Proiectul Ballet Photography -Leczki Jozsi: “Fotografia de balet este despre o poziţie perfectă a corpului, despre gingăşie și eleganţă!”

by Ballet Magazine
Share the NEWS & spread the JOY!

Proiectul Ballet Photography vă prezintă, în mai multe “episoade”, fotografi foarte talentați din România.  Leczki Jozsi este unul dintre aceștia, deși se consideră a fi un amator. El practică fotografia de balet ca hobby și colaborează și cu o agenție de știri de la noi din țară.

Mă numesc Leczki Jozsi, m-am născut ȋn Lugoj, judeţul Timiş. Sunt căsătorit şi am doi copii, un băiat de 13 ani şi o fată de 10 ani.

Citește și

Ediția de vară a revistei Ballet Magazine, disponibilă online

“Ballet Photography” la final! Alice Albu, cu fotografia “Balerină în afara scenei” este câștigătoarea publicului. Urmează premiile Juriului!

Leczki Jozsi: “Primul contact cu fotografia de balet l-am avut ȋn urmă cu câţiva ani prin intermediul fiicei mele!”

Nu mă pot considera fotograf de balet, poate nici măcar fotograf ȋn adevăratul sens al cuvântului, sunt doar un amator entuziast. Deşi mi-ar fi plăcut ca fotografia să fie ocupaţia mea principală, a rămas doar la nivel de hobby. Prima mea dragoste ȋn acest domeniu a fost şi a rămas fotografia sportivă. Am descoperit-o datorită fiului meu, care practică fotbalul de la vârsta de 5 ani. Și, ca orice părinte mândru de odrasla lui, am ȋnceput să fotografiez meciurile de fotbal ale echipei sale. Ȋn prezent sunt colaborator al agenţiei Mediafaxfoto şi, ȋn măsura ȋn care timpul liber ȋmi permite, ȋncerc să acopăr o gamă cât mai largă de evenimente sportive locale, pentru diverse publicaţii locale sau centrale.

Primul contact cu fotografia de balet l-am avut ȋn urmă cu câţiva ani prin intermediul fiicei mele. La momentul respectiv, ea era elevă a Școlii de balet Denisse din Timişoara. Astfel, ȋncercam să fotografiez fiecare spectacol sau concurs unde participau micuţele balerine, la ȋnceput ȋn calitate de părinte, apoi ȋn dubla calitate de părinte/fotograf. Din păcate, la un moment dat am fost nevoiţi să abandonăm activitatea de mică balerină a fiicei mele. Însă colaborarea mea cu Școala de balet Denisse a continuat şi după acest moment, fiind invitat să fotografiez la galele de balet ale şcolii.

“Fotografia de balet se aseamană oarecum cu fotografia sportivă!”

Consider că fotografia de balet se aseamană oarecum cu fotografia sportivă. În ambele rolul fotografului este acela de a ȋncerca imortalizarea acelui moment perfect. Moment care, odată scurs, nu se mai ȋntoarce niciodată. Diferenţa dintre cele două domenii este că, ȋn timp ce la sport acel moment adeseori exprimă un efort extraordinar, poate agresivitate sau violenţă ȋntr-o oarecare măsură, la fotografia de balet este despre o poziţie perfectă a corpului, despre gingăşie, eleganţă, despre transmiterea unor sentimente. Ȋnsa ȋn ambele cazuri, de fiecare dată când ȋmi reuşeşte un cadru bun, mă simt de parcă aş fi reuşit să opresc timpul ȋn loc, pentru ca apoi acea clipa să o pot arăta la cât mai multă lume.

“Sunt ȋntr-un proces continuu de ȋnvăţare “

Cele mai reuşite lucrări ale mele probabil că sunt şi cele mai recente. Acest lucru datorită faptului că fac primii paşi timizi ȋn acest domeniu şi sunt ȋntr-un proces continuu de ȋnvăţare (ȋn mare parte ȋn mod autodidact), de aceea mi se pare că fotografiile mele devin mai reuşite de la o ocazie la alta.

Demersul revistei Ballet Magazine de a promova fotografia de balet ȋl consider un lucru foarte bun şi lăudabil, deoarece ȋn acest fel pot fi promovaţi şi fotografii amatori, aflaţi la ȋnceput de drum.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate