Mariana Pintilie, mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului

by Cherciu Lavinia
Share the NEWS & spread the JOY!

“Arta dansului esențializează însăși viața pentru că actul artistic se nașteprin implicarea întregii ființe a dansatorului – minte și corp – emoții transpuse în mișcări. A dansa înseamnă exprimarea bucuriei sau a tristeții, a încrederii, a speranței și este, fără îndoială, ceea ce afirma Martha Graham – un limbaj ascuns al sufletului.

Dansul aduce bucurie în sufletele celor care se exprimă prin această artă și spectatorilor, prin prezența cărora se împlinește actul artistic. Forma se exprimă prin dans, spunea cândva Rabindranath Tagore. Eliberarea prin formă în timp se exprimă tot prin dans – dansul timpului etern vibrează în fiecare atom al universului.

Fabuloasa lume a dansului, marcată de pandemie, a generat interogații dureroase în privința viitorului. Din perspectiva Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică Octavian Stroia Cluj-Napoca, această perioadă, marcată de pandemie, activități online și scurte perioade de pregătire în sălile de balet ale școlii, este atipică și frustrantă. Se lucrează online și fiecare elev, cu credința în visul lui, și-a improvizat acasă un mic studio de balet în care repetă și acumulează elementenoi, cu sprijinul loial al profesorilor-coregrafi, care le însoțește constant evoluția. Este o criză sanitară care afectează profund lumea dansului, dar situația este asumată și însoțită de speranța că va fi depășită și că va rămâne doar o amintire a unor vremuri dificile. 

Privită dintr-o altă perspectivă, pandemia poate fi asumată ca o perioadă de introspecție, de redefinire a dorințelor și așteptărilor, de studiu asiduu în zona teoretică a dansului și de aplicare practică, în condiții limitative.

Împărtășim credința că arta dansului nu poate și nu va fi oprită de o criză sanitară, chiar dacă perioada prin care trecem nu este fastă pentru această artă sublimă.

Mulțumim celor care întrețin flacăra de veghe a acestei nobile arte prin strădania de a converti în online prestații artistice care readuc încrederea și speranța revenirii la ceea ce numeam, nu demult, normalitate.”

Profesor Dr. Mariana Pintilie, Director şi profesor al Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, Cluj-Napoca

Citește și Mesajul lui Friedmann Vogel cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului, 29 aprilie 2021

Vă invităm să sărbătoriți alături de noi Ziua Internațională a Dansului! INTRĂ ÎN PROIECTUL “BALLERINAS IN RED 2021”! Află ce trebuie să faci pentru a te ÎNSCRIE și pentru a VOTA.

3,2,1 START! Ballet Magazine Romania a deschis platforma pentru înscrieri în proiectul “Ballerinas in Red 2021”

Cu această a doua ediție a proiectului Ballet Magazine Romania te invită să sărbătorești Ziua Internațională a Dansului pe 29 Aprilie, alături de International Theater Institute și cea mai frumoasă comunitate a dansului din România.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate