Personaje de poveste din balet. Pasărea albastră și Prințesa Florina

by Vivia Sandulescu
Share the NEWS & spread the JOY!

Ne-am obișnuit pȃnă ȋntr-atȃt să vedem niște balete „de căpătȃi” ȋncȃt le luăm de bune și nu ne mai punem ȋntrebări legate de conținutul lor. Așa se ȋntȃmplă cu Frumoasa din pădurea adormită, unde ȋntȃlnim ȋn actul III o seamă de personaje invitate la fastuoasa nuntă a Prințesei Aurora cu Prințul Désiré. Dar știm oare poveștile din care provin? Cu unele suntem familiari, cu altele mai puțin, căci ele nu s-au răspȃndit ȋn mod uniform geografic sau nu au aceeași valoare literară.

În actul III din “Frumoasa din pădurea adormită”, ȋntȃlnim personajele invitate la nunta Prințesei

Fără a intra ȋn detalii, despre baletul clasic Frumoasa din pădurea adormită să spunem doar că inițiativa, libretul (și apoi costumele) i-au aparținut lui Ivan Vsevolojski, pe-atunci intendantul Teatrelor Imperiale, un om de o vastă cultură și un entuziast al baletului clasic. Premiera a avut loc la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg ȋn 1890, fiind al doilea balet din marea triadă ceaikovskiană. Coregrafia i-a aparținut lui Marius Petipa, iar conducerea muzicală lui Ricardo Drigo.

Citește și: “Top 10 cele mai bune filme despre balet. Merită să le vedeți pe toate”

Vsevolojski dorea să introducă personaje din Motanul ȋncălțat, Scufița roșie, Cenușăreasa, Barbă-albastră, Tom Degețel, Frumoasa și Bestia, Rumpelstiltskin și Pisica albă. Pȃnă la urmă, la premieră au dansat Pasărea albastră și Prințesa Florina, Motanul ȋncălțat și Pisica albă, Scufița roșie și Lupul, Cenușăreasa, Tom Degețel și Căpcăunul. Cum și așa spectacolul dura patru ore, aproape ȋn toate versiunile au fost operate omisiuni.

Balet clasic. Pasărea albastră și Prințesa Florina

Indiferent de varianta coregrafică ȋnsă, pas de deux-ul executat de Prințesa Florina și Pasărea albastră s-a menținut, datorită originalității și complexității sale, devenind un număr de recital foarte apreciat. Dificultățile tehnice cu care se confruntă soliștii fac ca acestora să li se acorde un loc aparte ȋn distribuție, deși au doar o apariție episodică.

La premieră, pas de deux-ul a fost dansat de Enrico Cecchetti, viitorul mare pedagog coregraf (care o interpreta și pe Zȃna Carabosse ȋn travesti) și Varvara Nikitina, una dintre vedetele vremii. Astăzi ne e greu să ȋnțelegem cum, ȋmbrăcați ȋn costumele mai masive și relativ incomode de acum 130 de ani, puteau executa o diagonală de brisé volé sau o suită de entrechat six…

Balet clasic. O poveste lungă rezumată ȋntr-un pas de deux

Pasărea albastră este o poveste scrisă de Madame d’Aulnoy ȋn 1697. Publicată ȋn timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, ca și poveștile lui Charles Perrault, a rămas foarte populară  ȋn Franța, fiind preluată mai tȃrziu de aristocrația francofilă rusă.

După ce un rege bogat o pierde pe iubita lui soție, se recăsătorește cu o femeie care rămăsese și ea văduvă nu demult. Regele avea o fiică pe nume Florine, regina avea și ea o fiică pe nume Truitonne. În timp ce Florine e frumoasă și bună la suflet, Truitonne e răsfățată, egoistă și urȃtă, așa că nu trece mult timp pȃnă cȃnd ea și mama ei devin geloase pe frumusețea Florinei.

Într-o bună zi, regele hotărăște că a venit vremea să-și mărite fetele și, nu după multă vreme, un Prinț vine ȋn vizită. Vrȃnd să i-o dea pe Truitonne de soție, regina o ȋmbracă cu cele mai scumpe haine și le mituiește pe doamnele de companie ale Florinei să-i fure toate rochiile și podoabele. Dar planul ei nu izbutește căci, de cum o vede pe Florine, Prințul se ȋndrăgostește și nu mai are ochi decȃt pentru ea. Regina și Truitonne sunt atȃt de furioase ȋncȃt ȋl cicălesc pe rege pȃnă cȃnd acesta este de acord să o ȋnchidă pe Florine ȋntr-un turn pe durata vizitei, ȋn timp ce ele o ponegresc ȋn fel și chip ȋn fața Prințului.

Citește și: “Vă invităm la balet! Iată spectacolele lunii Februarie!”

Regina ȋi trimite Prințului o mulțime de cadouri, dar cȃnd află că sunt de la Truitonne, acesta le refuză. Supărată, regina ȋi spune că Florine va fi ȋnchisă ȋn turn pȃnă la plecarea lui. Prințul e revoltat și cere să vorbească cu Florine o clipă. Şireata regină acceptă, dar o trimite pe Truitonne ȋn loc. În ȋntunericul ȋncăperii unde se ȋntȃlnesc, Prințul o ia pe Truitonne drept Florine și o cere fără să-și dea seama de soție.

Balet clasic. Dragoste cu de-a sila nu se poate

Truitonne se sfătuiește cu nașa ei, zȃna Mazilla, dar Mazilla o avertizează că va fi greu să-l ȋnșele ȋn continuare pe Prinț. Nunta e stabilită, iar la ceremonie Truitonne ȋi arată inelul și ȋi amintește promisiunea făcută. Dȃndu-și seama că a fost păcălit, Prințul refuză să se căsătorească cu ea și nu se lasă convins nici de Truitonne, nici de Mazilla. Mazilla ȋl amenință cu o vrajă și, cum Prințul tot nu se lasă ȋnduplecat, ȋl transformă ȋntr-o pasăre albastră.

Auzind vestea, regina dă vina pe Florine. O ȋmbracă pe Truitonne ȋn mireasă și i-o arată Florinei, susținȃnd că Prințul a fost de acord să o ia de soție. Apoi ȋl convinge pe rege că Florine este atȃt de ȋndrăgostită de Prinț ȋncȃt ar fi mai bine să rămȃnă ȋnchisă pȃnă ȋși vine ȋn fire. Pasărea albastră ȋnsă zboară pe ȋnserat ȋn turn și ȋi mărturisește Florinei adevărul. Așa trec anii, iar Pasărea albastră o vizitează adesea pe prințesă și ȋi aduce nenumărate bijuterii ȋn dar.

Între timp, regina continuă să caute un soț pentru Truitonne. Într-o bună zi, exasperată de faptul că aceasta fusese respinsă de toți pețitorii, regina se duce ȋn turn la Florine și aproape o surprinde cȃntȃnd ȋmpreună cu Pasărea albastră. Florine deschide fereastra și ȋi dă drumul Păsării să zboare, dar regina ȋi descoperă bijuteriile și ȋși dă seama că fata primea un ajutor de undeva. O acuză pe Florine de trădare și ȋi postează un paznic la ușă, care s-o supravegheze necontenit.

Balet clasic. Peripeții de inimă albastră

O vreme, Florine nu mai cheamă Pasărea de teama paznicului; pȃnă ȋntr-o noapte, pe cȃnd omul doarme dus. Cei doi continuă să se ȋntȃlnească cu regularitate, dar paznicul prinde de veste și o pȃrăște reginei. Aceasta ordonă ca bradul, pe a cărui creangă stă Pasărea, să fie acoperit cu lame tăioase de sticlă și metal, așa ȋncȃt Pasărea să se rănească și să nu mai poată zbura. Cȃnd Florine cheamă Pasărea și aceasta se așează pe cracă, se rănește la aripi și la picioare și nu mai poate ajunge la ea. Florine crede că Pasărea a părăsit-o.

Din fericire, un vrăjitor ȋl aude pe Prinț gemȃnd și ȋl salvează din copac. Vrăjitorul o convinge pe Mazilla să ȋl preschimbe pe Prinț la loc ȋntr-un tȃnăr pentru cȃteva luni, după care, dacă tot mai refuză să se ȋnsoare cu Truitonne, va redeveni pasăre.

Citește și: “Margot Fonteyn și Rudolf Nureyev, cuplul secolului XX”

Necazul face ca regele, tatăl Florinei, să moară. Poporul regatului se răscoală, cerȃnd eliberarea Florinei. Cȃnd regina se ȋmpotrivește, e omorȃtă de mulțime, iar Truitonne se refugiază la Mazilla. Florine devine regină și ȋncepe să-l caute pe Prinț, care să-i devină rege.

Balet clasic. Lungul drum al Prințesei Florina către fericire

Deghizată ȋn țărancă, Florine pleacă la drum și ȋntȃlnește o femeie bătrȃnă, care de fapt e tot o zȃnă. Aceasta ȋi spune că alesul ei a recăpătat forma umană după ce a fost de acord să se ȋnsoare cȃndva cu Truitonne și, vrȃnd să o ajute, ȋi dă patru ouă vrăjite. Pe primul, Florine ȋl folosește ca să urce un munte ȋnalt de cleștar, apărut ȋn calea ei.

Al doilea conține un car tras de porumbei, care o conduc la castelul Prințului, dar nu poate să-l ȋntȃlnească deghizată astfel. Așa că ȋi propune lui Truitonne să-i vȃndă cele mai fine bijuterii primite de la Pasăre, iar Truitonne i le arată Prințului, cerȃndu-i să le evalueze. Prințul le recunoaște și e cuprins de tristețe.

 

Cecchetti-Nikitina in Blue Bird

Truitonne se ȋntoarce la „țăranca” Florine, care ȋi cere drept preț să fie lăsată o noapte ȋn Camera Ecoului, despre care Pasărea ȋi povestise cȃndva: orice vorbă spusă ȋn acea ȋncăpere se aude ȋn odaia Prințului. Ajunsă acolo, Florine ȋi reproșează acestuia că a părăsit-o, plȃnge și suspină deznădăjduită, dar Prințul a luat o licoare pentru somn și nu o aude.

Florine sparge al treilea ou și găsește o caleașcă micuță trasă de șoricei. Din nou, o vinde lui Truitonne ȋn schimbul unei nopți ȋn Camera Ecoului, unde plȃnge și se lamentează pȃnă la ziuă, dar numai pajii o aud.

Florine deschide și ultimul ou, care conține o plăcintă decorată cu șase păsări cȃntătoare. Îi dă plăcinta unuia dintre paji, care ȋi dezvăluie că Prințul ia ȋn fiecare seară o licoare de dormit. Florine ȋi dă pajului și păsările cȃntătoare și ȋl roagă să nu-i dea Prințului licoarea ȋn seara aceea.

Balet clasic. Ca ȋn orice poveste, dragostea ȋnvinge

Rămȃnȃnd treaz, Prințul o aude și se repede ȋn Camera Ecoului. Își recunoaște iubita și se aruncă la picioarele ei, fericit că s-au regăsit.

Vrăjitorul și Zȃna ȋi asigură că o pot ȋmpiedica pe Mazilla să le facă vreun rău, iar cȃnd Truitonne ȋncearcă să se amestece, este transformată pe loc ȋntr-o purcică. Prințul și Prințesa Florine se căsătoresc și trăiesc fericiți pȃnă la adȃnci bătrȃnețe…

__Va urma__

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate