Salvați Liceul de Coregrafie Floria Capsali! Ballet Magazine vă invită să semnați petiția susținută de copiii, părinții și de profesorii din Liceu!

by Ballet Magazine
Share the NEWS & spread the JOY!

Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”, cu ai săi mai mult de 70 de ani activitate, este instituția în jurul căreia se învârte practic toată istoria modernă a baletului românesc. Liceul “Floria Capsali” , așa cum se numește el începând cu anul 1998, este de locul de unde au plecat la drum multe din marile nume ale baletului autohton!

De la personalități istorice precum Oleg Danovschi, Mihai Babușka sau Miriam Răducanu până la numele de pe afișele de profil din ultimii ani, precum Gigi Căciuleanu, Alina Cojocaru sau Cristina Dijmaru, peste 170 de balerini români de renume au stat de-a lungul timpului în băncile acestui Liceu.

Citește și 

“13 under 13, 2021”! Un proiect Ballet Magazine în parteneriat cu școlile nominalizate în proiectul “Școala ta de balet”

Luna martie, luna „Ballerinas in Red”! Participă la proiect, scrie un mesaj și câștigă un tutu pe comandă

Condiții de lucru și pregătire DEFICITARE pentru copii din Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”

Renumele și importanța Liceului de Coregrafie “Floria Capsali” sunt umbrite însă de condițiile improprii în care corpul profesoral continuă să pregătească cu încăpățânare generație după generație de balerini, și să producă nume care acum sunt pe mari scene din întreaga lume.

Citește, semnează și dă mai departe Petiția “Salveaza singurul liceu de balet din Bucuresti! Liceul de Coregrafie Floria Capsali”

Această situație, respectiv lipsa unor condiții normale de pregătire și lucru pentru copii lor, insensibilitatea autorităților față de acest subiect, și totodată situația cel puțin precară a clădirii Liceului din punct de vedere al riscului seismic și de incendiu, sunt elementele are au adus părinții încă odată în situația de a cere public autorităților identificarea și alocarea Liceului de Coregrafie “Floria Capsali” a unui nou spațiu.

Mai ales că instituția care fără nici o reținere poate fi considerată o instituție reper pentru baletul românesc, este de aproximativ 20 de ani “găzduită” într-o clădire aflată în proprietatea Liceului de Muzică “Dinu Lipatti”, a cărui clădire principală se află în imediata apropiere.

În acest context, părinții copiilor care învață în Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” au lansat o petiție în care cer sprijinul nostru, al tuturor celor care-și doresc pentru generațiile viitoare condiții mai bune de studiu și de viață, indiferent că sunt sau nu interesați sau pasionați de balet!

 

Primele solicitări ale elevilor au fost făcute în 2014. Dar 7 ani mai târziu problemele sunt aceleași!

Nu este pentru prima oară când părinții și elevii Liceului atrag atenția autorităților cu privire la situația absolut depășită în care se află Liceul Floria Capsali. Un protest al elevilor și părinților, având ca motiv aceeași temă, a avut loc în vara anului 2014, sub numele “Vrem liceul nostru”

“… Liceul „Floria Capsali“ funcţionează în clădirea Colegiului Naţional de Muzică „Dinu Lipatti“, in niste clase care au fost transformate in sali de balet , dar care nu prezintă condiţii adecvate pentru desfăşurarea orelor de dans … “ se poate citi în “manifestul” prezentat publicului la acel moment, ce poate fi găsit încă pe site-ul Liceului.

YouTube video

 

Citește, semnează și dă mai departe Petiția “Salveaza singurul liceu de balet din Bucuresti! Liceul de Coregrafie Floria Capsali”

Primăria Bucureștiului, reprezentată atunci de dl. Sorin Oprescu, a oferit o variantă … care s-a blocat însă undeva pe holurile Ministerului. Astfel că Liceul a rămas în aceeași clădire care a început să ridice semne reale de îngrijorare cu privire al siguranța fizică a copiilor din punct de vedere al cutremurelor și incendiilor, și cu aceeași bază de pregătire deficitară – după cum rezultă și din cererile formulate de părinți în petiția intitulată “Salveaza singurul liceu de balet din Bucuresti! Liceul de Coregrafie Floria Capsali”

Citește și 

Învățămȃntul de balet de stat din Romȃnia

Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”

 

File din Istoria Liceului de Coregrafie Floria Capsali din București

După 23 August 1944 s-a hotărît înființarea unui învățămînt de stat – organizat și condus de oameni calificați – și s-au pus bazele Școlii de coregrafie, care și-a început activitatea în 1947, sub decanatul lui Anton Romanowski. În anul 1950, școala aceasta s-a transformat în Școala Medie de Coregrafie.” (vezi „Istoria Baletului”, p. 314-315, Tilde Urseanu, Ion Ianegic, Liviu Ionescu)

Până în anul 1978, liceul a funcționat de sine stătător. Ulterior, până în 1998, arta coregrafică a fost studiată în cadrul Liceului de Arte “George Enescu” din București.

Citește, semnează și dă mai departe Petiția “Salveaza singurul liceu de balet din Bucuresti! Liceul de Coregrafie Floria Capsali”

Din 1998, Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”, ce poartă astăzi numele uneia dintre cele mai mari balerine și coregrafe române, își recapătă autonomia și funcționează din nou ca instituție de sine stătătoare. Oferă în prezent posibilitatea perfecționării în arta baletului pentru tinerii dornici să îmbrățișeze o carieră în domeniul dansului scenic.

 

Află mai multe despre învățământul coregrafic din România

În România există două licee de coregrafie, respectiv: Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, București și Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, Cluj-Napoca

Acestora li se alătură șase secții de coregrafie ȋn cadrul unor colegii naționale sau licee de artă, respectiv: Colegiul Național de Arte „Regina Maria”, Constanța, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Iași, Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, Timișoara, Colegiul Național de Artă „George Apostu”, Bacău, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, Galați, Liceul de Arte „Hariclea Darclée”, Brăila. Iar lista se cuvine a fi completată cu Colegiul Național de Coregrafie din Chișinău, Republica Moldova

Citește, semnează și dă mai departe Petiția “Salveaza singurul liceu de balet din Bucuresti! Liceul de Coregrafie Floria Capsali”

Toate școlarizează atȃt fete cȃt și băieți, ȋncepȃnd din clasele a IV-a și/saua V-a. Sunt posibile ȋnsă și excepții, pentru copii foarte dotați dar care nu au prins trenul vȃrstei, cărora li se oferă posibilitatea de a recupera pe parcurs. Beneficiază de internat și cantină și oferă burse elevilor meritorii.

Cursurile de cultură generală nu diferă de cele de la alte gimnazii sau licee din țară, dȃnd posibilitatea elevilor de a se reorienta cu ușurință către alt profil, dacă abandonează pe parcurs sau nu promovează examenele de specialitate/treaptă. La acestea se adaugă orele de specialitate, ceea ce ȋnseamnă că micii balerini au mai puțin timp de joacă decȃt alți copii de vȃrsta lor.

Orele de educație fizică și cursurile opționale sunt adesea folosite ca ore de balet, căci ȋn ultimii ani numărul orelor de specialitate a fost redus sistematic, periclitȃnd calitatea pregătirii lor profesionale, așa ȋncȃt mulți sunt cei care lucrează ȋn plus, ȋn particular.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate