Găsim pe Internet o mulțime de sfaturi, recomandări de diete sau soluții de slăbit. O adevărată instituție de binefacere am putea spune. Și totuși, e nevoie să analizăm între sutele de informații. Poate nu ni se potrivește dieta urmată de actorul Joaquin Phoenix, din Joker, care a slăbit 15 kilograme pentru rolul lui, și este nevoie de una personalizată, dată de nutriționist. Avem un singur corp pentru toată viața, dar o mie de așteptări. Cum îl ajutăm să funcționeze optim ca să ne ajute și el pe noi să dansăm printre obstacole și să ne trăim visul?
Dr. Adriana Nae, consultat în nutriție la clinica medicală Bio Terra Med (bioterramed.ro), a explicat la ce trebuie să fim atenți pentru a face cele mai bune alegeri alimentare. Răspunsurile ne ajută să înțelegm că adevărul e undeva la mijloc și că toți copiii și tinerii care fac balet pot alege o alimentație sănătoasă, fără să se înfometeze și fără să se îmbolnăvească. E nevoie însă de cunoaștere, de ajutorul părinților și al profesorilor și de sfaturile bune ale specialiștilor.
Balerinii și dansatorii prezintă un risc crescut de a dezvolta bulimie
-Ce reguli din dieta unui dansator putem aplica la dieta noastră zilnică?
Dr. Adriana Nae: Din punct de vedere dietetic, recomandările, care se aplica și în viața noastră de zi cu zi, sunt cele care se referă la un aport caloric adecvat gradului de activitate fizică pe care îl avem, un aport de nutrienți echilibrat, variat și adaptat stării noastre generale de sănătate. Mese regulate, gustări sănătoase, consum de fructe și legume proaspete ori cât mai puțin gătite, consum moderat de grăsimi saturate (animale) și alimente intens procesate, aport suficient de grăsimi sănătoase (acizi grași omega 3), proteine, glucide, vitamine și minerale-care să acopere doza zilnică recomandată.
Citește și: “Florin Chirițescu: “Un copil care face balet și se înfometează va fi afectat emoțional”
-Sunt balerinii mai predispuși la disfuncționalități precum bulimia sau anorexia?
Dr. Adriana Nae: Teoretic, toți oamenii pot dezvolta tulburări alimentare, indiferent că defilează pe podium, dansează sau lucrează într-un birou. Totuși, persoanele cu anumite profesii, care necesită o constituție fizică cu greutate mică, gimnaștii, modelele de catwalk și balerinii ori dansatorii, sub presiunea de a arăta într-un anume fel, prezintă un risc crescut de a dezvolta bulimie.
„Într-un mod stereotip se crede că dansatorii de balet mănâncă puțin și supraviețuiesc doar cu aer. În realitate, ei nu pot fi capabili să facă „pirouette en pointe”, să își ridice partenera de dans în aer, să aibă puterea atleților și eleganța lebedelor, consumând alimente care nu oferă suficientă energie„
Netratată, bulimia afectează grav sănătatea
-Care sunt pericolele bulimiei?
Dr. Adriana Nae: Persoanele cu bulimie pot avea o greutate corporala normală, pot fi subponderale sau supraponderale. Dar rețineți că majoritatea bulimicilor au o greutate normală. Bulimia este tulburarea de alimentație, caracterizată de un consum alimentar excesiv într-o perioadă scurtă de timp, urmată de vărsături provocate, exerciții fizice exagerate, consum de laxative, diuretice sau alte medicamente cu scopul eliminării forțate a alimentelor. Persoana afectată de bulimie pierde controlul alimentar, pentru a se lăsa apoi cuprinsă de rușine, vinovăție și frică intensă de îngrășare, pentru ca apoi să reia comportamentul excesiv, intrând într-un cerc vicios. Nediagnosticată și netratată, boala duce la probleme serioase de sănătate.
-Dar ale anorexiei?
Dr. Adriana Nae: Anorexia este o altă tulburare de alimentație gravă, caracterizată de o distorsiune reală a imaginii corpului și are una dintre cele mai mari rate de mortalitate dintre suferințele psihice. Anorexia, prin malnutriția severă pe care o induce, provoacă probleme de gândire, încetinirea reflexelor, imposibilitatea de a face față realității și poate duce la moarte.
Citește și: “Elevii academiei de balet a Operei de Stat din Viena, încurajaţi să fumeze?”
O gustare înainte de ora de balet este binevenită
-Ce ați recomanda unui copil de 10 ani, care ia lecții de balet?
Dr. Adriana Nae: Baletul este o formă de exercițiu foarte bună, în special pentru copii pentru că rămân activi, dobândesc posturi corecte, învață disciplina și totodată se și distrează. Ceea ce copiii mănâncă înainte de ora de balet poate avea un efect major asupra performanței lor. Alimentele care conțin carbohidrați și o cantitate moderată de proteine sunt ideale (pâine toast tip „grâu întreg” sau integrală, cereale integrale, biscuiți, iaurt, legume și fructe). Este de preferat să îi dați copilului să mănânce cu aproximativ 2 ore înainte de ora de balet sau, dacă masa este luată cu mult mai devreme, îi puteți da și o mică gustare chiar înainte. Nu se recomandă o masă bogată în grăsimi și proteine, întrucât ele se digeră mai greu și pot provoca probleme gastro-intestinale (dureri, senzație de balonare). Sub nicio formă nu se recomandă dansul pe stomacul gol!
Ceea ce mănâncă un copil după ora de balet este de asemenea important pentru refacerea musculară și a rezervelor energetice. La 20-60 de minute după cursul de balet puteți oferi copilului carne de pui, cartof copt/fiert, unt de arahide, orez, de preferat brun, și legume.
Nu uitați apa, ea este esențială! Recomand consumul unui pahar de apă cu o jumatate de oră înainte de cursul de balet și, în funcție de intensitatea și durata cursului, apa poate fi băută cu înghițituri mici în pauze, cu permisiunea profesorului. Rețineți, vă rog, că prea multă apă poate provoca disconfort gastro- intestinal în timpul activității fizice!
Sfatul unui consultant în nutriție, util pentru a face performanță
-Ce recomandați unei tinere de 16 ani?
Dr. Adriana Nae: Dacă mă gândesc la o tânără de 16 ani care aspiră la o carieră artistică, i-aș recomanda în primul rând să își aleagă cu grijă modelul în cariera artistică. Apoi să aibă răbdare, să se antreneze mult și cu plăcere, să aibă încredere în cei care o coordonează și care o pregătesc, să învețe să își aprecieze performanțele obiectiv, să comunice cu părinții, să nu caute rezolvarea problemelor pe internet, indiferent de ce natură ar fi ele, și nu în ultimul rând, să mănânce suficient și adecvat, pentru a putea face față efortului. O ședință de consiliere nutrițională alături de părinți, poate fi suportul perfect pentru perfomanțe deosebite!
-Diferă dieta unui balerin în funcție de sex?
Dr. Adriana Nae: Desigur că dieta diferă, în primul rând din punct de vedere caloric. Necesarul caloric este diferit, funcție de sex, masa corpului și de tipul de efort (intens, de scurtă durată, de lungă durată, de tipul de mișcare, etc). Ca să vă faceți o idee, în timpul unei clase de balet de 90 de minute, o balerină de 59 kg „arde” în jur de 500 de calorii, în timp ce un balerin de 80 de kg „arde” mai mult de 700 de calorii. Într-un mod stereotip se crede că dansatorii de balet mănâncă puțin și supraviețuiesc doar cu aer. În realitate, ei nu pot fi capabili să facă „pirouette en pointe”, să își ridice partenera de dans în aer, să aibă puterea atleților și eleganța lebedelor, consumând alimente care nu oferă suficientă energie. De cele mai multe ori, presiunea în ceea ce privește greutatatea și-o pun băieții înșiși, mai puțin coregrafii sau regizorii. Ideal ar fi ca ei să mănânce sănătos, dar să nu își refuze micile plăceri alimentare vinovate.
De la Lebăda neagră la Joker sau cum să fim mai conștienți de corpul nostru
Filmul Lebăda neagră, care s-a bucurat de mare succes în 2010, o aducea în prim plan pe Natalie Portman, a cărei performanță artistică nu a trecut neobservată, mai ales în rândul tinerilor. Povestea la vremea aceea că nu a mâncat aproape nimic pentru a pierde în greutate și că s-a antrenat foarte mult. Oare câte tinere i-au urmat exemplul? La nouă ani distanță, Joaquin Phoenix, care a slăbit 15 kilograme pentru rolul din Joker, un film care a impresionat o lume întreagă, declara că a urmat cu strictețe o dietă personalizată de medicul nutriționist cu care a lucrat la mai multe roluri. Sunt sigură că cei care vor vrea să slăbească, așa cum a făcut-o și el, îi vor urma sfatul și vor apela la un nutriționist. Ce vreau să spun este că acestea sunt două cazuri diferite care ne arată și cât sunt de conștienți actorii cu privire la declarațiile pe care le fac și la impactul lor dar și cât de mult s-au schimbat lucrurile în zece ani.
În materialele următoare, vom sta de vorbă cu părinții de balerini și cu copiii care iau lecții de balet. Vom vedea cum tratează ei problemele care apar în alimentația copiilor, care este rolul profesorilor în alegerea unei diete sănătoase și dacă, în lipsa unor nutriționiști și psiho-terapeuți în școlile de balet, unde găsesc copiii ajutorul de care au nevoie?
Pănă atunci, urmăriți-ne pe Facebook și lăsați-ne comentariile voastre!