Deține un repertoriu vast de roluri printre care Rosalinda, 3 babes -“Romeo și Julieta”, regie și coregrafaie Renato Zanella, 3 Odalisques – “Corsarul”,coregrafia Vasily Medvedev, adaptare după Marius Petipa, 3 umbre, Pas daction -“Baiadera”, regia și adaptarea coregrafică Mihai Babușka, Prietene – “La Fille mal Gardee”, coregrafia Sir Frederick Ashton, Red – “Opus 73 – regia și coregrafia Renato Zanella, 4 Lebede mari, Pas de trois, Mireasă Napolitan -“Lacul Lebedelor”, regia și coregrafia Gheorghe Iancu, Clara, Colombina și Zâna Dulciurilor – “Spărgătorul de nuci”, adaptarea regizorală și coregrafică Oleg Danovski Jr., Zâna Pădurii – “Don Quijote”, regie și adaptare coregrafică Jaroslav Slavicky, Prințesa Florina, Zâna Făinii, Zâna Candorii, Scufița Roșie, Pietre prețioase -”Frumoasa din pădurea adormită”, regie și coregrafie Vasily Medvedev și Stanislav Feco, 3 cupluri solo “Carmina Burana”, coregrafia Davide Bombana.

Sărbători cu Marina Gaspar: Zâna Crăciunului!
Sărbători cu Marina Gaspar

Marina Gaspar, Foto: Lavinia Hutanu, Locație: FotoFilm365

 

-Marina cum ai descoperit baletul și cum ai ajuns elevă în cadrul Liceului de Coregrafie “Floria Capsali” din București?   

Marina Gaspar: Am descoperit lumea fascinantă a baletului clasic la primul spectacol vizionat “Lacul Lebedelor, pe scena Operei Naționale București. Eram mică, dar mi-a plăcut foarte mult și am vrut și eu să dansez.

Prin urmare, mama mea m-a înscris la vârsta de 6 ani în cadrul Studioului de balet pentru Copii și Tineret al ONB, unde doamna profesoară a considerat că sunt foarte talentată și am date deosebite pentru această meserie.

Mai târziu, când am mai crescut, mi-a sugerat să aplic la școli din străinătate sau să mă înscriu la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” București, pentru a studia baletul de performanță.

Am aplicat la trei școli Viena, Zurich și Berlin, unde am obținut burse de studiu și am studiat pe rând, la fiecare în parte. În jurul vârstei de 17 ani, atât eu cât și părinții mei, am considerat că trebuie să mă întorc în România pentru a da Bacalaureatul și pentru a urma o facultate. Prin urmare, m-am întors în clasa a XI a, pentru a-mi finaliza studiile la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” și am colaborat și cu Opera Naționala București încă din 2014, ca elevă. Mi-a plăcut foarte mult ce am văzut, deoarece Opera Națională București deține un repertoriu clasic deosebit și am intrat în repetiții alături de dansatorii profesioniști.

 

-Cum ai reușit să reziști acestui an pandemic când studiile, repetițiile și spectacolele au fost anulate?  

Marina Gaspar: Greu, foarte greu, mai ales că nu știam dacă putem să ne continuăm activitatea. Au avut loc mai multe întreruperi. M-a blocat toată situația…în sensul că mă trezeam, aveam sau nu aveam studii, lucram singură. Dar nu aveam repetiții și spectacole. Am reușit cumva să trec prin această perioadă dificilă, aș zice mai mult că m-am acomodat. A fost nevoie să-mi achiziționez linoleum și bară de balet pentru studiile care s-au desfășurat o perioadă în mediul online. Mi-am schimbat sufrageria în sala de balet.

Sper să revenim la normal cât mai repede posibil, să ne putem relua activitatea la Operă și să dansăm în spectacole. Cumva perioada asta m-a învățat să am și alte priorități, să mai fac și altceva. Să citesc cărți, să îmi termin Masteratul, deoarece sunt în anul II.

Am avut timp să ascult muzică, să vizionez filme, să mă plimb. Lucruri pe care atunci când aveam un program normal, le făceam, dar acum mai mult decat înainte. In general, ajungeam pe la ora 18.00 acasă și nu mai aveam timp de nimic. Corpul meu trebuia să se odihnească și lăsam pentru ziua liberă alte activități.

 

 

-Ai un rol / spectacol anume pe care îl îndrăgești mai mult? De ce?

Marina Gaspar: Spectacolul meu preferat este “Lacul Lebedelor”. Rolul – Odette/Odile deoarece consider că momentele de trasnsformare din prințesă în lebăda albă, apoi în lebăda neagră, sunt uimitoare. Rolul Odette / Odile este foarte dificil ca tehnică și este o provocare foarte mare ca interpret.

Iar cel de-al doilea rol pe care îl îndrăgesc, este Zâna Dulciurilor din “Spărgătorul de nuci”, în care am debutat cu mare plăcere. În primul rând, muzica este o capodoperă și transmite bucuria și spiritul Crăciunului. Indrăgesc și rolul Clarei, fetița de 10 ani, de asemenea un rol care presupune abilități tehnice și de interpretare foarte grele și frumoase.

 

-Ce tip de poante folosești?

Marina Gaspar: Folosesc doar marca Gaynor Minden deoarece pentru construcția piciorului meu, este cea mai potrivită. Iar în aceste poante mă simt cel mai confortabil dintre toate cele pe care le-am încercat.

Sărbători cu Marina Gaspar!

-Ce înseamnă Crăciunul pentru tine și cum îl sărbătorești anul acesta?  

Marina Gaspar: Crăciunul este pentru mine una dintre cele mai așteptate sărbători anuale!  Cred că tuturor, Crăciunul ne aduce de fiecare dată clipe de bucurie, zâmbete, împlinire!

De Crăciun am același sentiment ca atunci când dansez rolul Clarei. Împodobesc bradul cu emoție, mă bucur de tot ce mă înconjoară, ca atunci când eram copil. Anul acesta îl sărbătoresc acasă, în familie!

 

-Ce îți dorești de la 2021?

Marina Gaspar: De la 2021 îmi doresc sănătate, să revenim la normal, la viețile de dinainte. Să ne reluăm activitatea artistică și să apreciem mai mult ceea ce facem zi de zi.

 

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate