“Ballerinas in Art” – Arta baletului în pictură: Ballet Magazine România

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

De-a lungul timpului, baletul s-a intersectat adeseori și cu alte forme de artă. Printre acestea sunt sculptura, pictura, iar mai târziu teatrul și filmele.  Picturile cu balerine sunt unul dintre subiectele preferate pentru mulți artiști. Balerinele pe poante, natura plină de grație a emoțiilor și a tutu-urilor atractive, spectacolele cu decoruri fabuloase, au reușit să inspire mulți pictori care au oferit lucrări de o frumusețe aparte.

Ballet Magazine România vă propune Ballerinas in art, un proiect ce va conține reprezentări artistice deosebite în care baletul se contopește cu arta picturii.

Vă invităm așadar, să urmăriți și să apreciați albumul nostru în lucru “Ballerinas in art” de pe pagina de Facebook a revistei Ballet Magazine, album în care veți descoperi lucrări deosebite ale unor pictori artiști cunoscuți, sau mai puțin cunoscuți.

Citește și

Top 10 cele mai bune filme despre balet. Merită să le vedeți pe toate

Ballerinas in art! Edgar Degas sau „Pictorul balerinelor”

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, dansul ca formă de exprimare a frumuseții și excelenței în spațiile culturale din capitala Franței, a inspirat evoluția picturii și sculpturii. Astfel, apar marii maeștri ai impresionismului.

Dacă încercăm să înțelegem principalele motive ale acestei contribuții uriașe a dansului în dezvoltarea artelor vizuale din acea epocă, ne vom concentra cu siguranță pe următorul punct:

 Deși dansul (tradițional, ceremonial, religios, social) a fost întotdeauna un punct de referință pentru artele vizuale de-a lungul istoriei culturilor lumii, în acest caz constituie elementul catalitic care a modelat o tematologie imaginativă și inventivă văzută printr-o o prismă complet nouă și, de asemenea, un nou stil estetic.

Împreună cu noile tehnologii ale vremii (invenția camerei și mai târziu kinetoscopul și primul cinematograf portabil), noua ordine estetică care a fost adusă de „invazia” tipăriturilor japoneze în Europa și în combinație cu condițiile sociale, politice și culturale în schimbare rapide ale vremii, dansul era o sursă inepuizabilă de idei noi pentru artiștii vizuali.

Printre cei mai cunoscuți artiști care au fost atrasi și au pictat scene din spectacole de balet sau balerine au fost: Antoine Watteau (1684-1721), Jacques Louis David (1748–1825), Auguste Rodin (1840-1917) , Henri de Toulouse-Lautrec (1864 -1901), Ernst Oppler (1867 -1929), Henry Matisse (1869 -1954), Laura Knight (1877 -1970), Pablo Picasso (1881 -1973).

 

Balerinas in art

The Dancing Class, 1870, Edgar Degas

Artistul vizual cel mai strâns asociat cu baletul rămâne însă Edgar Degas (1834–1917). Picturile sale par să cerceteze chiar bazele acestei extraordinare forme de mișcare – Baletul.

 

Lucrările sale din sala de studii, juxtapun diferite tipuri de mișcare suprinse cu emoție. Mișcări naturale, cât și coregrafiate, ce implică tranziția pe care balerinele o trăiesc continuu.

 

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate