Mikhail Baryshnikov în Sex and The City! Din seria mari actori care au făcut balet, sau mari coregrafi în lumea filmului

by Cristiana Todiresei
Share the NEWS & spread the JOY!

Adesea baletul și-a găsit locul în lumea filmului! Nu puține sunt producțiile care au pus în evidență această lume cu părțile ei frumoase și cu cele mai puțin frumoase. Iar cel mai recent film de acest tip, lansat de Netflix în România sub denumirea “Micuțele balerine” este un bun exemplu în acest sens.

Astfel că, nu puține sunt personalitățile publice care sunt legate de ambele domenii, fiind adesea dificil să-i poziționezi clar ca aparținând unei lumi sau alteia.

Citește și 

Micuțele balerine, o incursiune în lumea frumoasă dar adesea nemiloasă, a baletului

Celebrități care au făcut balet. Multe staruri de la Hollywood au început cu dansul clasic

 

Lui Mikhail Baryshnikov nu-i pasă că publicul larg îl recunoaște din serialul Sex and The City

De departe însă cel mai spectaculos exemplu în acest sens este cel al lui Mikhail Baryshnikov, de departe unul dintre cei mai cunoscuți balerini la nivel mondial, dar care, în ciuda unei cariere de excepție ca dansator și coregraf, ajunge cunoscut publicului larg după apariția în faimosul sitcom Sex and The City (1998 – 2004). Un serial tv de mare succes în care, în ultimul sezon, a intrepretat rolul lui Aleksandr Petrovsky, pictorul rus care devine iubitul protagonistei, Carrie Bradshaw.

Mikhail a dansat pe faimoasa scenă a teatrului New York City Ballet sub coordonarea lui George Balanchine și, în scurt timp, a devenit cel mai faimos dansator din istoria modernă. În paralel dezvoltă însă un interesant parcurs în lumea filmului, ajungând chiar să fie nominalizat la Oscar pentru rolul lui Yuri Kopeikine din The Turning Point.

Așa se face că, dacă evoluția sa ca dansator și coregraf i-a adus recunoașterea comunității artistice de profil! Recunoașterea publicului larg i-a fost adusă însă de activitatea sa ca actor. Acesta este și motivul pentru care, într-un interviu acordat în 2017 publicației Innews.com, mai în glumă sau mai în serios, dar în mod declarat ironic, Mikhail Baryshnikov spunea:

Este ironic faptul că deși am dansat pe scenă timp de aproape 50 de ani, lumea mă recunoaște după apariția în acel serial tv

Mikhail Baryshnikov avut însă și o expoziție cu propriile fotografii în London’s Mayfair. El a vrut să surprindă frumusețea dansului, mișcarea, nu pauzele dintre bucățile coregrafice. Lucrările sale afișează o explozie de culori și siluete încețoșate care se asemănă cu niște tablouri.

Mikhail Baryshnikov avut și o expoziție cu propriile fotografii, încercând să surprindă frumusețea dansului și mișcarea

Iar deschiderea expoziției a fost un bun prilej pentru media și publicul larg pentru a sonda această nouă latură artistică a sa într-un interviu realizat de publicația Vanity Fair, interviu ale cărui intrebări și răspunsuri vă invităm să le urmăriți mai jos.

Foarte multe fotografii cu semnătura ta surprind mai mult dansul de stradă decât pe cel clasic. De ce ai ales această nișă?

Baletul clasic este foarte dificil de fotografiat. Dacă poza este mai ieșită din comun, ar avea un aspect ușor neîndemânatic. Dansul stradal este mult mai liber. E un stil care se reinventează constant, care preia chiar și elemente din dansul brazilian. Sau chiar elemente din dansul underground al unor puști din Los Angeles. La fiecare câteva luni vine cu elemente noi.

Tu ce meserie consideri că ai, având în vedere că ai făcut atât de multe lucruri? Ești un artist, un fotograf, un dansator sau actor?

Spre exemplu, dacă mă duc în Marea Britanie și oamenii mă întreabă care este job-ul meu, spun actor. Ei sunt impresionați, mulțumiți. Dacă spun că sunt dansator, ei ar gândi: noi muncim și ăsta dansează! Nici nu vreau să mai stau la masă cu el! Toți suntem dansatori! Sunt mândru cu meseria de actor, așa că atunci când cineva îmi pune întrebarea asta, eu răspund: actor, fotograf, ființă umană, tată, soț… Ce altceva vrei să mai spun? Nici eu nu știu ce naiba mai sunt!

Cum a apărut în viața ta rolul din Sex and The City?

M-au contactat producătorii pentru a filma câteva episoade. Am acceptat. Bineînțeles, nu au fost doar câteva episoade, ci un an întreg am filmat pentru ultimul sezon. A fost distractiv.

Simți că te-a îndepărtat de meseria ta de balerin? Oamenii au început să te cunoască mai mult ca rusul din Sex and The City?

Ei bine, e interesant să afli ce urmăresc tinerii. În loc să se ducă la un teatru clasic, ei preferă să se uite la televizor. Este mai convenabil și se agață de asta. Serialul e mișto, distractiv și toate alea, bineînțeles că mă recunosc mai mult de acolo. Ca să mă știe drept dansator, ar fi trebuit să dansez în fiecare zi în ultimii douăzeci de ani.

Te gândești la averea și renumele pe care le vei lăsa în urmă?

Glumești? Nu… Am, sper, toată viața înainte. Nici nu știu cât de mult va dura. De asta trăiesc fiecare zi ca pe ultima și mă implic 100% în orice proiect artistic. Uitându-mă în spate, observ foarte multe momente depresive, tragice și, cu siguranță, amuzante. Dar ăsta e mix-ul care dă formă vieții. În plus, atunci când știi ce o să fie în viitor, devine plictisitor.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate