Cum se naște o revistă de balet? Povestea “Dance for You Magazine”, creată de Nicolae și Mihaela Vieru

by Ballet Magazine
Share the NEWS & spread the JOY!

Cum se creează o revistă de balet? Ușor și greu în același timp! O revistă de balet se naște foarte ușor dacă este este făcută din pasiune și dragoste pentru această artă; dar efortul, timpul și consumul de energie fac demersul să fie, în același timp, extrem de greu.

Aceasta este pe scurt povestea revistei Dance for You Magazine, o revistă de limbă germană realizată de doi români iubitori ai baletului: Nicolae Vieru, fost prim-solist şi maestru de balet al State Theater Stendal, ȋn vremurile RDG, profesor de dans clasic şi contemporan la Music College din Bad Königshofen, și soția sa Mihaela. Un artist și un manager.

Citește și

“Ballet Photography” la final! Alice Albu, cu fotografia “Balerină în afara scenei” este câștigătoarea publicului. Urmează premiile Juriului!

Ballet Magazine vă prezintă juriul proiectului „Ballet Photography”

Un vis devenit realitate: o revistă de balet

“Sărbătorile de iarnă au fost şi sunt pentru noi ȋntotdeauna ceva aparte. Ca Săgetător, iubesc mai ales iarna, cu fastul Crăciunului şi al Revelionului. La finele anului 2002 le-am petrecut la Atena. Capitala greacă era plină de portocali ȋncărcaţi de fructe iar temperatura nu scădea sub 20℃ noaptea. Ȋntr-una din aceste nopţi, ȋn discuţiile avute cu Mihaela, soţia, prietenul şi partenerul meu de afaceri, s-a născut ideea de a crea o revistă de balet pentru piaţa germană.”

 

Așa își începe Nicolae Vieru – sau Nicky, așa cum este cunoscut în lumea baletului – povestea despre momentul nașterii revistei. Ideea de a pune bazele unei edituri care să publice o revistă de balet o avea însă de mai mult timp “ȋn suflet, ȋn subconştient”, după cum mărturisește el.

Întodeauna însă alte proiecte erau prioritare. Dar, de la momentul luării deciziei au mers înainte, indiferent de piedici, cu același elan, dar şi cu experienţa lui a meseriei de balerin și de profesor de dans clasic, experiență care i-a ajutat enorm.

Drumul de la idee până la prima formă de materializare le-a luat multe luni de muncă, de căutări și de efort în gestionarea a tot felul de probleme care s-au ivit premergător primului număr. Erau pe un teren necunoscut, plin de situaţii inedite sau, din lipsă de experienţă, neprevăzute.

Balerin, profesor de balet, jurnalist

Și iată cum se împacă jurnalismul cu baletul, două meserii total diferite. O simbioză rară și binevenită, deoarece foarte puţini sunt jurnaliştii care reușesc să cunoască și să înțeleagă ce stă ȋn spatele fiecărui artist. Experiența scenei și a spectacolelor oferă însă acest atu, dat de posibilitatea de a pătrunde dincolo de ce se vede pe scenă.

Competenţele acumulate ȋn meseria de balerin au fost deci un avantaj major.  Dar au mai fost și alţi factori care i-au determinat să pornească la drum iar unul dintre aceștia a fost chiar faptul că, la ȋnceputul anilor 2000, ȋn Germania existau doar două reviste de specialitate: una editată de o asociaţie de balet, cealaltă de o editură de artă.

Ȋnceputuri, tatonări, repoziţionări…

Revista apărută ȋn luna mai a anului 2003 se numea Die Ballettschule – Das Magazin für Tanzausbildung (Școala de balet). Ca orice ȋnceput, primul an a fost dificil. Ușor-ușor, revista a început să fie cunoscută și să placă. Nu suficient însă, față de așteptările celor doi. După opt ediţii scoase sub acest nume au constatat că titlul nu era neapărat cel mai bun. Obliga la tratarea doar a tematicii şcolilor sau academiilor de dans, limitând aplecarea spre alte zone ale pieței de informaţii.

Mihaela Vieru a venit cu propunerea de a schimba numele din Die Ballettschule ȋn Dance for You Magazine.  Evoluția ulterioară a dovedit că a fost o hotărâre bună, nu doar pentru că s-a extins aria de tematici, dar a căpătat în scurt timp și o alură internațională.

Lucrurile se mișcau repede, în direcția bună și în scurt timp s-a făcut pasul următor: preluarea unei tipografii pentru realizarea revistei. Valoarea revistei s-a consolidat, modul de prezentare a articolelor s-a diversificat continuu, iar echipa de colaboratori, formată din jurnalişti de specialitate, acoperă ȋntregul spectru al dansului.

Ulterior, pas cu pas, teatrele, companiile de balet şi dans germane şi internaţionale, academiile şi şcolile de balet prestigioase, producătorii de ȋmbrăcăminte sau ȋncălţăminte de specialitate au conștientizat faptul că Dance for You Magazine este platforma ideală pentru a-şi face cunoscută activitatea.

Recunoașterea valorii revistei a fost un proces în etape

Iar în acest context, școala românească de balet – în care Nicolae Vieru s-a format – a primit un neașteptat suport, fiind constant promovată prin publicarea de articole cu și despre balerinii români celebri stabiliţi ȋn toate colţurile lumii şi nu numai. Artiști care au sfinţit locul şi scena unde au dansat, Marinel Ștefănescu, George Bodnarciuc, Pavel Rotaru, Marin Boieru, Laurenţiu Guinea, Mihai Mihalcea, sunt doar câteva dintre marile nume care s-au regăsit în paginile Dance for you magazine.

Secretul succesului: profesionalism, pasiune, creativitate şi un bun management

Recent, Dance for You Magazine a devenit partener şi co-organizator al celei mai cunoscute Tanzmesse, DanceWorld Stuttgart. Din 2021 revista va fi implicată activ în acest proiect, eveniment care este un punct de ȋntâlnire a iubitorilor dansului din toată lumea. Sunt anunţaţi deja participanţi din 26 de ţări.

Aceasta este, foarte pe scurt, povestea din spatele unui proiect ce-și dovedește succesul. O publicație plecată de la o idee născută într-o zi de iarnă în Grecia și devenită o revistă cu anvergură internațională. Iar rețeta succesului cuprinde multă dragoste de meserie, profesionalism şi idealism artistic, creativitate, dar şi un bun management. La toate acestea se adaugă multă muncă și o echipă de profesioniști.

“Gândesc că toţi cei care conlucrează pentru Dance for You Magazine sunt o familie care are acelaşi ţel: o revistă internaţională de specialitate, la cel mai ȋnalt nivel. Sunt mândru de ceea ce am realizat. N-am realizat singur. Eu şi soţia mea le suntem recunoscători pentru succes tuturor angajaţilor şi colaboratorilor noştri.”

 

SHORT BIO NICOLAE VIERU SAU UN PROFESIONIST ÎN TEXT ȘI IMAGINI

După absolvirea Liceului de Coregrafie din Bucureşti, am fost angajat al Operei Naţionale din capitală şi am colaborat cu Teatrul de Operetă „Ion Dacian”, TVR, Liceul de Coregrafie şi actuala UNATC. Majoritatea activităţii mele s-a desfăşurat ȋnsă ȋn afara ţării, ȋncepând din 1988, ca prim-solist şi maestru de balet al State Theater Stendal, ȋn fosta RDG, profesor de dans clasic şi contemporan la Music College din Bad Königshofen, apoi ca profesor şi director artistic al propriei mele şcoli de balet din Schweinfurt.

Ȋn 1994 am fondat una dintre primele companii private de dans contemporan din România, colaborând cu dansatori de la Operele din Iaşi, Bucureşti, Teatrul de Balet „Oleg Danovski”, teatrele din Ulm, Meiningen, Dortmund, ȋn cadrul unor producţii proprii (La Mer, Jeux de Cartes, I remember Brancusi, L’art du Pas de quatre, The Wizard of Oz, A Midsummer Night’s Dream, Pinocchio, Happy Day), prezentate pe scene din România, Germania sau Macedonia.

Din 1995 predau şi montez cu regularitate ȋn cadrul a numeroase proiecte inter/naţionale, workshops, master classes şi spectacole, sunt guest teacher al Universităţii ESRA din Skopje, Macedonia şi membru al juriului ȋn concursuri internaţionale de prestigiu: World Ballet Competition (USA), Tanzolymp (Berlin), ÖTR Wien International Ballet Competition, Sorrento Danza (Italia), Seul International Dance Competition (Coreea de Sud), Global Dance Challenge (Vancouver).


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Leave a Comment

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate