“13 under 13, 2021” sau altfel spus “Cei 13 copii, balerini în devenire cu vârsta de sub 13 ani, care prezintă un mare potențial de a deveni reprezentanți de succes ale baletului românesc ” este un proiect ce a început în luna februarie a acestui an și care este realizat de Ballet Magazine Romania în colaborarea cu școlile de balet nominalizate în proiectul “Școala ta de balet”.
Prin proiectul “13 under 13, 2021” Ballet Magazine Romania propune publicului, promovează și susține acei 13 copii cu vârsta de sub 13 ani, balerine sau balerini în devenire, care prin munca și realizările de până acum – și conform aprecierii profesorilor cu care lucrează – prezintă potențialul de a deveni viitoare “stele ale baletului românesc”!
Citește și
“13 under 13, 2021”, Adriana Gyuge: “Nimic nu este dificil, mai ales dacă faci ceva ce îți place”
Iată așadar mai jos lista celor mai promițători 13 copii din baletul românesc actual, viitori posibili mari balerini, cu vârsta de sub 13 ani așa cum sunt ei văzuți de profesorii cu care lucrează și de echipa proiectului “13Under13, 2021″ by Ballet Magazine Romania: Adriana Gyuge (Școala de balet și dans Denisse, Timișoara), Sofia Barzac (La Sylphide Academic Ballet School, București), Ema Stoian (Dance Planet Academy), Sofia Botnar (Școala de balet Soleil), Danciu Alia (Școala Populară de Arte, Arad), Antonia Dinu Ciobanu (Balet Academic Svetlana), Copca Sofia Alexandra (Ballet Fusion Sibiu), (Alexe-Ressler Isadora), Studioul Coregrafic Reverence, Ana-Maria Ciumacenco (Colegiul Național de Coregrafie Republica Moldova), Sofia Cuzmin (“It’s What I Love” Constanța),Sara Andreea Cernega (Total Dance Center, Constanța), Manzu Giulia (Honey Dance Studio), Natalia Gabriela Ivan (Liceul de Coregrafie Floria Capsali București).
“13 under 13, 2021”: Isadora Alexe Ressler, Studioul Coregrafic Reverence
“Isadora, mi-a atras atenția din prima când avea mai puțin de 4 ani. Avea o privire curioasă, pătrunzătoare și foarte hotărâtă. Analiza temeinic tot ce spuneam, dar parcă nu înțelegea ce făceam într-o sală de balet, ne jucam sau făceam altceva. Atunci când lucrezi cu copiii foarte mici orice mișcare și exercițiu este dozat pe măsura posibilităților celor mici pentru a nu-i descuraja și motiva în același timp să exerseze, dar Isadora își dorea mult mai mult din prima; având un simț artistic și ritmic foarte bine pronunțat își dorea să învețe direct coregrafii complicate. I-au plăcut poveștile cu balerine, unde poți fi ceva sau cineva în același timp, dar fiind un spirit analitic studia și lega lucrurile în felul ei
Am lucrat mai multe variații, iar studiu individual era cel care îi dădea încredere. Din toamna anului 2020 este elevă în clasa a V-a la Liceul de Coregrafie ”Floria Capsali” din București. Cei peste 6 ani petrecuți în cadrul Studioul Coregrafic Reverence sper să-i rămână în aminte drept primii pași în descoperirea dansului orientat spre lumina rampei.” Violeta Captari, Director și Coregraf Studioul Coregrafic Reverance
Cu peste 60 de apariții în concursuri și spectacole și numeroase premii și distincții, putem aminti totuși: locul I quartet dans clasic, locul II grup dans clasic si locul I dans de caracter în cadrul Romanian Dance Cup, participarea la preselecția națională Romanian Dance Cup și selecția la concursul Mad2Dance Roma, Italia 13-15 mai 2017 sau participarea la concursul internațional Sun-Joy-Beauty 15-19 iunie 2019, locul II solo dans clasic, locul III duo dans clasic pe poantes, quartet și la grup.

binary comment
Foto: Oxana Panfilov
Isadora Alexe Ressler: “Visul meu este să devin o balerină cunoscută și să dansez pe scene celebre ale lumii”
La ce varsta te-ai apucat de balet?
Am început baletul la grădiniță, la vârsta de 3 ani iar la 5 ani am mărit numărul orelor de studiu în cadrul Studioului Coregrafic Reverance. În prezent urmez cursurile intensive de balet ale școlii La Sylphide Academic Ballet School.
Cum ai trecut peste perioada pandemiei? Care au fost cele mai grele aspecte cu care te-ai confruntat?
Am trecut destul de greu peste perioada pandemiei. Cel mai dificil a fost faptul că nu am putut exersa fizic.
Care este cel mai mare vis al tău?
Visul meu este să devin o balerină cunoscută și să dansez pe scene celebre ale lumii.
Care sunt dansatoarele tale preferate?
Dansatoarele mele preferate sunt : Maya Plisetskaya, Anna Pavlova, Isadora Duncan și Natalia Osipova.
Cine te inspiră cel mai mult?
Doamnele profesoare de balet și dansatoarele mele preferate.
Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai de când te-ai apucat să studiezi baletul?
Cea mai frumoasă amintire este momentul în care am câștigat locul 1 și Trofeul concursului cu primul solo din viața mea.
Ce planuri de viitor ai?
Să dansez
Care au fost cele mai dificile aspecte cu care te-ai confruntat până acum?
Perioada pandemiei a fost cel mai dificil aspect din viața mea de dansatoare de până acum.
“Aș vrea să studiez la Juilliard, în New York”
Cine te-a susținut cel mai mult să ajungi balerină? Cine ți-a descoperit talentul?
Familia m-a susținut cel mai mult de la bun început. D-na profesor Violeta Captari a spus părinților mei că sunt talentată.
Te-ai gandit până acum la ce facultate ai vrea sa studiezi?
Aș vrea să studiez la Juilliard, în New York.
Ce sfaturi ai pentru fetele mai tinere decat tine care vor sa ajungă la performanță?
Să muncească din greu și să asculte de doamnele profesoare.
Cum arată o zi normala din viața ta de viitoare balerină?
Prima parte a zilei este dedicată școlii după care exersez la balet 2 ore. Apoi mă ocup de teme iar restul după-amiezei am din nou ore de studiu de balet. Seara continui lecțiile dacă mai am ceva de terminat.Concursurile au loc în week-end de obicei.
Ce parere ai de inițiativa revistei Ballet Magazine Romania cu privire la proiectul „13under13”?
Mi se pare o inițiativă interesantă.
«Îi spunem : „O zi proastă e doar o zi proastă, nimic mai mult, va trece”»
În proiectul “13 under 13, 2021” , Ballet Magazine și-a dorit să îi implice și pe părinții balerinelor, cei care le susțin necondiționat și care stau cu sufletul la gură de fiecare dată când le văd pe scenă.
Când v-ați hotărât sa o ajutați pe fetita dvs. să urmeze această artă? Ati facut-o la sfatul cuiva?
Am încurajat-o încă de mică să descopere și să facă ceea ce îi place dar până în jurul vârstei de 5 ani am crezut că dansul e doar un hobby. Pe măsură ce a înaintat în vârstă, văzând cu câtă seriozitate și pasiune abordează studiul baletului și câtă bucurie îi aduce am decis să îi acordăm tot sprijinul de care are nevoie pentru a merge pe acest drum.D-na profesor Violeta Captari a avut un rol foarte important in descoperirea pasiunii Isadorei și îi suntem recunoscători pentru asta. Dânsa ne-a spus încă de la primele lecții că are calități native care constituie o bun premisă pentru a urma aceasta artă.
Care a fost momentul in care ati fost cei mai mandri de fetita dvs.?
Zi de zi suntem mândri de perseverența și seriozitatea ei în munca de balerină dar un moment memorabil a fost acela în care a prezentat pentru prima oară un solo, în cadrul unui concurs. Ni s-a părut extraordinar modul în care a făcut față provocării de a dansa singură pe scenă și am admirat tăria cu care a reușit să facă față emoțiilor, reușind să câștige locul 1.
Cum o încurajați atunci când nu se simte în cea mai bună formă?
Îi spunem : „O zi proastă e doar o zi proastă, nimic mai mult, va trece”.
Ce parere aveti despre initiativa revistei Ballet Magazine Romania cu privire la proiectul „13under13”?
Este o inițiativă frumoasă și încurajatoare pentru micii balerini. Acești copii muncesc foarte mult evoluînd într-un mediu foarte competitiv, sacrifică foarte multe iar rezultatele nu sunt întotdeauna pe măsura așteptărilor. De aceea cred că orice factor motivant este benefic pentru a-i încuraja că sunt pe drumul cel bun și că eforturile lor nu sunt in zadar, pentru a le menține vie speranța că vor ajunge acolo unde își doresc. Inițiativa are un impact semnificativ și asupra celor la început de drum care poate își vor găsi inspirația în poveștile celor prezentați în proiect.