Centenar de Operă la Cluj. O monedă de argint, pusă în circulație

by Ballet Magazine
Share the NEWS & spread the JOY!

La ceas aniversar, cu ocazia Centenarului de Operă la Cluj, va fi pusă în circulație o monedă de argint care să marchze acest moment. În urmă cu un secol, Opera Națională Română din Cluj-Napoca își deschidea larg porțile și dezvăluia pulsantul său spirit artistic pentru întâia oară. Semnarea actului constitutiv în data de 18 septembrie 1919 i-a oferit statutul primei instituții lirice înființate în țara noastră, iar în memorabila dată de 25 mai 1920 titlul verdian Aida” a dezvăluit faldurile unei cortine care a scris istorie.

Centenar de Operă la Cluj. 200 de titluri de operă, operetă și balet, puse în scenă

De la inaugurare şi până în prezent, pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca au fost prezentate peste două sute de titluri de operă, operetă şi balet din repertoriul universal, demonstrând o largă deschidere spre toate şcolile şi stilurile, aici fiind montate totodată peste patruzeci de creaţii româneşti – multe în premieră absolută – culminând cu Oedip de George Enescu, Meşterul Manole de Sigismund Toduţă sau baletul cu cor Luceafărul de Ziuă de Tudor Jarda.

 

Banca Naţională a României va lansa, începând cu data de 17 februarie, o monedă din argint cu tema 100 de ani de la înfiinţarea Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.  

Citește și: Opera Națională Română din Cluj Napoca,sărbătorește 100 de ani

Centenar de Operă la Cluj. Moneda de argint, cu o valoare de 10 lei, se vinde cu 395 de lei

Aversul monedei aniversare, pusă în circulație cu ocazia Centenarului de Operă la Cluj și care va avea o valoare nominală de 10 lei, prezintă imaginea clădirii Operei Române Naționale din Cluj- Napoca, iar reversul prezintă imaginea sălii de spectacole a Operei şi anul înfiinţării acesteia.

Monedele din argint vor fi însoţite de broşuri de prezentare, iar preţul de vânzare al acestora este de 395 de lei.

Lansarea monedelor din argint se va face la sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate