Familii de balerini de top din istoria dansului: Plisețky-Messerer

by Vivia Sandulescu
Share the NEWS & spread the JOY!

Un adevărat „arbore cu două trunchiuri”, „clanul Pliseţky-Messerer” a fost unul dintre cele mai importante din baletul rus începând din a doua jumătate a secolului XX şi şi-a răspândit faima în întreaga lume prin intermediul stelelor pe care le-a dat în domeniul interpretării şi al pedagogiei dansului clasic.

Maya, just Maya

Maia Plisețkaia (1925-2015), cea mai cunoscută reprezentantă a acestor familii de evrei lituanieni, s-a născut la Moscova. Tatăl, Mihail Plisețki, diplomat și inginer de mine, a fost arestat în 1937. Mama, Rachel Messerer, actriță de film mut, a fost arestată în 1938 pentru că refuzase să confirme acuzațiile false aduse soțului. A fost închisă într-un lagăr de concentrare până în 1941, împreună cu fiul său Azari, încă sugar. Maia a fost adoptată de sora mamei, Sulamit Messerer, iar fratele ei Alexandr de unchiul matern Asaf Messerer. Abia în 1956, când Mihail Plisețki a fost reabilitat, Rachel și cei trei copii au aflat că soţul şi tatăl lor fusese executat în 1938.

Plisețky-Messerer

Maya Plisețkaya – Odile

Maia a studiat la Şcoala de Balet a Teatrului Bolșoi cu Elizaveta Gerdt și cu mătușa ei Sulamit. A fost angajată după absolvire la Teatrul Bolșoi unde, deși a urcat rapid treptele profesionale, i s-a permis să participe la turnee în străinătate abia în 1959. După retragerea Galinei Ulanova ȋn 1960, a devenit prim-solistă şi ȋn scurtă vreme prima ballerina assoluta.

În 1958 a primit titlul de Artist al Poporului din URSS. În același an s-a căsătorit cu Rodion Scedrin (n.1932).

YouTube video

 

Maia Plisețkaia: actriță, coregrafă, directoare de companie

A deținut rolul principal în mai multe filme. Au creat balete pentru ea Iuri Grigorovici, Roland Petit, Alberto Alonso, Maurice Béjart. Prima ei creaţie coregrafică a fost o variantă a Annei Karenina. Rodion Scedrin a scris muzica pentru mai multe balete montate de soția sa: Anna Karenina, Pescărușul, Carmen, Doamna cu cățelul. 

Citește și: Familii de top din istoria baletului: Petipa

Plisețky-Messerer

Maya Plisețkaya

A fost directoarea baletului Operei din Roma (1984-1985) și a Baletului Național Spaniol din Madrid (1987-1989).

Ca prim-solistă a Teatrului Bolșoi s-a retras la 65 de ani, iar la 70 a debutat ȋn coregrafia lui Béjart creată pentru ea, Ave Maya, pe care a interpretat-o şi la împlinirea a 80 de ani.

Începând din 1994 a fost președinta concursului anual de balet „Maya”. În anul 1996 a fost numită Președinta Baletului Imperial Rus.

A murit la München, în urma unui infarct. A fost cremată și, conform dorinței lor, Rodion Scedrin va fi cremat și el iar cenușa le va fi amestecată și aruncatǎ deasupra pământului Rusiei.

YouTube video

 

Sulamit Messerer, o matriarhǎ discretǎ

Sulamit Messerer (1908-2004) a studiat la Şcoala de Balet a Teatrului Bolșoi cu Vasili Tihomirov și Elizaveta Gerdt și a dansat la Teatrul Bolșoi între 1926-1950.

În 1933, ea și fratele ei Asaf au fost primii balerini sovietici care au evoluat ȋn Occident. A fost de asemenea o înotătoare de forță și a deținut recordul unional la 100 m crawl timp de câțiva ani.

Dupǎ 1961 a petrecut mult timp la Tokio, unde a pus bazele dansului clasic. Totodată, a contribuit la înființarea companiei Tokio Ballet.

Plisețky-Messerer

Asaf și Sulamith Messerer în “The Bright Stream”, 1933

A fost maestrǎ de balet a Teatrului Bolșoi între 1950-1980 când, la 72 de ani a fugit în timpul unui turneu împreună cu fiul său Mihail. Ambii s-au stabilit în Anglia. A continuat să fie un pedagog foarte apreciat în Anglia, SUA, Japonia și Israel.

A primit onoruri și premii atât de la statul sovietic cât și, mai târziu, de la cel britanic.

YouTube video

 

Mihail Messerer ȋmbină cele mai bune tradiţii pedagogice ruse şi occidentale

Mihail Messerer (n.1948), fiul Sulamitei Messerer şi vărul Maiei Pliseţkaia s-a născut la Moscova, unde a studiat mai întâi la Școala de Balet a Teatrului Bolşoi.  Mai târziu a devenit profesor de balet la Institutul de Artă Teatrală.

Ȋn 1980 a rămas în Anglia împreună cu mama sa, devenind treptat unul dintre cei mai apreciaţi maeştri de balet. Metoda sa îmbină cele mai bune tradiţii pedagogice ruse şi occidentale.

Plisețky-Messerer

Mihail Messerer

A fost profesor invitat şi a susţinut master classes la companii şi şcoli din întreaga lume (SUA, Franţa, Germania, Australia, Japonia, Italia, Argentina, Turcia, Ungaria, Finlanda, Anglia, Austria, Danemarca, China, Coreea de Sud, Grecia, Singapore etc).

Din 2009 activează ca maestru de balet principal al Teatrului Mihailovsky, iar în 2018 a fost numit director artistic al companiei. Aici a montat balete clasice în versiuni proprii (Baiadera, Don Quijote, Flăcările Parisului, Class Concert, Corsarul), adaptări şi reconstituiri (Laurencia).

YouTube video

 

Asaf Messerer, primul balerin sovietic care a evoluat în Occident

Asaf Messerer (1903-1992), unchiul Maiei Pliseţkaia a urmat Şcoala de Balet a Teatrului Bolșoi, apoi a fost angajat la Teatrul Bolșoi, unde a devenit prim-solist.

A fost directorul artistic al Teatrului în timpul celui de-al doilea război mondial. S-a retras în 1954, după o carieră de 33 de ani, în timpul căreia a fost și partenerul surorii sale Sulamit. Apoi a fost maestru de balet și coregraf și a scris un manual de balet de referință. În anii ’70-’80 a condus compania Teatrului Bolșoi în turnee internaționale.

Plisețky-Messerer

Asaf Messerer

A fost căsătorit cu actrița de film mut Anel Sudakevici și au avut un fiu, Boris (n.1933, un renumit scenograf și profesor, actualmente președinte al Asociației Oamenilor de Teatru, Cinema și Televiziune din Moscova).

A primit numeroase distincții din partea URSS și a Lituaniei.

Azari Plisețky, partenerul favorit al Aliciei Alonso

Azari Plisețky (n.1937), fratele cel mic al Maiei, s-a mutat împreună cu mama lor Rachel la Moscova după ce s-au întors din lagăr ȋn 1941. A studiat mai întȃi pianul. Apoi, a urmat Şcoala de Balet a Teatrului Bolșoi, sub îndrumarea unchiului său Asaf și a lui Nikolai Tarasov. Mai târziu, a intrat la Institutul de Artă Teatrală.

A devenit solist al Teatrului Bolșoi curând după angajare și a fost partenerul unor balerine celebre, printre care Olga Lepeșinskaia.

În 1963 a fost angajat la Baletul Național Cubanez, ca partener principal al Aliciei Alonso, cu care a dansat timp de opt ani. La Havana a început să predea și să creeze coregrafii și a contribuit la înființarea școlii de balet cubaneze.

YouTube video

 

A făcut turnee în țările socialiste și a fost invitat ca pedagog de Roland Petit la Marsilia. În 1973 s-a întors la Bolșoi și, după retragerea de pe scenă, a continuat să activeze ca maestru de balet și coregraf.

Dupǎ 1978 a lucrat ca maestru de balet și pedagog la Baletul Secolului XX și Şcoala Mudra ale lui Maurice Béjart la Bruxelles, la Teatrul Kirov (Mariinsky), Teatrul de Balet de Stat din Moscova.  A montat balete la mari companii europene. A fost maestru de balet și director adjunct al Baletului Liric Național Spaniol (1987-1989).

La 82 de ani continuă să lucreze (din 1991) la Ballet Béjart Lausanne și Rudra Béjart School Lausanne. Este invitat să predea la companii de prestigiu din Rusia (Mariinsky, Mihailovsky, Bolșoi), America (NYCB, ABT) și Japonia.

YouTube video

 

Alexandr Plisețki a fondat companii de balet în America de Sud

Alexandr Plisețki (1931-1985), fratele mijlociu al Maiei, a absolvit Şcoala de Balet a Teatrului Bolșoi, apoi a fost solist al Teatrului Bolșoi (1949-1971).

A fost profesor la aceeași școală și a lucrat ca maestru de balet și director artistic în mai multe orașe din URSS și în Finlanda.

A fost căsătorit cu balerina Mariana Sedova și au avut o fiică, Ana.

Între 1974-1978 a lucrat în America de Sud, unde a fondat Baletul Universitǎții San Marcos din Lima.  A fost profesor și coregraf la Teatrul Colon din Buenos Aires.

A fost pedagog și coregraf la Opera Națională a Finlandei, maestru de balet la Opera din Tbilisi. A montat lucrări clasice și creații proprii la teatre din URSS și din lume.

A murit la Moscova, la 54 de ani, în timpul unei operații la inimă, amânată din cauza proiectelor sale profesionale.

Citește și: Ziua Internațională a Dansului 2020 între rezistență și adaptare

Ana Plisețkaya: balerinǎ, actrițǎ și producǎtor de programe tv

Ana Plisețkaya (n.1971), fiica maestrului de balet Alexandr Plisețki și a balerinei de la Bolșoi Mariana Sedova (n.1946) s-a născut la Moscova. Copilăria și-a petrecut-o în America de Sud, unde tatăl său avea angajamente.

Plisețky-Messerer

Ana Plisețkaya

A studiat la Academia Vaganova din Sankt Petersburg, a absolvit în 1989 și a devenit curând solistă a Teatrului Mariinsky.

Între 1993-1995 a fost solistă a Ballet Béjart Lausanne. Este actriță și producător de programe tv, iar ȋntre 1995-2006 a organizat o serie de gale intitulate Solo Ballet Program.

YouTube video

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate