Paul Daniel Schneider: “Când am ajuns în situația de a fotografia grație, am simțit că asta vreau să fac!”

by Ballet Magazine
Share the NEWS & spread the JOY!

Ballet Magazine a stat de vorbă cu fotograful Paul Daniel Schneider.  El este autorul albumului de artă fotografică, unic în România, Baletul – trupul muzicii. A avut ca modele atât celebrități ale baletului cât și tinere balerine. De asemenea, el a făcut parte recent din juriul proiectului Ballet Photography.

Paul Daniel Schneider este iubitor de fotografie şi artă. La fotografia de balet ne-a povestit că a ajuns întâmplător, în urmă cu mai mulți ani.

Citește și

“Ballet Photography” la final! Alice Albu, cu fotografia “Balerină în afara scenei” este câștigătoarea publicului. Urmează premiile Juriului!

Top 5 cele mai bune camere foto pentru fotografia de dans şi balet

Paul Daniel Schneider: “Am simțit că asta vreau să fac”

Ballet Magazine: Cum ați ajuns la fotografia de balet?

Paul Daniel Schneider: Mai în glumă sau mai în serios … din  ȋntâmplare! După ani de fotografiat avioane, am simțit că pot face mai mult în fotografie. Peisajele, natura, portretele, wild life, le-am încercat pe toate într-o oarecare măsură, dar nu erau cel mai aproape de ceea ce eu simțeam că trebuia să devină identitatea mea fotografică. Apoi, dintr-o întâmplare, am ajuns în situația de a fotografia grație şi s-a făcut lumină! Am știut, am simțit că asta vreau să fac. Iar trecerea de la grație către balet a fost naturală, a venit de la sine. Pe lângă asta, am avut marea șansă să lucrez cu profesioniști încă de la început, ceea ce m-a ajutat enorm şi mă ajută în continuare.

“Fotografiile mele sunt asemeni copiilor mei”

 Care este atracția specifică asupra dumneavoastră ca fotograf față de acest domeniu?

Paul Daniel Schneider: Cred că eterna căutare a perfecțiunii, a superlativului absolut al grației. Și, în egală măsură, descoperirea de oameni noi, mereu mai frumoși.

Ce ne puteți spune despre fotografiile pe care le considerați cele mai reușite lucrări ale dumneavoastră? Care sunt acelea și ce le facesă fie deosebite?

Mi-e greu să răspund unei astfel de întrebări. Fotografiile mele sunt asemeni copiilor mei, nu pot să am unul favorit. Îmi plac toate în egală măsură, sunt ale mele, le ador. Unele fotografii au o atracție mai puternică la privitori din varii motive. Cred că privitorii lor pot răspunde mai bine acestei întrebări.

Ce presupune un portofoliu de succes

Care sunt recomandările dumneavoastră pentru tinerii balerini în devenire, când vine vorba de realizarea unor fotografii și a unor portofolii de succes?

Un portofoliu de calitate nu e întotdeauna un portofoliu de succes, însă un portofoliu de succes este, fără excepție, un portofoliu de calitate.

Foarte importantă e diferențierea ȋntre fotografia de portofoliu și cea pentru social media. O fotografie pentru social media poate avea în ea un crâmpei de artă, poate renunța la câteva procente de tehnică în favoarea artei, fotografia de portofoliu trebuie – și insist –, trebuie să fie perfectă din punct de vedere tehnic. Apoi, e bine ca întreaga construcție a unui portofoliu să fie realizată de fotografi care au un minimum de cunoștințe de balet, sau sub îndrumarea atentă a unui specialist, pentru că arta e completă doar în prezența unei tehnici imbatabile.

Cum apreciați demersul Ballet Magazine, prin proiectul Ballet Photography, de a promova acest tip de fotografie? Ce ați recomanda echipei pe viitor, astfel încât demersul să fie unul de maxim succes?

Aș spune „În sfârșit!”. Era de mult cazul ca cineva să facă asta! Cineva cu timp, cu prezență de spirit, cu atenție și multă multă pasiune. Mă bucur tare mult pentru acest demers, apreciez faptul că pot învăța foarte mult de la eventuala concurență, deci… chapeau! În ceea ce privește recomandările, aș vrea să pot face! Sunt însă prea tânăr în branșă, îmi lipsește experiența care să-mi permită să trasez linii de ghidaj.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate