Francesca Baciu are, la doar 24 de ani, o poveste de viață fascinantă. La 5 ani, părinţii ei au dat-o la gimnastică ritmică şi Francesca a dovedit că are un talent real al mişcării, calificându-se în lotul naţional. A cucerit mai multe titluri naționale și internaționale, însă totul s-a schimbat după ce a fost descoperită de Ştefan Şoare, fost balerin al Operei Naţionale.
S-a îndrăgostit de balet și, chiar dacă nu i-a fost ușor, a reușit să facă performanță și ca dansatoare. Chiar din timpul liceului – a urmat cursurile Liceului de coregrafie ”Floria Capsali” din București – a participat la numeroase concursuri de balet şi dans contemporan la care a obţinut rezultate notabile: premiul I la Olimpiada Naţională desfăşurată la Bacău, premiul II la World Ballet Competition faza europeană şi finalistă Youth American Grand Prix la Paris.
Tot în această perioadă a început colaborarea cu Opera Naţională Bucureşti, unde a dansat în „Lacul Lebedelor“, „Albă ca Zăpada“, „Corsarul“ şi „Manon“. În 2016 a devenit angajată a Operei Naţionale Bucureşti şi a fost inclusă în distribuția mai multor spectacole cum ar fi „Romeo şi Julieta“, „Don Quijote“, „Baiadera“. În paralel, a devenit studentă a Academiei de Studii Economice din București.
Citește și
Top 10 cele mai bune filme despre balet potrivit Ranker.com. Merită să le vedeți pe toate
Există viață după balet? Care sunt opțiunile celor care renunță la balet?
Francesca Baciu avea în față o carieră promițătoare! Din cauza unui accident, a fost nevoită să renunţe la dans
Nu a putut să stea prea departe, așa că, o perioadă, a predat cursuri inspirate din balet la ”Dance Room”, iar în prezent a migrat spre partea economică, și este executive assistant la compania ”Ann Reves și Francesca”.
Ballet Magazine: Despre artiști se spune adesea ”că au capul în nori”, dar mi se pare că tu ai fost întotdeauna ”cu picioarele pe pământ”. Altfel, de ce o balerină promițătoare ar fi urmat cursurile Academiei de Studii Economice?
Francesca Baciu: Nu știu dacă pot spune despre mine că sunt cu picioarele pe pământ, mai degrabă aș spune că întotdeauna mi-a plăcut să învăț și să încerc să fiu printre cei mai buni. În privința studiilor superioare, acesta este un capitol la care a contribuit foarte mult tatăl meu, care este “partea din mine cu picioarele pe pământ”. El m-a încurajat mereu să îmi diversific activitățile și să fiu flexibilă. Deși eu mă consideram o persoană sensibilă, cu o latură artistică dezvoltată, în facultate am descoperit, spre surprinderea mea, că pot fi analitica și pragmatică.
Francesca Baciu: În prezent, îmi îndrept toată energia și îmi dedic tot timpul activității pe care o desfășor la compania ”Ann Reeves & Francesca”, pe partea marketing, merchandising și contabilitate
Ballet Magazine: Cum a fost trecerea de la luminile rampei la lumea afacerilor? Cu ce se ocupă compania din care faci parte, care este rolul tău în firmă și cum v-ați descurcat în această perioadă extrem de dificilă pentru toată lumea?
Francesca Baciu: Trecerea nu a fost prea ușoară. După ce am renunțat la balet, a urmat o perioadă în care multe lucruri din viața mea s-au schimbat și am avut multe lecții de învățat. Pentru o perioadă, am încercat să rămân în lumea dansului și să folosesc cunoștințele de business pe care le-am dobândit.
În 2018, am organizat Gala de Balet de la Constanța, unde au dansat prim-balerini și soliști ai Operei Naționale din București, apoi un workshop de musical, ”Broadway”, cu Nahum Mclean. Gala de la Constanța a reprezentat o mare provocare. A fost un proiect la care am muncit extrem de mult și din care am învățat multe despre organizarea acestui tip de spectacol.
Cu toate că era primul meu proiect de acest gen, balerinii au fost extraordinar de deschiși și înțelegători, lucru care m-a ajutat enorm. Publicul, de asemenea, a fost foarte receptiv, iar aplauzele și laudele de la final au făcut ca toate eforturile din spatele organizării să pară mai ușoare.
În prezent, îmi îndrept toată energia și îmi dedic tot timpul activității pe care o desfășor la compania ”Ann Reeves & Francesca”, dar, în viitor, mi-ar plăcea să revin în acest domeniu, având mai multă experiență și mai multă înțelepciune.
”Ann Reeves & Francesca”, locul în care lucrez acum, este producător de confecții casual business de damă. Compania, înființată de tatăl meu acum 24 de ani, a început cu un mic atelier și a ajuns unul dintre cei mai mari exportatori de confecții din Europa de Est. Imediat după izbucnirea pandemiei, am început să producem măști chirurgicale și echipamente de protecție, colaborând cu marile lanțuri de hypermarket-uri și farmacii. În această perioadă, eu am făcut parte din echipa care se ocupă de partea de marketing, merchandising și contabilitate.
Ballet Magazine: Ai fost instructor la ”Dance Room” unde ai predat cursuri inspirate din balet. Sunt cursuri dedicate profesioniștilor, este nevoie de o experiență în dans? Cine sunt cursanții? Cum s-au desfășurat cursurile în această perioadă?
Francesca Baciu: Am fost pentru o perioadă instructor la ”Dance Room”, loc care rămâne în continuare apropiat de sufletul meu. Cursurile se adresează oricui dorește să adopte un stil de viață sănătos și să îmbine efortul fizic cu grația specifică baletului. Orele sunt adaptate astfel încât pot fi practicate atât de profesioniști, care doresc antrenamente suplimentare, cât și de amatori care doresc o îmbunătățire a posturii sau tonifierea și alungirea musculaturii. În această perioadă orele au fost transmise online pe perioada restricțiilor, putând fi ușor de urmărit și de practicat de acasă, după care s-a revenit la formatul fizic, la clase.
Ballet Magazine: În sezonul 2014-2015, ai fost imaginea Hotel of Ice Bâlea Lac, o atracție unică în Europa de Sud-Est, în cadrul unei campanii de promovare a imaginii României. Ce a însemnat pentru tine să fii ambasadoarea Hotelului de Gheață?
Francesca Baciu: Experiența de la Hotelul de Gheață, deși a fost acum mulți ani, mi-o amintesc cu mare plăcere. Tematica din acel an țin minte că a fost Zodiacul. În urma rezultatelor obținute la gimnastică și la balet, echipa de marketing a Hotelului a considerat că aș fi o alegere potrivită și asta m-a bucurat enorm. Ca toate activitățile în care m-am implicat, și pe acesta l-am făcut cu mare drag și cu multă pasiune.
Francesca Baciu: Educația din balet și din sportul de performanță este benefică pe termen lung, indiferent de drumul ales
Ballet Magazine: Privind retrospectiv, cum crezi că te-a pregătit dansul în general și baletul în special pentru viață? Ce te-a ajutat să faci față psihic acestei schimbări? Ce sfat le-ai da fetelor care trec prin aceeași experiență ca tine, care din cauza unei accidentări trebuie să renunțe la dans?
Francesca Baciu: Consider că educația din balet și din sportul de performanță este benefică pe termen lung, indiferent de drumul ales. Aceste capitole din viața mea m-au învățat de mică ce înseamnă munca, victoria și înfrângerea dar, mai presus de acestea, mi-au oferit o disciplină și determinare pe care cu greu le întâlnesc în jurul meu. Faptul că, de la 5 ani, am stat zi de zi în sală cu un antrenor sau cu un maestru și am lucrat când a fost greu sau când a fost mai ușor, m-a ajutat să fiu tare, să trec peste greutăți și să nu renunț atunci când viața este mai grea.
Le voi fi mereu recunoscătoare tuturor profesorilor pe care i-am avut, care m-au învățat și m-au crescut. Toți acești oameni fac parte din mine astăzi, și sunt conștientă că, fără ei, drumul meu în viață putea fi altul. Tot aceste atuu-uri dobândite în anii de antrenament m-au ajutat să trec peste accident, să fiu deschisă la schimbări și să mă adaptez. În plus, familia m-a susținut mereu, mama a fost lângă mine la fiecare pas și m-a încurajat, iar tata m-a învățat în primul rând să fiu o supraviețuitoare, în orice situație. Sunt convinsă că fără ei mi-ar fi fost mult mai greu. Fetelor care suferă accidentări, le-aș spune că viața îți oferă multe posibilități și poți fi surprins de parcursul pe care îl ia. Uneori privim viața dintr-o singură perspectivă – o meserie, o pasiune -, dar întordeauna viața e mai mult de atât.
Dacă privești înainte și încerci să te adaptezi, vei reuși să treci peste toate obstacolele. Îmi lipsește dansul, aproape în fiecare zi, dar îl privesc ca pe o componentă importantă în parcursul meu în viață și mă bucur că există alți oameni talentați care continuă să danseze.
Ballet Magazine: Mulțumesc mult, Francesca, pentru interviu și îți doresc mult succes în activitatea ta și în toate proiectele în care vei alege să te implici în viitor!