Dintre toate formele de divertisment clasice, apărute cu mult înainte ca televizorul, filmele sau internetul să acapareze lumea modernă, baletul își păstrează și astăzi aceeași putere de fascinație asupra publicului.
Publicația online Ranker.com a întocmit un clasament al celor mai apreciate opere de balet, pe baza voturilor cititorilor. Primele 10 poziții sunt opere clasice care au ținut dintotdeauna capul de afiș ale celor mai mari teatre și opere din lume.
Dacă operele, concertele simfonice sau piesele de teatru par să fi pierdut cu timpul din ce în ce mai mult teren în fața divertismentului modern, baletul inspiră și continuă să atragă tot mai mult.
Probabil tocmai prin trăsătura care l-a consacrat, și anume: este clasic, iar spectacolele de balet clasic rămân nemuritoare.
Vă propunem mai jos o trecere în revistă a celor mai bune 5 spectacole din topul celor 10 realizat de publicația online Ranker.com. Clasamentul realizat de publicația menționată poate fi găsit aici.
Nu mai putem schimba clasamentul realizat de Ranker.com, dar dacă preferințele voastre sunt altele, vă invităm să nu ezitați să ne transmiteți pe pagina de Facebook a Ballet Magazine
1 Lacul Lebedelor – Pyotr Ilyich Tchaikovsky
Libretul baletului a fost pus în scenă pentru prima dată în 1877 în Moscova la renumitul Teatru Bolșoi, coregraf fiind Julius Reisinger. Pare să fi avut ca sursă de inspirație o veche legendă germană, după numele personajelor principale: Siegfried, Odette – Odillia, Rotbart .
Vezi și povestea baletului Zâna păpușilor
Legenda este despre prințese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinț. Această poveste putându-se întâlni în basmele mai multor popoare.
Mai jos un fragment din povestea pusă în scenă la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski, coordonat de Maestrul Horațiu Cherecheș
2 Frumoasa din Pădure Adormită – Piotr Ceaikovski
Frumoasa din pădurea adormită este un balet dintr-un prolog și trei acte, interpretat prima dată în 1890. Subiectul baletului se concentra pe bătălia dintre forțele binelui (Zâna Liliacului) și ale răului (Zâna Rea); fiecare având un laitmotiv care le reprezintă și care sunt utilizate pe parcursul întregului balet.
Citește și povestea baletului Ondine
Scenariul baletului pe care a lucrat Ceaikovski este versiunea Fraților Grimm a basmului lui Perrault. În acea versiune părinții Prințesei (Regele și Regina) au supraviețuit somnului de 100 de ani pentru a sărbători nunta Prințesei și a Prințului.
Mai jos câteva imagini din trailer-ul publicat de Opera Națională București
3 Giselle – Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges
Potrivit prezentării făcute pe site-ul Operei Naționale Române Iași, premiera a avut loc la Theatre de l’Academie Royal de Musique din Paris, la data de 28 iunie 1841. Coregrafia Jean Coralli și Julles Perrot. Scenografia Pierre Cicerri, în rolul titular Charlotta Grissi. O versiune revăzută a coregrafiei inițiale aparține lui Marius Petipa, pentru premiera baletului la Teatrul Mariinsky din Petersburg (1887).
Todotată, din prezentarea realizată pe site-ul Operei Naționale Române Cluj-Napoca, baletul Giselle este o lucrare extrem de reprezentativă pentru perioada Romantismului. Tematica dragostei imposibile dintre pământeni și creaturile fantastice stă și la baza legendei slave a ,,ielelor” (mirese tinere care au murit înainte de nuntă).
Mai jos trailer-ul realizat de The Royal Ballet
4 Spărgătorul de nuci- Piotr Ceaikovski
Spărgătorul de nuci este un balet de Piotr Ilici Ceaikovski pe un libret de Marius Petipa, după basmul” Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor”.
Povestea se desfăşoară într-un mic orăşel din Germania, în ajunul Sărbătorii de Crăciun. După petrecere copiii merg la culcare, iar personajul principal rămâne în salon, adoarme în salon. Din toate părțile apar nişte Şoareci înspăimântători. Spărgătorul de nuci o apără pe Clara. Spărgătorul de nuci este transformat într-un Prinț, care o invită pe copilă într-o călătorie fantastică.
Vă invităm la un scurt preview al spectacolului din 24 noiembrie 2019, de la Opera Națională București cu Ovidiu Matei Iancu și Cristina Dijmaru
Vezi mai jos interviurile acordate de Ovidiu Matei Iancu și Cristina Dijmaru revistei Ballet Magazine
5 Romeo & Juliet- Sergei Prokofiev
De departe cea mai cunoscută poveste de dragoste, Romeo și Julieta este o tragedie scrisă de William Shakespeare despre soarta a doi îndrăgostiți care luptă împotriva prejudecăților sociale. Tragedia a fost adaptată de nenumărate ori în teatre, opere, muzicaluri şi filme.
Nu mai puţin de 26 de opere au la bază această poveste. În ceea ce priveşte montările în teatre, socoteala lor s-a pierdut, iar în cinematografie ”Romeo şi Julieta” deţine recordul de a fi cea mai filmată piesă din toate timpurile.
Mai jos un trailer a spectacolului de pe site-ul Operei Naționale București
Regăsiți clasamentul complet aici