Când visul stă în ”picioarele” tale, atenție la accidente! Conf. Univ. Dr. Georgiana Tache, medic primar Medicină de recuperare, Doctor în Științe medicale

by Mihaela Moldoveanu
Share the NEWS & spread the JOY!

Dorința de a fi cel mai bun pe scenă înseamnă uneori mai mult timp dedicat antrenamentelor sau depășirea vitezei normale de atingere a obiectivului. Ca și în cazul unui pilot de curse, o secundă de neatenție sau apăsarea nejustificată a accelerației poate însemna un accident de coloană, o entorsă sau doar o vânătaie.

Cu piciorul pe frână, atent și la odihnă și la calitatea antrenamentelor, un balerin se poate salva de  accidentele nedorite care-l pot ține departe de scena atât de dragă.

Dr. Georgiana Tache, medic primar medicină de recuperare, a sumarizat pentru noi afecțiunile și suferințele specifice balerinilor și dansatorilor în general. Prin prisma lor, baletul aduce mai degrabă cu un sport sângeros. Atenție mare, dragi balerini, nu vă accidentați înainte să vă împliniți visul! Stă în picioarele voastre, în posturile și concentrarea voastră!

Citește și

Dieta balerinilor și performanța. Simona Noja: “Important este să fim sănătoși”

Despre acneea dansatorilor, cu Doctor Teodora Predescu, medic specialist Dermatologie și Estetică medicală

 

Conf. Univ. Dr. Georgiana Tache, medic primar Medicină de recuperare, Doctor în Științe medicale: Dacă ești motivat, poți urca muntele și descălțat!

Atunci când privești cu bucurie un spectacol de muzică și mișcare e greu să-ți imaginezi ce enorm efort există în spatele acestei realizări.  Pregătirea fizică, orele de antrenamente, efortul susținut al dansatorilor poate depăși înțelegerea noastră.

Pentru că performanța înseamnă nu doar realizarea propriu-zisă ci și motivația din spatele ei. Iar pe calea motivației poți urca muntele chiar și descălțat. Cu alte cuvinte, motivația este cea care te poate duce, de cele mai multe ori, la depășirea limitelor proprii. De aici până la accidentare sau îmbolnăvire e uneori un singur pas.

Cu ce probleme specifice cauzate de posturi se confruntă dansatorii și balerinii?

Dr. G. Tache – Balerinii prezintă cel mai adesea afecțiuni la nivelul membrelor inferioare, cât și la nivelul coloanei vertebrale, în special al segmentului inferior, cel lombar.

Deși poartă pantofi specializați, anumite dansuri sau roluri presupun mișcări suprasolicitante, efectuate chiar și în picioarele goale. Supraîncărcarea constantă a piciorului duce în timp la prăbușirea bolților  plantare. Atât a celei longitudinale cât și a celei transversale, aflate la nivelul capetelor metatarsienelor (la baza degetelor). Așa apare tendința de picior plat.

Degetul mare (halucele), se deplasează în valg (spre exterior) și apare hallux valgus. Deformarea piciorului devine astfel vizibilă, iar la nivelul articulației (metatarsofalangiene) de la baza degetului mare apare o umflatură prin subluxația și rotația capului osos. Nu este o creștere osoasă, ci o deformare ce poate fi reparată chirurgical. Deformarea articulară poate atrage o artroză articulară precoce.

În timp vor avea de suferit și degetele aflate în vecinătate. Mișcarea care presupune ridicarea pe vârfuri va conduce la deplasarea capetelor tuturor metatarsienelor prin suprasolicitarea ligamentelor articulare. Se constata și îngroșarea bazei de sprijin a degetelor picioarelor în poziția pe vârfuri, prin deformarea capsulei articulare. Piciorul se lățește în treimea lui anterioară. Se poate instala și artroza articulațiior de la baza degetelor sau chiar a celor interfalangiene, de la nivelul degetelor piciorului.

La nivelul picioarelor mai pot să apară durioame, neurinoame sau bătături la locul de contact cu suprafața de sprijin. De asemenea, unghiile pot deveni încarnate și se pot deforma sau rupe.

Pe de altă parte, la nivelul coloanei vertebrale se poate accentua lordoza lombară și poate să apară hernia de disc intervertebral. Iar mișcările de torsiune efectuate pot duce la întinderi și rupturi musculare la nivelul trunchiului, în special la nivelul zonei lombare.

Care sunt cele mai frecvente accidente ale dansatorilor și balerinilor? 

Dr. G. Tache– Accidentările frecvente ale dansatorilor și balerinilor constau din contuzii sau rupturi musculare, întinderi ligamentare, leziuni articulare, fracturi osoase. Pot să apară vânătăi, hematoame ale părților moi sau ale țesuturilor musculare, entorse ale articulațiilor membrului inferior, precum glezna, genunchi și sold. Sau chiar fractura prin tasare corp vertebral toraco-lombar.

Toate cele menționate se pot petrece pe parcursul antrenamentelor intense sau la cădere/aterizare forțată. Să nu uităm de fracturile de stres ale oaselor antepiciorului (tarsiene si metatarsiene) sau ale degetelor picioarelor ori de fractura maleolară de gleznă. Prin cădere se mai poate instala și fractura de rotulă, în special în căderile pe sau în genunchi.

Și să nu uităm de entorsele de genunchi ale dansatorilor (soldate cu leziuni de menisc, ruptură de ligamente, inclusiv cel încrucișat anterior) ori de luxațiile de șold, petrecute în sprijin și/sau la mișcările de tip pivot ori rotație, efectuate pe un picior.

 

Conf. Univ. Dr. Georgiana Tache, medic primar Medicină de recuperare, Doctor în Științe medicale: Violoniștii și dansatorii expuși herniei de disc localizate diferit

Este coloana vertebrală mai stresată la balerini din cauza posturilor?

Dr. G. Tache – Coloana vertebrală este stresată pe parcursul mișcărilor, atât la balerini cât și la alți dansatori. Dacă picioarele, membrele inferioare sunt expuse, în special la entorse, atunci este bine de știut că trunchiul, mai concret coloana vertebrală este expusă la discopatie. Este o suferință instalată prin suprasolicitare, manifestată la nivelul discului intervertebral.

Așa cum violoniștii prezintă frecvența crescută a herniei de disc localizată cervical sau afecțiuni la nivelul umărului tot așa și dansatorii profesioniști pot prezenta hernie la nivel lombar și afecțiuni, în special la nivelul bazinului și al membrelor inferioare.

Dansatul pe poante ce afecțiuni produce?

Dr. G. Tache – Problemele care însoțesc mișcările pe parcursul dansului pe vâfuri se manifestă ca luxații ale articulațiilor mici ale antepiciorului cu deformarea degetelor și a bazei acestora. Sau artroze ale articulațiilor picioarelor și degetelor plus tulburări ale circulației periferice de tip boală varicoasă, exprimată în special la nivelul gambelor.

Durerea dar și aspectul inestetic (deformarea antepicioarului și a degetului mare) pot opri antrenamentele, fiind o piedică în calea performanței. Prin urmare, menținerea greutății corporale cât și o bună tehnică a antrenamentului și corecta abordare a mișcărilor din cadrul spectacolului, pot întârzia instalarea acestor neajunsuri.

Ce alte probleme mai pot apărea la nivelul picioarelor dansatorilor?

Dr. G. Tache – La dansatori în general excesul de mișcare și antrenament ori spectacolele realizate succesiv, fără pauza necesară , oboseala și/sau neatenția, pot conduce la multe afecțiuni. Cum ar fi : contuzii ale țesuturilor moi manifestate prin vânătăi sau hematoame și care trădează întinderi sau rupturi musculare sau ligamentare. Dureri articulare și deformări ca urmare a unor luxații sau entorse, fracturi de stres, oboseală sau produse prin cădere/accidentare. Ca să nu mai vorbim de aspectul inestetic al picioarelor produs de deformări articulare sau varice. La nivelul coloanei vertebrale, suferă  întinderi și rupturi musculare, hernie de disc ori fracturi prin tasare de corpi vertebrali.

Datorită presiunii excesive și a forțelor de fricțiune poate apărea și un exces de țesut conjunctiv, adică îngroșarea pielii și apariția bătăturilor sau clavus. În fapt, bătăturile, clavus-ul sau calozitatea manifestate prin hiperkeratoză pot conduce la durere cronică și uneori chiar și la ulcerație. Bătăturile sunt localizate plantar (la nivelul tălpilor) sau la nivelul metatarsienelor laterale și pot deforma piciorul.

Amintesc și depunerile osoase ce apar în dreptul zonelor de hiperpresiune, precum osteofitele calcaneene (ciocuri) sau la nivelul coloanei vertebrale (semne ale degenerării precoce sau spondilatroză). Durerile din talpa piciorului mai pot să apară și când se suprasolicită și se inflamează fascia plantară, așa numita fasceita plantara.

 

Cantitate, calitate, nutriție și relaxare! Conf. Univ. Dr. Georgiana Tache, medic primar Medicină de recuperare, Doctor în Științe medicale.

Dr. G. Tache – Pentru menținerea stării de sănătate musculoscheletală trebuie ținut cont de cantitate și de calitate. Cantitate, adică durata antrenamentelor și spectacolelor la care participă dansatorii și intervalul necesar de refacere postefort. Calitate, adică modul corect și atent de desfășurare a programului de dans sau balet.

Mai concret: antrenamentele se desfășoară când suntem odihniți iar alimentația este echilibrată și corespunzătoare, atât ca aport de proteine cu valoare biologică ridicată, cât și al necesarului caloric, vitaminic (vitaminele D, C, B, E în special) și mineral (calciu, magneziu). Alături de odihnă, concentrare și alimentație, este deosebit de important și echipamentul utilizat, adecvat intensității și duratei antrenamentelor, cât și față de temperatura mediului ambiant.

Durata antrenamentelor și intensitatea efortului trebuie să fie adecvate vârstei, experienței și rezistenței organismului. Mai recomand practicarea unei activități sportive sau recreaționale complementare, precum: înot, aquagymnastică, pilates, yoga, fitness, cicling. Nu alergare sau jogging.

Și neapărat o încălțăminte adecvată cu profil interior care să asigure susținerea bolților plantare sau talonete susținătoare (corectoare)! La nevoie,  fizioterapie și eventual programe de kinetoterapie, de reeducare funcțională și recuperare medicală, în special dacă a fost necesară intervenția ortopedică de corectare a unor deformări, fracturi sau leziuni articulare sau repaus după accidentare.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate