Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” aduce publicului spectacolul “Recital Franz Danzi”

by Ballet Magazine
Share the NEWS & spread the JOY!

Spectacolul Recital Franz Danzi va fi difuzat live pe pagina de Facebook a Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”, pe data de 11aprilie, începând cu ora 18:30. Spectacolul se va opri asupra personalității compozitorului, violoncelistului și dirijorului german Franz Danzi.

 

Franz Danzi este una dintre personalitățile de referință ale istoriei muzicii clasice, și a trăit într-o importantă perioadă de tranziție, un moment semnificativ al istoriei muzicale europene, ce a făcut trecerea de la clasicismul târziu și stilul romantic timpuriu.

Acesta l-a cunoscut în tinerețe pe Wolfgang Amadeus Mozart, pe care îl venera, dar a fost contemporan și cu Ludwig van Beethoven, pentru care avea sentimente puternice, dar contradictorii. A fost mentorul tânărului Carl Maria von Weber, a cărui muzică a respectat-o și a promovat-o.

 

 

Citește și 

Opera Brașov celebrează Ziua Internațională a Dansului, și oferă publicului premiera spectacolului de balet “Anotimpurile”

Ballerinas in Red ediția 2021! Celebrăm Ziua Internațională a Dansului alături de International Theatre Institute

 

Franz Danzi a scris numeroase opere, lucrări simfonice și de cameră foarte apreciate în epocă

Sfârșitul secolului al XVIII-lea aduce tendințe noi estetice dar și formule inovative ale organizării sonore. Păstrând structurile clasice, Franz Danzi îmbogățește limbajul muzical prin cromatisme, diversificare dinamică, expresivitatea accentuată a liniilor melodice.

Lucrări lui Danzi au fost cunoscute și apreciate în epocă, compozitorul scriind numeroase opere, lucrări simfonice și de cameră. Păstrând tiparele formelor clasice, Danzi preia o serie de inovații apărute în organizarea armonică, cromatisme și evoluția vocilor și a planurilor sonore.

 

Franz Danzi preia o serie de inovații apărute în organizarea armonică, cromatisme și evoluția vocilor și a planurilor sonore

Astăzi, cele mai cunoscute lucrări ale sale, interpretate în programele de muzică de cameră sunt cvintetele pentru suflători, propuse pe 11 aprilie.

În deschiderea recitalului este programat Cvintetul nr.1, op. 67 în Sol major, alcătuit din 4 părți: Allegretto, Andante con motto, Minuetto Trio (Allegretto) și Allegretto moderato. Finalul recitalului se încheie cu Cvintetul nr.1, op. 56 în Si bemol major, alcătuit tot din 4 părți: alcătuit din 4 părți: Allegretto, Andante con motto, Minuetto Trio (Allegretto) și Allegretto moderato.

Cvintetul va fi interpretat de instrumentiștii orchestrei simfonice a Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”: Diana Corjin (flaut), Simona Holiartoc (oboi), Gheorghe Constantinescu (clarinet), Radu Calalb (fagot) și Victor Țigănuși (corn).


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate