Familii de balerini de top istoria baletului. Vestris și Gardel

by Vivia Sandulescu
Share the NEWS & spread the JOY!

Cunoaștem cu toții exemple de familii ȋn care mai mulți membri – din generații diferite, frați/surori sau rude apropiate – s-au lăsat contaminați de pasiunea pentru balet, uneori constituind adevărate clanuri sau dinastii. Şi-au spus cuvȃntul dotarea genetică, dar și atmosfera ȋn care au crescut și au trăit, respirȃnd mirosul de sacȃz din colțul sălii sau privind spectacolul din culise. Uneori a se naște ȋntr-o familie de dansatori ȋnsemna un destin deja trasat, alteori era vorba despre un model cunoscut și urmat ȋndeaproape, iar alteori era pur și simplu cea mai la ȋndemȃnă opțiune.

De-a lungul istoriei de peste trei secole a dansului clasic teatral, au fost cazuri cȃnd din același trunchi au răsărit mai mulți interpreți sau creatori remarcabili, care au marcat ȋntr-un fel sau altul evoluția artei lor. Nu o dată, aceștia și-au găsit perechea tot ȋn mediul coregrafic.

Citește și Ballerinas in red, 1 Martie 2020. Cele mai apreciate 12 fotografii

Vă propunem o trecere ȋn revistă a cȃtorva exemple de familii de balerini de top, ȋntr-un serial, din secolul XVIII pȃnă ȋn zilele noastre, punȃnd accentul de astădată pe datele biografice, adesea savuroase și nu pe aprecierile profesionale. Desigur, lista nu va fi exhaustivă, rămȃnȃnd deschisă sugestiilor cititorilor.

Familii de balerini de top: Vestris

Prima familie de balerini de top despre care vom vorbi este Vestris. Dintre cei șapte copii ai maestrului de balet Tommaso Vestri din Florența, trei au avut contribuții notabile ȋn același domeniu: Teresa, Gaetano și Angiolo.

Teresa, Gaetano și Angiolo, trei frați talentați

Teresa Vestris (1726-1808) a studiat la Neapole și a debutat la Palermo. A dansat la Viena, unde a devenit amanta prințului Esterhazy. Împărăteasa Maria Theresa, geloasă, a ordonat să fie transferată la Dresda. Domnișoara Vestris s-a produs aici, apoi la Florența, ȋnainte să fie angajată la Opera din Paris, unde a fost o solistă foarte apreciată vreme de aproape două decenii.

Angiolo Vestris (1730-1809) a dansat mai ȋntȃi ȋn cȃteva teatre din Italia. A fost solist invitat la Opera din Paris și ȋn mai multe țări europene. În timpul șederii sale la Stuttgart, a fost prim-solist ȋn baletele lui Noverre. După ȋntoarcerea sa la Paris, a devenit actor la Comedia Italiană și s-a căsătorit cu o actriță.

Gaetano Vestris (1728-1808) a studiat cu marele balerin și pedagog Dupré, ca și fratele său Angiolo. A debutat la Opera din Paris la 20 de ani și ȋn scurt timp a fost numit premier danseur. După o stagiune cȃnd a dansat la Torino și Berlin a revenit la Paris, unde fiecare apariție a sa a fost considerată un triumf. Se pare că a fost primul dansator masculin care a apărut pe scenă fără mască. Totodată, a fost și un coregraf de succes.

Soția lui Gaetano, Anna Heinel era o balerină de origine germană, care studiase cu Noverre și se produsese la Stuttgart și la Paris, unde fusese supranumită „Regina dansului”. Se spune că ar fi inventat piruetele à la seconde. A dansat la Londra, apoi a revenit la Paris.

Citește și Personaje de poveste din baletele clasice. Motanul ȋncălțat și Pisica albă

Vestris + Allard = Vestr’Allard

Auguste Vestris (1760-1842) s-a născut din legătura tatălui său Gaetano Vestris cu Marie Allard, motiv pentru care avea să fie supranumit Vestr’Allard. (Deși nu făcea parte din familia Vestris, Marie Allard excela ȋn roluri comice și de caracter, dansȃnd la Marseille, Lyon și Opera din Paris. A apărut ȋn prima montare a lui Noverre cu Les petits Riens pe muzica lui Mozart. S-a retras de pe scenă după ce s-a ȋngrășat prea tare…)

Auguste a studiat cu tatăl său Gaetano. A debutat la 12 ani și s-a impus imediat ca un dansator extrem de dotat. A devenit prim-solist la doar 16 ani, poziție pe care a deținut-o timp de alți 35 – o carieră remarcabil de ȋndelungată. A fost considerat cel mai mare dansator al timpului său. Deși scund și „ȋngenunchiat”, avea o săritură senzațională și o virtuozitate uluitoare.

Menuet de adio la 75 de ani

După cȃteva stagiuni la Londra, s-a ȋntors la Paris și a fost reprimit la Operă. Mai tȃrziu, a devenit un mare pedagog, printre elevii lui numărȃndu-se Jules Perrot, August Bournonville și Fanny Elssler. Cu Marie Taglioni a dansat pentru ultima dată ȋn 1835, pe cȃnd avea 75 de ani.

Auguste Vestris a fost căsătorit cu Anna Heimel, o balerină care rivaliza cu el ȋn virtuozitate tehnică și a avut un fiu, Armand, care a dansat o scurtă perioadă, ȋn jurul anului 1800.

Cei doi Vestris, tată și fiu, erau atȃt de faimoși ȋn epocă ȋncȃt, cu ocazia unui turneu la Londra, Parlamentul englez și-a ȋntrerupt sesiunea pentru ca toți membrii săi să poată asista la spectacolele lor. Cȃnd Gaetano a murit, era venerat ca un erou național.

YouTube video

 

Familia Gardel: Maximilien și Pierre

O altă familie de balerini celebri este Gardel. Maximilien și Pierre Gardel au fost fiii unui maestru de balet de la curtea Regelui Poloniei.

Maximilien Gardel (1741-1787) a studiat cu tatǎl sǎu, devenind un dansator de prim rang al Operei din Paris. Se spune despre el cǎ a inventat rond de jambe, ȋmpreunǎ cu Auguste Vestris, care ȋi era rival. A fost unul dintre pionierii baletului-pantomimǎ, maestru de balet și autor a numeroase coregrafii.

Frații Gardel: maestru și elev, apoi colegi

Pierre Gardel (1758-1840), dansator, pedagog, maestru de balet și coregraf. A studiat cu fratele sǎu Maximilien, cu 17 ani mai ȋn vȃrstǎ. I-a urmat acestuia ca maestru de balet principal al Operei din Paris, unde era prim-solist. Unul dintre elevii sǎi cei mai cunoscuți a fost Carlo Blasis.

A fost cǎsǎtorit cu o altǎ balerinǎ faimoasǎ, Marie Miller, de asemenea solistǎ a Operei. Noverre o numea „Venus de Medicis a dansului”.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate