Familii de balerini de top din istoria baletului: Alonso

by Vivia Sandulescu
Share the NEWS & spread the JOY!

Din seria Familii de balerini de top vă prezentăm ȋncă un episod, la antipodul geografic al celor ruse, readus ȋn atenţia iubitorilor dansului clasic de dispariţia, nu cu mult timp ȋn urmă, a exponentei sale celei mai de seamă.

Alicia Alonso (1920-2019)

Alicia Alonso s-a născut la periferia capitalei Cubei, fiind al patrulea copil al unui locotenent veterinar şi al unei croitorese. A ȋnceput să danseze de mică, iar de la 11 ani a studiat la Sociedad Pro-Arte Musical cu Nikolai Yavorsky, ȋn primii ani evoluând sub numele Alicia Martinez.

Citește și Familii de balerini de top din istoria baletului: Plisețky-Messerer

La 16 ani s-a căsătorit cu colegul ei mai mare Fernando Alonso, ȋmpreună cu care s-a mutat la New York, locuind la rude. La 18 ani a născut-o pe fiica lor Laura, apoi şi-a continuat pregătirea la School of American Ballet şi, ȋn acelaşi an, a debutat pe scenele americane ȋn comedii muzicale, după care a plecat la Londra ca să studieze cu Vera Volkova.

Nici pierderea vederii nu i-a stat ȋn cale

Aproape oarbă de la 19 ani, diagnosticată cu desprindere de retină, a suferit trei operaţii reuşite doar parţial, ȋntrucât nu putea să stea nemişcată luni ȋntregi, după cum i se recomandase. Nu avea să-şi mai recapete vederea periferică, fiind nevoită să se orienteze pe scenă după lumini şi alte semne discrete dispuse ȋn calea ei.

Citește și: Familii de balerini de top din istoria baletului: Nijinsky

Debutul ȋn Giselle la New York, la 23 de ani, a lansat-o ca pe o mare stea. A fost promovată prim-solistă şi şi-a construit rapid o reputaţie de clasiciană dramatică şi tehniciană excepţională, devenind prima ballerina assoluta. Ȋntre timp, partenerii ei ȋnvăţau cum să-i acopere handicapul vizual, de care publicul nu-şi dădea seama.

YouTube video

Alicia Alonso, „un Fidel Castro cu tutu”

Ȋn 1948 s-a ȋntors la Havana, unde a fondat Compania de Balet Alicia Alonso, care avea să devină Ballet Nacional de Cuba, avându-l pe Fernando Alonso ca director general şi pe fratele acestuia Alberto ca director artistic şi pe care a condus-o cu autoritate, determinând uneori fuga din ţară a unor dansatori talentaţi. Adorată ȋn străinătate, era considerată de către cubanezi drept „echivalentul cultural al lui Fidel Castro”.  La invitaţia şi cu ajutorul lui El Lider Maximo, a ȋnfiinţat Escuela Nacional de Ballet ȋn 1960, care a produs ȋn scurtă vreme dansatori de talie internaţională.

Prima balerină din emisfera de vest care a dansat în Rusia

A fost prima balerină din emisfera de vest care a dansat ȋn Rusia, la Teatrele Bolşoi din Moscova şi Kirov din Leningrad, dar şi la Opera din Paris şi a făcut turnee ȋn lumea ȋntreagă. Ȋn calitate de coregraf, a montat versiuni proprii ale unor balete clasice la cele mai mari teatre europene. Ȋn 1975 a divorţat şi s-a căsătorit cu publicistul şi criticul de dans Pedro Simón Martínez.

Alicia Alonso a dansat până după ȋmplinirea a 70 de ani şi a rămas la conducerea companiei „până după moarte”. S-a stins din viaţă la Havana, la aproape 99 de ani, de pe urma unor complicaţii cardiace.

 

Fernando Alonso (1914-2013)

S-a născut la Havana, ca fiul unui contabil şi al unei funcţionare. La 15 ani, Fernando şi fratele său mezin Alberto au fost trimişi la rude, ȋn SUA, din cauza instabilităţii politice din ţară. La ȋntoarcerea ȋn Cuba, la 21 de ani, a reluat studiul dansului iar la 23 s-a căsătorit cu Alicia Martinez, apoi cuplul şi fratele lui s-au mutat la New York. Fernando şi Alicia au dansat la American Ballet Theatre ȋntre 1940-1948, ȋnainte de a reveni la Havana, unde au fondat Alicia Alonso Ballet Company.

Alicia şi Fernando Alonso, părinţii Baletului Naţional Cubanez

Ȋn 1975, după divorţul de Alicia, a devenit managerul Ballet de Camagüey din Cuba, unde a rămas până la retragere, ȋn 1992. Ȋn 2000 i s-a conferit Premiul Naţional Cubanez al Dansului. A murit la aproape 99 de ani, probabil din cauza unei insuficienţe renale.

YouTube video

 

Alberto Alonso (1917-2007)

ALberto Alonso s-a născut la Havana, dar a urmat Springhill College ȋn Mobile, Alabama. A ȋnceput să danseze la 15 ani, când a revenit ȋmpreună cu fratele său Fernando la Havana. Mai târziu a studiat la Paris cu profesori ruşi, printre care Olga Preobrajenskaia şi a dansat ca solist cu Baletele Ruse ale Colonelului de Basil ȋntre 1836-1940, apoi ȋn alte companii europene.

Revenind ȋn Cuba ȋn 1948, a co-fondat Alicia Alonso Ballet Company, unde a fost coregraf şi director artistic. Cea mai cunoscută creaţie a sa a fost Suita Carmen pe muzică de Bizet-Scedrin, simultan pentru Maia Pliseţkaia şi Alicia Alonso. A avut o influenţă considerabilă ȋn formarea stilului de balet cubanez, o combinaţie de tehnici ruse şi occidentale ȋntr-o manieră latină.

Alberto Alonso şi-a construit o traiectorie artistică proprie, ieşind din umbra faimoasei sale cumnate

Alberto Alonso a fost căsătorit cu balerina canadiană de origine rusă Alexandra Denisova, apoi cu balerina cubaneză Elena del Cueto, care a fugit ȋn SUA ȋn 1962 ȋmpreună cu cele două fiice ale lor şi cu dansatoarea şi actriţa cubaneză Sonia Calero (din 1964), cu care a avut un fiu, Alberto Jr.

YouTube video

 

Ȋmpreună cu cea din urmă s-a stabilit ȋn 1993 ȋn Florida, unde a devenit profesor rezident la Santa Fe Community College şi coregraf al Teatrului de Dans din Santa Fe, montând ocazional şi la companii din New York sau la Teatrul Bolşoi, ȋn Rusia. A murit din cauza unui infarct, la 90 de ani. Ȋn 1995, planeta minoră 58373 a primit numele Alberto Alonso.

 

Laura Alonso (n.1938)

Laura Alonso s-a născut la New York pe când mama ei, Alicia Alonso abia implinise 18 ani şi a studiat baletul cu profesori renumiţi. A fost prim-solistă a Baletului Naţional Cubanez timp de 25 de ani. După retragere, a fost maestrul de balet şi pedagogul personal al Aliciei Alonso timp de 7 ani.

Unii elevi pregătiţi de ea au obţinut medalii de aur şi argint ȋn competiţii internaţionale, ea ȋnsăşi fiind recunoscută drept Cel mai bun profesor la Jackson, Mississippi, ȋn 1990.

Printre elevii ei s-au numărat Manuel Carreño, Lorna Feijó şi mulţi alţi dansatori deveniţi ulterior prim-solişti ai unor companii importante din Cuba, SUA şi America de Sud.

Laura Alonso, “an international master teacher extrordinaire”

Ȋncepând din 1984, a fost director general al Centrului Cubanez pentru Promovarea Dansului, (ProDanza), unde 1.500 de tineri balerini sunt antrenaţi conform programei Școlii du Balet Cubaneze. Este de asemenea organizator principal şi promotor al evenimentelor cunoscute drept Cuballet, cursuri care au loc ȋn diferite perioade, ȋn diferite ţări.

YouTube video

 

La 82 de ani continuă să fie invitată să ţină cursuri şi workshop-uri la academii de balet din Europa, SUA, America de Sud şi Asia şi să facă parte din juriul marilor competiţii internaţionale.

 

Iván Monreal Alonso (n. 1959)

Fiul Laurei Alonso şi al balerinului Lorenzo Monreal s-a născut la Havana. Tatăl său „a ales libertatea”, rămânând la Paris ȋn timpul unui turneu pe când Iván era copil şi nu l-a mai revăzut niciodată (a murit la doar 45 de ani).

După absolvirea Școlii Naţionale de Arte ȋn 1976, Iván Monreal Alonso a fost angajat la Baletul Naţional Cubanez, apoi a dansat la Baletul Naţional din Camagüey, sub direcţia unchiului său Alberto Alonso.

Iván Monreal Alonso continuă tradiţia familiei Alonso

Actualmente este un maestru de balet şi coregraf de talie internaţională. Este căsătorit cu Leydi Villalobos, fostă prim-solistă a ProDanza, ȋmpreună cu care are trei fiice şi locuieşte ȋn Santo Domingo, Republica Dominicană.

YouTube video

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate