Cât costă să devii balerin? O perspectivă financiară asupra dansului clasic

by Florin Chiritescu
Share the NEWS & spread the JOY!

Pe cât de greu ca meserie, pe atît de costisitor ca pregătire, baletul este o profesie care atrage numeroși tineri, prin modul de viață cu adevărat exclusivist pe care-l oferă. Cât costă să te pregătești pentru meseria de balerin în cele mai renumite școli de dans clasic din lume?

Cu toții am auzit de foarte multe ori că dansul nu este o profesie profitabilă. Putem spune cu adevărat acest lucru, doar dacă realizăm o prospectare de piață din punct de vedere al costurilor și veniturilor ulterioare.

Citește și Lista Instituțiilor Culturale Naționale ce au în componență compartimente de balet

Este adevărat însă că, dacă există o transparență destul de mare din punct de vedere al costurilor, din perspectiva veniturilor, informațiile nu sunt chiar foarte multe și nici foarte clare. Acestea, totuși, nu lipsesc cu desăvârșire. Pentru a ne face o primă idee, merită analizate costurile școlarizării la trei dintre cele mai renumite școli de dans clasic din lume.

Costurile școlarizării la Academia de Dans Clasic A. Vaganova din Sankt Petersburg

Costul școlarizării este de 17,500 de Euro, anual. Acest cost include și cazarea, cele cinci mese pe zi atent pregătite în funcție de vârstă și dificultatea studiilor, bilete la Teatrul Mariinsky, participarea în spectacolele Teatrului Mariinksy în funcție de aptitudinile fiecărui elev, îngrijire medicală de specialitate, transferul de la și spre aeroport, excursii de relaxare în Sankt Petersburg.

Citește și Topul celor mai bogaţi balerini. De la „protejate” la artişti polivalenţi

Dacă este să tragem o linie dupa toate aceste beneficii pe care le ai după urma costurilor, care la prima vedere par destul de mari, ți se par moderate. Cel puțin având în vedere faptul că elevul studiază la cea mai mare și complexă școală de balet din lume.

Costurile școlarizării la Școala de Dans Clasic de la Covent Garden – Royal Ballet School

La Royal Ballet School, costurile diferă destul de mult față de Academia de la Sankt Petersburg. În primul rând costurile se împart în 2.  Costurile de la White Lodge, locația școlii unde se află elevii cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani. Taxa de admitere și studiu este de 25,632 lire sterline, iar costul aferent cazării este de 8,943 lire.Aceste costuri nu includ: mâncarea zilnică, transportul zilnic, echipamentul de dans, uniforma, excursille lunare și clasele opționale.

Vezi care sunt cele mai bune școli de balet din Europa și din lume, aici 

Costurile de la Upper School, locația școlii unde se află elevii cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani. Taxa de admitere și studiu este de 19,509 iar costul aferent cazării este de 10,701 lire. Spre deosebire de White Lodge, aceste costuri includ: mâncarea zilnică, transportul zilnic, echipamentul de dans și uniforma.

Costurile școlarizării la Școala de Dans Clasic a Operei din Paris

La Paris, ca și la Royal Ballet School, costurile școlarizării diferă în funcție de vârsta elevilor. Astfel, pentru vârstele 8 – 11 ani, școlarizare sub formă de internat este 1680 de euro primul trimestru și 1260 de euro al doilea și al 3 lea trimestru. În cazul școlarizării normale, fără internat, costurile sunt de 512 euro pentru primul trimestru, 384 euro al doilea și 256,42 al treilea trimestru.

Pentru vârstele 11 – 17 ani însă, școlarizarea sub formă de internat are un cost de1680 euro pentru primul trimestru și de 1260 pentru al doilea și al treilea trimestru.

În cazul școlarizării normale, fără internat, costurile sunt de 512 euro pentru primul trimestru, 384 euro al doilea și 256 euro pentru al treilea trimestru. În același timp, studiile pentru aprofundarea dansului clasic (Avansate) presupun cosuti de 1344 euro în primul trimestru și de 984 euro al doilea și al treilea trimestru.

Cea mai accesibilă școală de dans clasic pare a fi Școala Operei din Paris

Tragând o scurtă linie, din punct de vedere al costurilor, cea mai accesibilă școala de dans clasic din cele trei enumerate, este Școala de Dans Clasic a Operei din Paris, urmată de Academia de la Sankt Petersburg, iar cea mai costisitoare fiind Royal Ballet School.

După ce alegem școala, mai intervine încă un factor important de selecție, care trebuie să fie obiectiv din ambele părți (elev/ școala). Spre exemplu la Școala Operei din Paris, admiterea este destul de grea, elevul trebuie să aibe anumite caracteristici standard (înalțime, greutate, date native, muzicalitate etc). Aceste caracteristici sunt eliminatorii. Cei ce sunt respinși, nu trebuie să renunțe la visul lor de a deveni balerini, pur și simplu trebuie să se reorienteze către o altă școală locală sau occidentală. Iar alternativele nu lipsesc.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Leave a Comment

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate