Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”

by Vlad Toader
Share the NEWS & spread the JOY!

 

Imagini din Gala Extraordinară de Balet, realizate de Lavinia Huțanu

Cu ocazia aniversării a 70 de ani de la înființare, Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” a oferit pe scena Operei Naționale București o Gală Extraordinară de Balet, in regia artistică a doamnei Mihaela Țigănuș Vasilovici.  In cadrul acestui spectacol, au participat elevii claselor V – XII cu momente solistice și de ansamblu, alături de prim-soliștii Operei Naționale București Cristina Dijmaru, Ovidiu Matei Iancu, Rin Okuno, Valentin Stoica și de regizorul și coregraful Răzvan Mazilu.

YouTube video

 

Scurtă istorie a Liceului de Coregrafie Floria Capsali

Liceul “Floria Capsali” este o instituţie de învăţământ artistic, care de-a lungul timpului a contribuit în mod decisiv la dezvoltarea dansului şi a baletului românesc.

Primele mențiuni privind învățământul coregrafic în România le găsim la începutul secolului XX, când Constantin Grigoriu, directorul Companiei Lirice de Operă și Operetă, încearcă să înființeze o școală de balet particulară la București.

In perioada 1910 -1925, învățământul coregrafic se dezvoltă prin activitatea unor studiouri de balet și școli particulare de dans, conduse de diferiți maeștri coregrafi sau pedagogi.

Deși existența unei trupe artistice românești de teatru liric, sub numele de Compania Opera Română, s-a făcut cunoscută încă din 1885, înființarea Operei Române ca instituție independentă și finanțată de la buget s-a realizat abia în 1921. Din acest moment, începe și o dezvoltare coregrafică în ansamblu, fiind necesară crearea unei școli de balet.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate