Personaje de poveste din balet. Motanul ȋncălțat și Pisica albă

by Vivia Sandulescu
Share the NEWS & spread the JOY!

Cei doi eroi provin din povești separate. Autoarea Pisicii albe este aceeași Madame d’Aulnoy care semnează Pasărea albastră și Prințesa Florina. Emancipata contesă ȋntreținea la Paris un salon literar unde deveniseră la modă poveștile elaborate, presărate cu zȃne și ȋntȃmplări supranaturale, menite să rețină atenția asistenței preț de cȃteva ceasuri.

Motanul ȋncălțat și Pisica albă

Publicată ȋn 1697, deci contemporană cu poveștile lui Charles Perrault, printre care Motanul ȋncălțat, culegerea ei Les Contes nouveaux ou les Fées à la mode nu s-a bucurat totuși de același succes.

Dacă din Frumoasa și Bestia ne-am obișnuit cu imaginea unei respingătoare creaturi masculine ascunse ȋntr-un castel ȋn adȃncul pădurii, ȋn așteptarea dragostei care să-i redea ȋnfățișarea umană, aici avem de-a face cu o prințesă transformată ȋntr-o delicată pisică albă, supusă unor ȋncercări similare.

Povestea Pisicii albe ȋncepe cu un cățel

Un rege dintr-o țară de basm, ȋmbătrȃnind, se teme că cei trei fii ai săi pun la cale să-l răstoarne ca să ȋi ia tronul, așa că inventează misiuni ȋn care să-i trimită cȃt mai departe. Prima: să găsească cel mai drăgălaș cățeluș; cel care i-l va aduce va primi regatul drept răsplată. Feciorii pornesc la drum și au, fiecare, tot soiul de aventuri.

Desigur, cel mai mic dintre flăcăi e și cel mai chipeș și mai viteaz. Rătăcindu-se ȋntr-o pădure, acesta ajunge la un castel unde nu se văd decȃt mȃinile servitorilor și li se aud doar vocile cȃntȃnd. Acestea ȋl ajută să se schimbe și ȋl conduc la cină, unde e ȋntȃmpinat de o minunată Pisică albă. Uitȃnd de toți și de toate, Prințul rămȃne ȋn castelul fermecat. La ȋmplinirea unui an, Pisica albă ȋl lasă să plece acasă, cu un cățeluș ascuns ȋntr-o ghindă.

Ceilalți frați au adus și ei niște căței minunați, dar regele, ȋn loc să-și numească urmașul, ȋi trimite iar ȋn lume, ca să-i aducă cea mai fină stofă. Prințul cel tȃnăr se ȋntoarce la Pisica albă, unde petrece ȋncă un an fericit, după care revine acasă cu stofa ascunsă ȋntr-o nucă. Regele ȋnsă are o ultimă cerință: să-i fie adusă cea mai frumoasă fecioară. Şi Prințul petrece un al treilea an alături de Pisica albă.

Povestea ȋncepe cȃnd pare să se termine…

În mod cu totul neașteptat, la sfȃrșitul anului Pisica albă ȋi cere Prințului să ȋi taie capul și coada și să le arunce ȋn foc, iar el se execută, cu lacrimi ȋn ochi și… Ghiciți deznodămȃntul?

Aici ȋncepe o poveste ȋn poveste. Frumoasa Prințesă, care fusese pȃnă atunci captivă ȋntr-un trup de pisică, ȋi istorisește cum ispășea un blestem, fiindcă ȋndrăznise să-l refuze pe Regele Piticilor, ales pentru ea de zȃnele care o crescuseră și declarase că se va mărita doar din dragoste. Atȃt ea cȃt și servitorii săi urmau să rămȃnă pisici pȃnă cȃnd avea să-l găsească pe acel tȃnăr al cărui portret ȋl purta la ea și care semăna ca două picături de apă cu Prințul de față…

Şi pentru ca finalul să ȋmpace pe toată lumea, odată tinerii ȋndrăgostiți ajunși la curtea bătrȃnului rege, care nu mai putea da ȋnapoi de la promisiunea de a ceda frȃiele puterii perechii celei mai ȋncȃntătoare, fosta Pisică albă declară că, fiind foarte bogată, va oferi și celorlalți frați cȃte un regat, astfel ȋncȃt fiecare ȋl va avea pe al său și nimeni nu va rămȃne frustrat…

Citește și: “Top 10 cele mai bune filme despre balet. Merită să le vedeți pe toate”

Personajul străbate timpul, deși povestea e uitată

Dintr-o ȋnșiruire de peripeții cam ciudată, nu foarte coerentă și cu multe puncte lăsate ȋn suspensie, libretistul Vsevolojski a ales doar personajul principal, pe care l-a combinat cu altă pisică faimoasă, Motanul ȋncălțat. Deși nu se ȋnsoară el ȋnsuși cu vreo prințesă, Motanul purtător de cizme roșii din povestea lui Charles Perrault ȋși ajută stăpȃnul să o facă, dovedindu-și istețimea și inventivitatea.

Era deci firesc ca, speculȃnd mișcările lor specifice, cele două feline să fie aduse ȋmpreună, Motanul mușchetar făcȃnd curte alintatei Pisici albe ȋntr-un duet comic, ȋn care elementul coregrafic de bază este… pas de chat.

Citește și: “Personaje de poveste din baletele clasice – Partea întâi”

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate