Între două ședințe foto și într-un început de iunie călduros chiar în inima Vienei, colegul nostru Paul Daniel Schneider a preluat spre a transmite cititorilor Ballet Magazine câteva din gândurile și planurile pe care Simona Noja-Nebyla a dorit să le împărtășească celor care-i urmăresc activitatea.
Un articol de: Paul-Daniel Schneider; Mihaela Moldoveanu; Angie Voicu
Foto: simonanoja.com
Și dincolo de planurile de viitor, precum dezvoltarea unei platforme independente de formare și dezvoltare a tinerilor balerini – platformă despre care veți afla mai multe chiar din paginile revistei noastre –, fosta directoare a Academiei de Balet a Operei de Stat din Viena a revenit pe scurt la evenimentul care a marcat lumea baletului la finele anului 2019, respectiv momentul demiterii ei de la conducerea acestei instituţii.
După cum se știe, anul trecut instituția s-a aflat în centrul unei anchete care a investigat o serie de presupuse abuzuri la adresa copiiilor. A fost un moment deloc plăcut din cariera sa. Cu toate acestea, Simona Noja își amintește cu drag de lucrurile pe care le-a realizat acolo. Lucruri despre care lumea a vorbit prea puțin, susţine fosta prim-balerină.
Împreună cu Manuel Legris, Simona Noja, originară din Cluj-Napoca, a condus Academia de Balet a Operei din Viena timp de 10 ani. A fost un deceniu încărcat de bucurii, dar și de decepții.
„Mă mândresc cu cei 10 ani de succese care au avut acolo loc şi care, în toată această criză, nu au fost niciodată menționate. Sunt lucruri pe care le-am declarat și le declar și sunt fapte reale. Ȋn acești zece ani de directorat n-am fost singură ci am condus şcoala împreună cu Manuel Legris. Peste 90% dintre absolvenții noștri şi-au găsit un job. 40% din compania de balet a Wiener Staatsoper au fost elevi ai Academiei de Balet iar doi au devenit prim-balerini, în ultimii trei ani”, a declarat Simona Noja.
„Am transformat școala de balet într-o academie”
Simona Noja se mândrește cu modul în care a reușit să revoluționeze Școala de Balet a Operei din Viena și spune că despre succesele acesteia s-a vorbit mult prea puțin în presă.
„Am transformat școala într-o academie de balet, ȋn care au fost acceptaţi elevi de 31 de naționalități. Subliniez că echipa Academiei de Balet a fost formată din 31 de naționalități, elevii având peste 1.150 de apariții pe scenă. S-au câștigat peste 100 de premii internaționale. Am inițiat un summer programme, la care sute de copii din afara Austriei au putut să vină să cunoască cultura austriacă, Academia de Balet, Opera de Stat din Viena. A fost o formulă inedită, nu a fost un program de vară ca la alte școli. Ȋn timp ce toată lumea avea vacanță, copiii ȋnscrişi veneau și desfășurau programul cu profesorii noștri.
Citește și
Simona Noja Nebyla. Pledoarie pentru #GândurilePropriiDespreDans
Studiourile de balet ale Fundației Culturale Simona Noja
Ȋmpreună cu profesorii și cu elevii școlii am creat o adevărată comunitate. Sunt doar câteva lucruri pe care le-am realizat împreună cu Manuel Legris. Probabil le auziți pentru prima dată, de la mine”.

Simona Noja si Manuel Legris
Fosta prim-balerină, susținută la Cluj
La Cluj, Simona Noja are și a avut dintotdeauna mulți susținători și este recunoscătoare că povestea ei poate fi văzută și într-o altă lumină.
„Pentru mine este important să poată fi văzute mai multe perspective asupra unei situații, să se cunoască și alte puncte de vedere. Ce am realizat eu din toată povestea asta, fiindcă noi toți continuăm să învățăm? Că este important să cred într-un ideal, ȋn idealul pe care mi l-am propus şi să nu mă abat de la drumul meu. Asta e ceea am învățat eu din această poveste”, a mărturisit Simona Noja.
Scurt istoric al schimbărilor și problemelor de la Academia de Balet din Viena
În aprlie 2019 a izbucnit deja celebrul scandal de la Academia de Balet a Operei din Viena, după ce profesorii le-ar fi recomandat elevilor să se apuce de fumat ca să nu se îngrașe. Informațiile au fost publicate de ziarul austriac „Falter”, care susținea că elevii prestigioasei instituții au fost și loviți. Subiectul a fost intens mediatizat de presa austriacă, apoi și de cea românească.
O comisie guvernamentală a stabilit că sănătatea tinerilor balerini a fost pusă în pericol de aceste „tehnici”. Elevii s-ar fi plâns că erau loviți, jigniți, umiliți și că li se cerea să se înfometeze. Instituţia incriminată a respins acuzațiile. Cu toate acestea, guvernul austriac a cerut conducerii să își schimbe sistemul de educație. În cele din urmă, Simona Noja a fost destituită din funcția de director.
Creată în 1771, această Academie este una dintre cele mai prestigioase școli de balet din Europa. Unii absolvenţi dansează ȋn companii precum Baletul Regal „Covent Garden” din Londra, Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg sau American Ballet Theatre din New York.
Din palmaresul realizărilor Simonei Noja la Academia de Balet a Operei din Viena
La momentul destituirii, într-un demers de deschidere către public și autorități deopotrivă, Simona Noja a făcut o trecere în revistă a schimbărilor și realizărilor pe care le-a adus instituției vieneze în cei 10 ani de mandat. Și, așa cum se poate vedea preluând informațiile publicate în presă și în social media la momentul respectiv, acestea nu sunt deloc puține. Între ele se cuvin a fi menţionate:
– transformarea Școlii de Balet a Operei în Academia de Balet a Operei (ȋn 2013);
– lărgirea arealului de selecție a elevilor și profesorilor, în prezent aceștia provenind din rândul a 31 de naționalități;
– organizarea sistematică de turnee și scouting pentru descoperirea de talente în următoarele landuri ale Austriei: Kärten, Oberösterreich, Salzburg, Tirol și Vorarlberg și în următoarele ţări: Cehia, Germania, Italia, Japonia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania și Ungaria.
– ȋnființarea Companiei de tineret a Academiei de Balet (tot în 2013), cu scopul de a crea o platformă de tranziție profesională spre cariera de balerin;

Simona Noja
– iniţierea primei ediții a unei Școli de vară (Summer Program) cu efect benefic atât pentru elevi, care au șansa de a se întâlni și împărtăși experiența lor cu elevi din întreagă lume, cât și pentru Opera de Stat care, la rândul ei primește un surplus de venituri. În anul acesta, Școala de vară se află la cea de-a 7-a ediție;
– peste 1.150 de spectacole de către elevii şcolii, toate având un rol esențial în acumularea unei prețioase experiențe de scenă, fundamentală pentru tinerii artiști;
– au fost obţinute peste 100 de premii la concursuri naționale și internaționale de balet (2011-2019) în Austria, Bulgaria, Cehia, China, Coreea, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Japonia, România, Rusia, Spania, Turcia și SUA;
– peste 90% din absolvenții Academiei au obţinut un loc de muncă, fie în compania de balet a Operei, Wiener Staatsballett, fie în Compania de tineret a Academiei, fie în alte companii de balet din lume, iar doi dintre ei au reușit în mai puțin de trei ani să devină prim-balerini ai Wiener Staatsballett;
– 40% din actualul ansamblu de balet al Operei de Stat din Viena sunt absolvenți ai Academiei de Balet, faţă de 25% înainte de septembrie 2010;
Mai multe despre planurile sale de viitor și despre oportunitățile de formare și dezvoltare pe care le va crea tinerilor balerini interesați, dar și multe alte noutăți veţi găsi în paginile revistei Ballet Magazine.