Top 10 cele mai bune filme despre balet. Merită să le vedeți pe toate

by Olivia Hotinceanu
Share the NEWS & spread the JOY!

Începutul fiecărui an este dedicat celebrării lumii filmului. O serie întreagă de ceremonii fastuoase, începând cu Globurile de Aur, BAFTA, Grammys și culminând cu Oscarurile, se desfășoară în lunile ianuarie și februarie, acordând premiile mult așteptate și încărcate de suspans celor mai bune filme și celor mai buni oameni implicați în crearea lor, actori, regizori, scenariști, muzicieni.

Fascinația pentru balet și pentru viața balerinilor, cea de pe scenă dar mai ales din spatele cortinei, s-a oglindit în numeroase filme care au devenit celebre și de referință.

Citește și: “Studiu: Dansul îți ține mintea sănătoasă și alungă depresia”

,,First position” (2011), documentarul realizat de fostul dansator Bess Kargman, ,,Mao’s last dancer”, povestea adevărată de viață a marelui balerin de origine chineză Li Cunxin, ,,Black Swan” (2010), care
scoate la lumină provocările fizice și psihice ale dansatorilor, și ,,Billy Elliot” (2000), un film despre învingerea prejudecăților și stereotipurilor sociale – toate au subiecte extrem de atractive.

Și dacă tot ne aflăm în perioada festivalurilor de film, iată un context potrivit pentru a viziona, a descoperi sau a revedea filmele care au avut ca punct de plecare arta dansului și lumea baletului. Pentru inspirație, am ales o listă cu cele mai apreciate și bine cotate 10 filme despre balet, potrivit unui top mult mai amplu realizat de Ranker.com., lasându-vă alegerea favoritului și întocmirea propriului clasament.

Vizionare plăcută!

Center Stage

An: 2000

Actori: Zoe Saldana, Amanda Schull, Donna Murphy

Center Stage – Mirajul Dansului  este un film  de dramă american, regizat de Nicholas Hytner, despre un grup de 12 tineri dansatori din diverse medii, care se înscriu la American Ballet Academy din New York. Filmul explorează problemele și dificultățile din lumea dansului profesionist și modul în care fiecare erou în parte face față stresului și diverselor provocări legate de adaptarea la efort și la rigorile impuse la acest nivel, dar și problemelor tipice vârstei adolescenților. Competiția este acerbă întrucît doar șase dansatori, trei băieți și trei fete, vor fi selectați pentru a dansa pentru companie.

Este o poveste plină de acțiune și culoare despre tineri talentați care dansează spectaculos și cu o ușurință cuceritoare momente de balet clasic, jazz modern, musical sau dansuri moderne, pe partituri clasice sau sonorități moderne. Carisma actorilor și scenele de dans fac din acest film, unul de văzut și de revăzut.

Actorul principal din Billy Elliot, ales în urma unei selecții cu 2000 de candidați

 

First Position

An: 2011

Actori: Michaela DePrince, Aran Bell, Gaya Bommer-Yemini, Miko Fogarty, Jules Fogarty, Joan Sebastian Zamora, Rebecca Houseknecht

Filmul documentar american spune povestea a șase tineri dansatori care se pregătesc pentru Marele Premiu Youth America din New York, o competiție anuală pentru dansatorii cu vârste între 9 și 19 ani, cu scopul de a câștiga un loc la o companie de balet sau o școală de elită.

Filmul este primul realizat de regizoarea Bess Kargman, care a studiat dansul și care și-a dorit să prezente o viziune reală asupra acestei experiențe prin care ea însăși a trecut.

First Position (Poziția Întâi) se bucură de prezența unor dansatori și coregrafi de renume din întreaga lume, precum Nadine Bommer, Denys Ganio, Élisabeth Platel, Raymond Lukens, precum și fondatoarea Youth America Grand Prix, Larissa Saveliev.

Citește și: “Există viață după balet?”

Cu recenzii foarte bune, filmul a primit premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, unde a avut premiera, a câștigat Premiul Juriului la San Francisco Doc Fest, precum și premiile publicului pentru cel mai bun documentar la Festivalul Internațional de Film de la Dallas și la Festivalul  Internațional  de Film de la Portland.

 

Billy Elliot

An: 2000

Actori: Jamie Bell, Julie Walters, Zoe Bell

Billy Elliot este un film de dramă britanic regizat de Stephen Daldry, după o piesă scrisă de Lee Hall. Filmat în Anglia, în timpul grevei minerilor din 1984–1985, filmul este despre un băiat de 11 ani din clasa muncitoare care își descoperă pasiunea pentru balet, în ciuda obiecției tatălui său și a prejudecăților legate de  statutul dansatorului de balet masculin.

Actorul principal, Jamie Bell, a fost ales în urma unui casting la care au participat nu mai puțin de 2.000 de băieți.
Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes din 2000 și a fost foarte apreciat deopotrivă de către critici și public. În 2001, la British Academy Film Awards, pelicula a primit treisprezece nominalizări la premii și a câștigat trei. De asemenea, Billy Elliot a obținut trei nominalizări la premiile Oscar, inclusiv pentru cel mai bun regizor și cea mai bună actriță în rol secundar.

 

Actorii din The Red Shoes, dansatori profesioniști

The Red Shoes

An: 1948

Actori: Moira Shearer, Anton Walbrook, Marius Goring

Unul dintre filmele de referință despre balet și sacrificiul pentru artă este ,,The Red Shoes” (Pantofii Roșii), o dramă scrisă, regizată și produsă de Michael Powel și Emeric Pressburger, care a primit cinci nominalizări la Oscar și a fost votat pe locul nouă în topul celor mai bune filme britanice, realizat de British Film Institute.

Vichy, o tânără balerină – interpretată de consacrata balerină, Moira Shearer, își va dedica întreaga viață baletului, până la sacrificiul suprem. Inspirată din basmul lui Hans Christian Andersen în care pantofii care dansează încontinuu aduc moartea eroinei care îi poartă, scena de balet de aproximativ 20 minute dansată de Vichy în film reprezintă un moment de mare expresivitate artistică, transformând filmul într-o adevărată capodoperă.

Ceea ce a adus filmului și mai multă valoare a fost faptul că majoritatea actorilor au fost dansatori profesioniști de renume în lumea dansului, precum Robert Helpmann, Léonide Massine și Ludmilla Tchérina.

Versiunea restaurată a filmului a fost prezentată în 2009, la Festivalul de Film de la Cannes.

 

Black Swan

An: 2010

Actori: Natalie Portman, Mila Kunis, Winona Ryder

Black Swan (Lebăda Neagră) este unul dintre cele mai cunoscute și celebre filme despre balet realizate în ultimul deceniu. Thriller-ul psihologic, regizat de Darren Aronofsky, a fost interpretat ca o metaforă a obținerii perfecțiunii artistice, cu presiunea, provocările fizice și psihologice pe care le antrenează și prețul care trebuie plătit la sfârșit.

Nina Portman (Natalie Portman), tânăra balerină aleasă să interpreteze Lebăda Albă în producția ,,Lacul Lebedelor”, pusă în scenă de prestigioasa companie de balet din New York, își va pierde echilibrul, contactul cu realitatea și va coborî într-un coșmar, atunci când intră în competiție cu Lily (Milla Kunis), o dansatoare care întruchipează mai bine calitățile necesare pentru rolul Lebedei Negre.

Filmul a primit 5 nominalizări la cea de-a 83-a ediție a Oscarurilor iar interpretarea excepțională a lui Natalie Portman a convins juriul să-i acorde  Oscarul pentru Cea Mai Bună Actriță.

 

 

Dance Academy

An: 2017

Actori: Xenia Goodwin, Alicia Banit, Jordan Rodrigues, Thomas Lacey

Filmul Dance Academy: the Comeback (Academia de Dans) este o continuare a serialului de televiziune, în trei serii, care urmărește călătoria Tarei Webster (Xenia Goodwin) spre visul de a deveni un star al baletului. Lungmetrajul intitulat Dance Academy: the Movie a fost lansat de StudioCanal în cinematografele australiene pe 6 aprilie 2017 și internațional, pe Netflix, sub titlul Dance Academy: The Comeback. După o accidentare gravă, talentata studentă Tara își dorește să revină pe scenă și să reușească să fie acceptată de o prestigioasă companie de balet din New York. Drumul către îndeplinirea visului său se dovedește o călătorie dificilă la început, cu respingeri și frustrări, dar plină de revelații către descoperirea sinelui și a adevăratelor aspirații. Un film cuceritor!

 

Viața balerinului chinez Li Cunxin, urmărită în Mao’s last dancer

Mao’s last dancer

An: 2010

Actori: Chi, Cao, Bruce Greenwood, Kyle MacLachlan, Joan Chen, Amanda Schlull

„Ultimul dansator al lui Mao” este povestea adevărată a dansatorului profesionist de origine chineză Li Cunxin și parcursul său de la un băiat dintr-o familie modestă din China rurală până la dansatorul de balet de talie mondială.

Bazat pe una dintre cele mai vândute biografii, filmul relatează viața lui Li Cunxin care pleacă de acasă la vârsta de 11 ani pentru a fi instruit la o școală de balet din Beijing și apoi în Statele Unite, ca student al unui schimb cultural. De aici începe povestea emoționantă despre căutarea împlinirii profesionale și personale, lupta și sacrificiile, ruperea de familie și durerea exilului impus de statul chinez odată cu decizia danastorului de a rămâne în Stale Unite, dar și triumfurile și, în sfârșit, revenirea pe tărâmurile natale și regăsirea celor dragi.

Citește și: “Este baletul doar pentru fetițe? Ce îl face atrăgător și pentru băieți?”

În regia lui Bruce Beresford, filmul a avut premiera în septembrie 2009 la Festivalul Internațional de Film de la Toronto și a rulat în Statele Unite pe 33 de ecrane, începând cu luna august 2010.

 

The Turning Point

An: 1977

Actori: Shirley MacLaine, Anne Bancroft, Leslie Browne, Mihail Baryshnikov, Tom Skerritt

Lumea baletului din New York City a fost inspirația pentru filmul ,,The Turning Point” (,,Pasul Decisiv”), dublu premiat la Globurile de Aur, în anul 1977, pentru cel mai bun film dramatic și pentru cel mai bun regizor (Herbert Ross), și nominalizat la unsprezece primii Oscar.

Scenariul este o versiune ficționalizată a familiei Brown din viața reală și prietenia dintre balerinele Isabel Mirrow Brown și Nora Kaye.

După ce râmăne însărcinată, Deedee (Shirley MacLaine) renunță la cariera de balerină și se mută din New York în Oklahoma pentru a se ocupa de familie, împreună cu soțul ei (Tom Skerritt). Visul la care a trebuit să renunțe revine ca o provocare în viața lui Dedee atunci când  vechea ei prietenă și colegă balerină, Emma (Anne Bancroft), vine în oraș cu compania de dans și îi propune fiicei lui Deedee, Emilia (Leslie Browne), să i se alăture. Deedee se confruntă cu sentimente puternice de emoție și bucurie pentru fiica ei, dar și de gelozie și regret pentru propriile aspirații neîmplinite.

The turning point (1977)

The turning point (1977)

 

 Ballet shoes, adaptarea a romanului lui Noel Streatfeild

 Save the last dance

An: 2001

Actori: Kerry Washington, Julia Stiles, Bianca Lawson

Filmul regizat de Thomas Carter și produs de MTV Production spune povestea a doi adolescenți care provin din lumi și culturi diferite dar care au în comun aceeași pasiune: dansul.

Sara (Julia Stiles) își pierde interesul pentru balet după dispariția tragică a mamei sale, într-un accident de mașină, renunțând la visul de a fi admisă la Juilliard School. Când îl întâlnește pe Derek (Sean Patrick Thomas), un tânăr de culoare pasionat de hip-hop care o motivează să nu renunțe la pasiunea pentru dans și pentru care nutrește sentimente de iubire, Sara începe să danseseze din nou și ia decizia să meargă din nou la audițiile prestigioasei școli.

Despre mesajul filmului, regizorul Thomas Carter spunea că întărește în mod pozitiv posibilitatea ca oamenii să se iubească și să se înțeleagă unul pe celălalt chiar dacă sunt de alte rase și provin din lumi diferite.

Un film plin de contraste care provoacă regândirea prejudecăților, jucat de doi actori carismatici.

 

Ballet Shoes

An: 1975

Actori: Angela Thorne, Joanna David, Barbara Lott

“Pantofii de balet” este adaptarea televizată britanică a romanului lui Noel Streatfeild ,,Ballet Shoes”, difuzată pentru prima dată pe BBC One în 1975 și transmisă de PBS în Statele Unite pe 27 decembrie 1976.

O nouă ecranizare a filmului a avut loc în 2007, în care joacă Emma Watson, Lucy Boynton și Yasmin Paige.

Filmul spune povestea a trei fete orfane (Pauline, Petrova and Posy Fossil), adoptate de un explorator excentric (Gum), si crescute de nepoata acestuia, Sylvia, în Londra anilor 1930. Filmul descrie lupta fiecarei fete pentru a-și împlini propriul vis: Pauline își dorește să devină o actriță faimoasă, Posy o balerină grațioasă, iar Petrova vrea să cucerească cerul,de la manșa unui avion.

Printre cele mai apreciate 21 filme despre balet, votate de fani pe Ranker.com, se numără în clasament, White Nights (1985), The Company (2003), Tutu Much (2010), The Tales of Hoffman (1951), Suspriria (1977), Dancers (2008) sau Dancing with Time (2007).

Lista completă o regăsiți aici

Surse: Ranker.com, Wikipedia, Cinemagia.ro

 

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate