Sophia Păduraru: elevă la Staatliche Balletschule Berlin

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Sophia Păduraru are 13 ani și, din acest an, este elevă bursieră (6 ani) la Staatliche Balletschule Berlin până la finalizarea studiilor, în anul 2026. Prima bursa de studiu a obținut-o la YSBC 2017, sub îndrumarea Prof. Diana Ioana Vilciu. Deși a fost acceptată, nu a fost perioada potrivită pentru a se despărți de familie și s-a întors în România. Însă a păstrat legătura cu școala și acum este oficial acceptată ca elevă în clasa a -VIII-a.

A descoperit baletul la vârsta de 5 ani, alături de dna profesor Diana Ioana Vilciu, cea care i-a insuflat Sophiei dragostea pentru dans și a pregatit-o timp de 6 ani de zile.

A devenit apoi elevă a Liceului Național de Artă “Ion Vidu” – Timișoara și, sub indrumarea Prof. Alina Mihai, a adus liceului 15 premii internaționale la competi’ii de dans ;i balet. Printre premiile câștigate se numără și cele de la YSBC (argint – studii clasice, bronz overall, complimentary participation Como Lake Dance Award), “Dance Campus & Contest San Francesco di Paola” Italia (aur, bronz și premiul special), WADF – European Championship & European Grand Prix 2019 (aur dans clasic solo și argint la etno solo).

Citește și

Cristina Tudorache – Kiki balerina: elevă la State Ballet School Berlin

David Duțu, elev al Liceului de Coregrafie “Floria Capsali”

 

In ultimii 3 ani Sophia a primit 14 burse de studiu și certificate de acceptare fără audiție la Academii prestigioase de balet din Germania, Italia, Rusia și Statele Unite ale Americii. Printre acestea se numără și 2 certificate de acceptare fără audiție la stagii de pregatire cu maeștrii ruși ai Academiilor Bolshoi sau Vaganova, Sankt Petersburg.

In anul 2020 a fost selectată să reprezinte România la  “World Championships of Performing Arts USA” și a câștigat Medalia de aur cu variația Medora,”Le Corsaire”.

                                                            

-Sophia, ce au însemnat cei 2 ani la Liceul de Artă “Ion Vidu” Timișoara?

Sophia Păduraru: Am fost admisă cu nota 10  la Secția Coregrafie, în clasa dnei Prof. Alina Mihai – balerină a Operei Nationale Române Timișoara. Dumneaei m-a introdus în atmosfera Operei și m-a ajutat să am o experiență scenică importantă pentru un elev. Am avut 6 apariții solo pe scena Operei Naționale Timișoara. De asemenea, am participat la spectacolele organizate de liceu precum și la evenimente cultural artistice, evenimente caritabile și gale. Am avut ocazia să apar alături de dumneaei în spectacolulBaiadera, în regia și adaptarea coregrafică a dlui Ovidiu Matei Iancu.

 

-Cum te-ai pregatit pe perioada pandemiei?

Sophia Păduraru: M-am pregătit online împreună cu colegele mele și profesoara noastră, pana în luna Iunie, când am luat vacanță. In paralel cu pregătirea școlară, am luat lecții online “1 la 1” cu maeștrii Maria și George Postelnicu din Italia. M-am pregatit și “live” în sala de balet, cu prima mea profesoara Dna. Diana Ioana Vilciu. M-a ajutat atât la corecții cât și la partea de pregătire fizică, lucrând împreună pe ce aveam de îmbunătățit. Tot cu dumneaei am exersat și variațiile pentru concursurile “Virtual WCOPA 2020” și “Ballerina in Cita”- la care am câștigat 4 medalii de aur.

In timpul pandemiei, m-am pregătit și am muncit mai mult decât oricând. Pe această cale, aș dori să mulțumesc profesorilor pentru încrederea pe care au avut-o în mine. Pentru susținere, pentru simpatie și pentru încurajări în momentele mai grele.

Vara aceasta trebuia să merg în Rusia la Sankt Petersburg, deoarece am fost acceptată fără audiție la un stagiu de pregătire cu profesorii emeriți de la Vaganova, printre care și Vladilen Semenov si Iryna Kolpakova. Insî, din cauza pandemiei, stagiul a fost anulat.

Ulterior am aflat de stagiul live de pregătire Russian Master Ballet Camp, care a fost susținut în Spania, la Alicante. Am aplicat imediat pentru audiție și am fost acceptată. Anul acesta am fost singura elevă din România care a participat la stagiu și cea mai mica din grupa mea de studiu. M-am antrenat cu profesorii emeriți de la Academiile Vaganova și Bolshoi: Olga Pavlova, Asya Lukmanova, Anton Valdbauer – contemporan și Ksenia Korobchanskaya – repertoriu. Invitații speciali ai stagiului au fost: Marek Rozycki – Directorul Artistic al Școlii de Stat de Balet din Berlin și Anna Ol – Principal Dancer Dutch National Ballet.

-Cum se desfășoară o zi din viața ta la Berlin? Te-ai acomodat?

Sophia Păduraru: Da, m-am acomodat repede cu profesorii și colegii de clasă. Dimineața la ora 7.00 sunt deja la școală și încep stretching-ul și încălzirea. La 7.50 încep orele de dans clasic. Apoi avem orele de cultură generală, gimnastică, poante, repertoriu sau dans contemporan. In anumite zile avem ore suplimentare pentru repetiții. Am avut deja primul spectacol pentru un festival de literatură, iar acum repetăm pentru spectacolul de Crăciun. Ajung acasă seara, în jur de 18.00 – 18.30. Avem ore de studiu la școală și Sâmbăta, până la 14.00. Două seri pe săptămână fac lecții suplimentare online de limba germană, cu o doamna profesoara din România.

-Ce modele profesionale te ghidează și de ce?  

Sophia Păduraru: Idolul meu este Svetlana Zakharova. M-a inspirat să lucrez pentru “deschideri” și mi-am propus să fac “Grand jete-uri” spectaculoase ca ale ei. Imi mai plac mult tehnica și expresivitatea Ianei Salenko.

 

-Unde te vezi când vei termina școala de balet?

Sophia Păduraru: Aș dori să îmi continui studiile universitare la coregrafie în Berlin și să dansez la StaatBallet – Baletul de Stat German, unde voi munci să avansez și să ajung prim balerină!


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate