Cărți de referință bune de urmat în studiul dansului clasic

by Florin Chiritescu
Share the NEWS & spread the JOY!

Dansul clasic nu înseamnă numai practica zilnică în sala de dans, ci și aprofundarea cunoștințelor teoretice, prin cărți recomandate în stiudiul dansului clasic. Acest lucru este important dat fiind faptul că de multe ori practica este foarte necesară și în studiul practic.

Citește și: Interviu cu Alexandru Deneș, Prim-solist al cabaretului Moulin Rouge

Prima carte recomandată este “Basic Principles of Classical Ballet

Prima carte pe care o voi aminti este cea scrisă de Agrippina Vaganova, respectiv “Principiile de bază ale dansului clasic“, sau “Basic Principles of Classical Ballet” în limba engleză, limbă în care este dealtfel publicată.

În interiorul acesteia regăsim un adevărat Abecedar al dansului clasic academic. Vaganova a reformat balet pentru a arăta așa cum îl vedem noi astăzi, și a adus Școala Rusă de Coregrafie în topul școlilor de profil din lume.

Acest material ar trebui să se afle prin urmare în posesia fiecărui viitor balerin, balerin sau profesor/ maestru de balet, fiind după cum am zis și mai sus, una dintre piesele de bază ale baletului.  Cartea se poate gasi de cumparat atât în format print, cât și ebook pe Amazon sau Elefant.ro

A doua carte recomandată, este “Historia del ballet y de la danza Moderna

Historia del ballet y de la danza Moderna” este o carte de specialitate scrisă cu foarte mare atenție și cu o bogată documentare, de Ana Abad Carles. Putem spune că este una dintre principalele cărți de istorie a dansului, analizându-i evoluția din Epoca Primitivă și până în zilele noastre.

În această carte vom putea citi despre primele tratate de dans, începutul dansului clasic și fondarea Academiei de Dans și Muzică de la Paris în anul 1661, și vom putea citi despre toate schimbările dansului clasic de-a lungul timpului. Este o carte foarte complexă ce adună în interiorul ei foarte multe detalii și fapte istorice. Cartea se poate cumpăra în format print de pe site-ul Amazon.

O altă carte recomandată este “The Art of Accompanying Classical Ballet Technique Classes

Scrisă de Juan Pablo Oyola, în cadrul Universității din Iowa, cartea este o lectură ce ajută la înțelegerea importanței acompaniamentului muzical și alegerea corectă a muzicii de studii, atât pentru profesor, cât și pentru corepetitor. Cartea poate fi descărcată în format PDF de pe site-ul Universității Iowa, aici

O altă carte importantă pentru balet este “Scrisori despre dans și balete

Scrisă de Jean Georges Noverre, cartea este una din cele mai discutate și citite lucrări de dans. Această carte ne ajută să înțelegem pe deplin viziunea lui Noverre asupra dansului și reformele aduse de acesta în lumea artei. Cartea se poate găsi pe Cărționline.ro sau pe site-ul Amazon.

 Citește și: Oana Ioniță, de la televiziune la performanța în balet!

Letters on dance and Choreography” este o carte de căpătâi pentru lumea baletului

Scrisă de August Bournonville, această carte face referire la experiența autorului din Franța și conceperea metodei de dans clasic care îi poartă numele. Cartea se poate găsi la anticariatele locale sau pe site-ul Amazon.

August Bournonville  a pus Școala Daneză de Dans Clasic și Baletul Regal Danez pe harta dansului clasic.

Aceste cărți reprezintă un punct necesar de plecare pentru viitorii balerini și o lectură obligatorie pentru actuali balerini.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate