Opera Națională Română din Cluj-Napoca sărbătorește 100 de stagiuni

by Ballet Magazine
Opera Națională Română din Cluj-Napoca
Share the NEWS & spread the JOY!

În urmă cu un secol, Opera Națională Română din Cluj-Napoca își deschidea larg porțile și dezvăluia pulsantul său spirit artistic pentru întâia oară. Semnarea actului constitutiv în data de 18 septembrie 1919 i-a oferit statutul primei instituții lirice înființate în țara noastră, iar în memorabila dată de 25 mai 1920 titlul verdian Aida” a dezvăluit faldurile unei cortine care a scris istorie.

De la inaugurare şi până în prezent, pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca au fost prezentate peste două sute de titluri de operă, operetă şi balet din repertoriul universal, demonstrând o largă deschidere spre toate şcolile şi stilurile, aici fiind montate totodată peste patruzeci de creaţii româneşti – multe în premieră absolută – culminând cu Oedip de George Enescu, Meşterul Manole de Sigismund Toduţă sau baletul cu cor Luceafărul de Ziuă de Tudor Jarda. Prestigiul teatrului liric clujean a fost purtat şi peste hotare, datorită numeroaselor turnee internaţionale, precum şi a unor valoroşi solişti de înaltă ţinută artistică, formaţi la Cluj şi deveniţi nume de rezonanţă universală, precum: Angela Gheorghiu, Alexandru Agache, Carmen Oprişanu, Simona Noja, Nicoleta Ardelean, George Petean, Tatiana Lisnic, Marian Pop, Mihai Zamfir, Zoltán Nagy, Corina Circa și mulți alții.

Bucuria de a crea și împărtăși arta lirică și coregrafică este la fel de prezentă și în recentele proiecte ale teatrului liric clujean, precum: Opera Aperta – inițiativa inedită ce reunește an de an mii de spectatori în piețe centrale ale orașului prin spectacole grandioase prezentate în aer liber, oferite în deschiderea și închiderea stagiunilor; Balul Operei, evenimentul ce debutează cu eleganță fiecare primăvară în veritabilul spirit al balurilor vieneze, în prezența unor invitați de renume internațional; Studioul de Operă ”Lya Hubic”, care încurajează talentul și excelența tinerilor artiști în cadrul unui program academic special, precum și Opera Story Magazine – singura revistă de profil publicată în țara noastră.

Vă invităm să le descoperiți pe toate acestea, alături de întregul repertoriu artistic, pe site-ul oficial www.operacluj.ro, și să ne fiți alături pe întregul parcurs al Stagiunii 100, ce se anunță bogată în evenimente speciale, premiere de excepție și surprize entuziasmante!

Biletele și abonamentele Operei Naționale Române din Cluj-Napoca pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală, precum și online, pe site-ul www.bilete.ro .

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate