Top 5 din 70 de balerini care au marcat lumea dansului, potrivit publicației Ranker.com

by Olivia Hotinceanu
Share the NEWS & spread the JOY!

Baletul a fost considerat ani buni, după anumite standarde sociale, o activitate feminină. Iar prima imagine asociată era aceea a unei balerine cu poante și tutu.
Iată însă că talentul extraordinar, expresivitatea, tehnica dar mai ales viziunea cu care au abordat anumite roluri au făcut ca anumiți balerini să schimbe viziunea asupra bărbaților în această artă.

Citește și Încotro ne ȋndrumǎm bǎieții: balet sau fotbal?

Avem privilegiul de a trăi, astăzi, într-o lume în care prejudecăți, bariere psihologice sau stereotipuri sociale se prăbușesc, sub influența a unor oameni curajoși, talentați și determinați să demonsteze că nimic nu este mai frumos decât un om care își împlinește menirea.

Citește și “Despre tehnică și interpretare, despre balerini și despre publicul lor”, un material de ALIN GHEORGHIU, fost prim-solist și actual maestru de repetiții al Operei Naționale București, actualmente Coordonator al compartimentului Balet, Teatrul Național de Operetă și Musical “Ion Dacian” și membru al Consiliului Editorial al Revistei Ballet Magazine 

Vă prezentăm mai jos cele mai importante 5 personalitati, dintr-un număr de 70 de celebrități ale acestei lumi – cele mai importante nume potrivit publicației online Ranker.com, care și-au pus amprenta asupra percepției și evoluției baletului masculin.
Cinci din cele 70 de nume care sunt surse de inspirație și modele pentru tinerii balerini în devenire.

1 Rudolf Nureyev

Balerinul și coregraful de origine rusă Rudolf Khametovich Nureyev (1938-1993) este citat de multe voci ca fiind cel mai mare dansator al generației sale.

Stilul deosebit de expresiv al lui Nureyev, abordat atât în balet cât și în dansul modern, au contribuit semnificativ la reevaluarea baletului masculin, conferind un nou rol balerinului care servea odinioară doar ca suport pentru balerină.

Citește și “7 mari coregrafi în istoria baletului mondial, 7 povești de viață de citit”

Născut în Siberia, Uniunea Sovietică, Nureyev este admis în 1955 la prestigioasa Academie de balet Vaganova, sub îndrumarea legendarului profesor de balet Alexandre Pushkin. Și-a început cariera artistică, ca solist, în anul 1958, în cadrul companiei sovietice Kirov Ballet – cunoscută astăzi ca Mariinsky Ballet, după numele original-, din Sankt Petesburg, cea mai prestigioasă companie de balet din URSS.

După succesul extraordinar pe care îl are la Palais Garnier din Paris, încă de la prima sa apariție pe scena, în Baiadera, pe 19 mai 1961, Rudolf Nureyev ,,alege libertatea”.

Pe aeroportul Le Bourget, în loc să se întoarcă cu un avion înapoi în URSS, Nureyev cere azil politic. Vezi “Rudolf Nureyev | Dance to Freedom BBC | in English” 

Astfel, a devenit primul artist care a fugit din Uniunea Sovietică în Vest, în timpul Războiului Rece, creând o adevărată reacție de susținere internațională. Imediat după, se va alătura Ballets du Marquis de Cuevas.

„Pentru mine, puritatea mișcării nu a fost suficientă. Aveam nevoie de expresie, de mai multă intensitate, de mai multă minte.”

2 Vaslav Nijinsky

Vaslav Nijinsky (1890-1950), dansator de balet și coregraf rus, a impresionat lumea baletului prin virtuozitatea, profunzimea și intensitatea reprezentaților sale, cât și prin salturile sale înalte care păreau că sfidează gravitația, fiind considerat cel mai mare dansator masculin de la începutul secolului XX.

Născut la Kiev, într-o familie de balerini de origine poloneză, Nijinsky a crescut în Rusia Imperială dar s-a considerat întotdeauna polonoez. Evoluția carierei sale artistice este spectaculoasă: la vârsta de 9 ani, a fost acceptat la cea mai prestigioasă școală de balet din lume, Imperial Ballet Sckool (astăzi, Mariinsky Ballet), din Sankt Petesburg, iar din 1907 începe să danseze deja în roluri principale pentru Imperial Ballet.

Din momentul în care s-a alăturat Ballets Russes, cariera lui Vaslav Nijinsky a înflorit, devenind celebru și pe plan internațional. Compania de balet, condusă de Sergei Diaghilev, i-a oferit lui Nijinsky șansa de a se exprima artistic, de a-și extinde arta și de a experimenta dansul și coregrafia, devenind vedeta companiei și creând noi direcții pentru dansatorii de sex masculin.

Creațiile sale au dărâmat bariere și au creat mari controverse, datorate fie stilului nou și surprinzător, care trasa noi direcții spre dansul modern, fie scenelor cu tentă sexuală sau reprezentând flirturi între personaje masculine.

„Oamenilor le plac excentricii. Prin urmare, mă vor lăsa în pace, spunând că sunt un clovn nebun.”

3 Mikhail Baryshnikov

Mikhail Nikolayevich Baryshnikov (,,Misha”) este probabil cel mai recunoscut artist balerin și contemporan, la nivel mondial. Celebritatea sa se datorează talentului său indiscutabil și complexității manifestării sale artistice, Baryshnikov fiind deopotrivă balerin, coregraf, actor și producător de televiziune.

Numele său este menționat adesea, alături de Vaslav Nijinsky, Rudolf Nureyev și Vladimir Vasiliev, ca unul dintre cei mai mari balerini masculini din istorie.

Dansul este obsesia mea. Viaţa mea

Născut la Riga (RSS Letonă), în 1948, Baryshnikov a studiat la compania de balet Vaganova (1964) și a debutat cu succes în ,,Giselle”, la Kirov Ballet, din Leningrad (1967). Performanța artistică remarcabilă l-a impresionat pe criticul Clive Barnes de la New York Times atât de tare încât acesta l-a numit „cel mai perfect dansator pe care l-am văzut vreodată”.

Deși a cunoscut recunoașterea în URSS, Baryshnikov a ales să emigreze în Canada în anul 1974 cu scopul de a se dezvolta și de a lucra cu coregrafii inovatori din Vest. A fost începutul unei cariere artistice prolifice.

După ce a dansat pentru nu mai puțin de 13 coregrafi în numai doi ani, a devenit solist principal la New York City Ballet, director artistic la American Ballet Theatre și White Oak Dance Project, dar s-a remarcat și prin numeroasele proiecte artistice proprii, precum lansarea Baryshnikov Arts Center din New York.

My jump is not high enough, my turns aren’t perfect, I can’t get my leg behind my ear – there’s an obsession with technique that can kill your best impulses. But communicating with an art form means being vulnerable – most of the time this is much more interesting.

Succesul său în rândul publicului larg provine din cariera cinematografică. În 1977, Baryshnikov a primit o nominalizare la Premiul Academiei pentru cel mai bun actor în rol secundar și o nominalizare la Globul de Aur pentru rolul „Yuri Kopeikine” în filmul The Turning Point.

4 Anthony Dowel

Sir Anthony James Dowel, în vârstă de 76 ani, este un balerin britanic pensionat, fost director artistic la Royal Ballet și unul dintre primii dansatori nobili ai secolului XX.

Citește și “Profesor de balet la 100 de ani! Copiii, secretul longevității”

După absolvirea Royal Ballet School în 1960, Dowel a fost invitat să performeze pentru Opera Covent Garden și, doar după un an, pentru Royal Ballet, fiind remarcat pentru fizicul perfect proporționat, tehnica clasică remarcabilă, frumusețea liniei și sensibilitatea muzicală.

În 1964, după ce și-a creat singur rolul lui Oberon din ,,The Dream”, linia impecabilă și tehnica foarte bună l-au proiectat în topul dansatorilor de sex masculin ai companiei. Când Dowell a fost promovat la balerin principal în 1966, el era deja întruchiparea stilului clasic englezesc: liric și aristocratic.

Cariera sa artistică a fost bogată în roluri pe care le-a creat, fiind lăudat deopotrivă pentru pasiunea și muzicalitatea cu care le-a împodobit.

Printre premiile notabile cu care a fost distins, menționăm doar două. În 1973, în recunoașterea serviciilor sale de balet în Regatul Unit, a fost numit Comandor al ,, The Most Excellent Order of the British Empire” (CBE), remarcabil fiind faptul faptul că la acea vreme a fost cel mai tânăr dansator care a fost astfel onorat. În 1995, a fost beneficiar al premiului ,,Queen Elizabeth II Coronation Awar for 1994”, cea mai mare onoare acordată de Academia Regală de Dans.

5 Erik Bruhn

Erik Belton Evers Bruhn (1928-1986) a fost un dansator de origine daneză, care s-a dezvoltat ca și coregraf, director artistic, actor și autor.

Bruh a studiat baletul la Royal Danish Ballet. Și-a început cariera la Copenhagen’s Royal Opera House, în anul 1947, iar doar doi ani an mai târziu a devenit solist, cel mai înalt nivel pe care un dansator îl putea atinge în cadrul companiei de balet daneze.

Pe tot parcursul carierei sale, a avut colaborări de lungă durată cu cele mai mari opere din Europa și America de Nord, precum Metropolitan Ballet din Anglia sau American Ballet Theatre din New York, S.U.A.

Dansează fiecare reprezentație ca și cum ar fi ultima

Erich Bruhn a fost elogiat de criticii vremii, atunci când a atins performanța de a dansa magnific rolul lui Albert din ,,Giselle”, alături de Alicia Markova, după doar trei zile de repetiții, la 1 mai 1955, pe scena de la Ballet Theatre din New York.

În clasamentul realizat de publicația Ranker.com, următoarele cinci poziții sunt ocupate de: Roberto Bolle, Roshon Fegan, Benjamin Millepied, Michael Smuin, Sergei Polunin

Clasamentul realizat de publicația online Ranker.com poate fi consultat aici 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate