Maria Antonia Tudorache are 21 de ani, este absolventă a Liceului de Coregrafie “Floria Capsali” promoția 2018 și studentă în anul III la Universitatea de Educație Fizică și Sport, secția Kinetoterapie.
Maria a descoperit baletul prima dată în jurul vârstei de 4 ani, urmărind programul Mezzo.
Primii pași în lumea baletului i-a făcut sub îndrumarea doamnei profesor Gabriela Balasan, la vârsta de 5 ani.
A intrat la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” din clasa a VI a, după multe insistențe asupra părinților care inițial, nu au fost de acord cu această decizie. Prima persoană care a vazut în Maria un potențial talent, a fost doamna profesor Gabriela Dumitrescu, un profesor dedicat și pasionat de munca sa.
Din clasa a VII a pana în clasa a XII a, Maria a participat la fiecare Olimpiadă Națională de Coregrafie. S-a clasat întotdeauna în primele 3 locuri pe țară. Aceste performanțe s-au datorat și doamnei profesor Ana Caraianopol, care în perioada aceea, i-a fost profesor de repertoriu.
A colaborat ca profesor de balet la Dance studio 122, iar din anul 2020, colaborează cu Dance Room și Acrobatika.
-Maria, de ce ai ales să mergi către Kinetoterapie?
Maria Antonia Tudorache: Inainte de a raspunde, vreau să vă felicit pentru inițiativa de a realiza această revistă!
Eu inițial, ca orice copil care începe acest liceu, mă vedeam pe scena Operei, dar nu întodeauna visele devin realitate. Am început acest liceu, am evoluat foarte bine, dar am și crescut în înălțime în acest timp. Cu cât evoluam mai mult, cu atât mă înalțam mai mult.
Mărturisesc că a fost destul de greu pentru mine să fac această tranziție, pentru că baletul a fost și va rămâne o mare pasiune a mea.
In perioada petrecută în cadrul Liceului de Coregrafie “Floria Capsali”, m-am bucurat de fiecare spectacol și concurs la care am participat.
M-am bucurat de cei mai buni profesori care mi-au fost alături și care m-au ajutat să fac performanță. Insă, spre finalul liceului au fost momente în care mi-am dat seama că oricât eram de talentată și oricât aș fi muncit, nu aveam cum să continui să fac performanță în acest domeniu, înălțimea mea fiind un impediment. Acest lucru m-a făcut să mă reorientez în privința a ceea ce urma să fac în continuare. Am rezonat foarte bine cu kinetoterapia, fiind o pesoană empatică și dornică întotdeauna de a ajuta.
Citește și: Dan Bujor, terapeut: Contracturile musculare se tratează printr-un masaj ferm
-Cât de importante pentru un balerin sunt cunoștințele generale în anatomie?
Maria Antonia Tudorache: Pentru un balerin și de asemenea pentru orice persoană care practică activitate fizică regulată, e important să-și cunoască corpul și limitele. Să-l protejeze, fiind principalul său aliat în desfășurarea activității.
Prin asta, mă refer la un antrenament precedat întotdeauna de încălzirea corespunzatoare a tuturor grupelor musculare și la evitatea anumitor mișcări care pot produce accidente. În cazul unui accident, e nevoie de o atenție sporită în a identifica tipul de traumatism și de a lua primele măsuri în evitarea unor agravări înainte de a contacta un specialist .
Balerinii au tendința de a-și forța întotdeauna limitele și de a le duce la extrem. Este important de știut că oricând se pot întâmpla accidentări în astfel de momente. Un accident nu numai că te oprește o perioadă din evoluție, dar te poate elimina definitiv din activitate.
-Ce tip de masaj este potrivit pentru un balerin după antrenament?
Maria Antonia Tudorache: Masajul sportiv este indicat în urma unui antrenament susținut. Acesta include frământarea și netezirea musculaturii, având ca efecte relaxarea prin scăderea tensiunii musculare și ameliorarea stării de suprasolicitare musculară.
-Adesea, elevii care studiază baletul de performanță au probleme legate de ligamente, întinderi și contracturi musculare, dureri de menisc, luxații, tendinite, bursite, fracturi de stres. Ce sfaturi le recomanzi pentru a fi feriți de aceste leziuni?
Maria Antonia Tudorache: Principalul obiectiv al evitării unor astfel de leziuni și traumatisme este dat de importanța încălzirii musculaturii înainte de ora de studii. Prin încălzire, punem în mișcare treptată articulațiile, mușchii, sistemul cardio-respirator. Creşterea temperaturii musculare are ca rezultat pregătirea corpului pentru faza de rezistenţă. Incălzirea masei musculare presupune creșterea graduală a intensității efortului.
Etapa de încălzire trebuie să fie completă, fiind important accentul pe punerea în mișcare a tuturor grupelor musculare.
In timpul orei de studii este important ca balerinul să-și conștientizeze poziția întregului corp în spațiu. Conștientizând, va putea deține controlul asupra mișcărilor ce pot depăși biomecanica naturală a corpului.
-Ce indicații sau contraindicații le poți oferi balerinilor în momentul în care se produce un traumatism la nivel muscular?
Maria Antonia Tudorache: După un traumatism muscular, în prima fază, se suspendă activitatea fizică, se descarcă membrul afectat de orice solicitare și după, se aplica un bandaj compresiv. Peste bandajul compresiv se poate aplica puțină gheață. Astfel, temperatura o sa scadă treptat și se va modifica încet pragul de sensibilitate, care reduce din tensiunea musculară.
-Din păcate în instituțiile de balet din Romania nu există specialiști în masaj, kinetoterapie, nutriție, care să fi venit din domeniul baletului. Cât de important este acest aspect în cariera unui balerin profesionist?
Maria Antonia Tudorache: Este necesar ca în orice instituție cu un astfel de profil să existe un cabinet de kinetoterapie accesibil în orice moment. Din propria experiență, am constatat că această nevoie există. Mici accidente pot apărea oricând, iar o intervenție imediată accelerează procesul de vindecare.
Un kinetoterapeut ar putea acționa și preventiv prin consilierea balerinilor asupra modului de practicare a antrenamentului. Acesta trebuie să conțină încălzirea la începutul orei și stretching-ul la finalul acesteia.
Prezența kinetoterapeutului ar putea reduce numărul accidentărilor și ar putea crește performanțele motrice ale balerinilor. Din păcate, știu că uneori atât elevii liceului, cât și balerinii profesioniști, amâna vizita la un specialist și continuă să lucreze cu un traumatism nerezolvat. Motivele sunt multe, dar din punctul meu de vedere, importanța vindecării complete, este mai presus de orice motiv.
In eventualitatea producerii unor traumatisme este foarte important ca recuperarea să se facă sub stricta supraveghere a unui specialist. Atât pentru scurtarea timpului de recuperare, cât și pentru restabilirea corectă a performanței.
-Ce planuri ai pentru viitor legat de Kinetoterapie?
Maria Antonia Tudorache: Imi doresc să continui în cadrul unui master în recuperare și reeducare motrică. În plus, vreau să particip și la alte cursuri de specializare și bineînțeles, să profesez în acest domeniu. Îmi doresc să ajut sportivii, balerinii, să-și recapete maximum de funcționalitate. Baletul este și va rămâne o mare pasiune a mea.