Spectacolul de balet: de la proiect la reprezentanție!

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Baletul este o formă de artă extraordinară.  A cunoaște ceea ce se întâmplă în spatele unui spectacol de balet sau a unei premiere, ar putea fi o modalitate excelentă de a obține o perspectivă nouă.

Spectacolul de balet: de la proiect la reprezentație

Înainte ca o premieră de balet să fie gata, în culise, în sălile de balet și în atelierele de producție au loc sute de ore de muncă. Se formează o echipă de creație (scenograf, regizor-coregraf, asistenți) care prin talentul, capacitatea, studiile și experiența aferente fiecărei meserii în parte, aduce în fața publicului forma cea mai bună a unui spectacol.

Balerinii sunt un grup de “atleți de elită”. Se dedică și se antrenează cu mulți ani înainte de a deveni dansatori profesioniști. Odată ce intră într-o instituție, pregătirea lor nu se termină, ci se dezvoltă și se transformă din ce în ce mai mult.

Citește și: 

Tehnica în balet. De ce este atât de importantă? 

De câtă deschidere e nevoie în balet? Cum a evoluat etalarea picioarelor

 

Artiștii balerini trebuie să studieze și să repete în fiecare zi pentru a se menține într-o condiție fizică de top

Totodată, în acest domeniu artistic, forța mentală are un rol extrem de important. Un balerin trebuie să fie sensibil, dar în același timp echilibrat. Dacă nu este puternic ca fire, dacă nu are o inimă tare…poate ceda nervos extrem de ușor. Mai ales într-o perioadă de suprasolicitare.

Spectacolul de balet. Pentru fiecare minut de dans pe care îl vedem pe scenă, în spate, a fost o oră de repetiție.

In perioada în care se montează un nou spectacol, au loc zeci și chiar sute de ore de studiu, aprofundare, repetiție a coregrafiei. Prim soliștii, soliștii și ansamblul de balet lucrează separat. Când balerinii își însușesc coregrafia, când perfecționează mișcările, pașii, variațiile, când execuția tehnică ajunge în punctul în care se combină cu creativitatea fiecărui individ în parte, au loc repetițiile pe acte.  

Pregătirea unei premiere pentru un compartiment de balet este cu siguranță cea mai dificilă perioadă din cadrul unei stagiuni. Este perioada în care artiștii experimentează diferite stări și emoții. De la curiozitate, la entuziasm, îngrijorare, tensiune, accidentări, bucurie, stres, încordare, împlinire, epuizare fizică,  dezamăgire, fericire, plus munca asiduă, intensă, zilnică.

 

Decorurile și recuzita folosite într-un spectacol de balet sunt realizate în general în atelierul de producție al instituției

Amenajarea scenei într-un spectacol de balet ajută la evocarea timpului, a locului sau a atmosferei producției. Toate decorurile și recuzita folosite sunt realizate în general în atelierul de producție al instituției sau se pot externaliza.

De la desenele inițiale realizate de scenograf, o echipă întreagă de profesioniști lucrează împreună pentru a aduce decorul în forma finală pe scenă. Luminile sunt apoi adăugate pentru a îmbunătăți diferite aspecte ale producției.

Spectacolul de balet

Adesea, aceeași persoană care proiectează decorul unei producții va gândi și costumele. Scenograful va începe cu o schiță desenată pe hârtie pentru costume. Departamentul de croitorie va realiza un model. Va alege materialul, îl va coase, îl va decora și, în final, îl va potrivi pe dansator.

Costumele de scenă trebuie să fie executate cu o deosebită atenție la detalii. Balerinii trebuie să se poată mișca cu ușurință în costume și să nu-și facă griji că se destramă în timp ce dansează.

Spectacolul de Balet  Spectacolul de BaletSpectacolul de Balet: de la proiect la reprezentație. Intre repetiții și reprezentația unui spectacol este o muncă titanică

Când balerinii repetă în sala de balet, deobicei, un pianist corepetitor îi acompaniază. La repetiția generală pe scenă, balerinii dansează pentru prima dată acompaniați de orchestră. Tot la repetiția generală, au ocazia finală de a-și proba costumele. Lucrează cu recuzita și decorul și au ocazia de a exersa coregrafia pe scenă. Repetiția generală este de fapt un spectacol, dar fără public.

Intre repetiții și reprezentația unui spectacol fie din repertoriu, fie de tip premieră, este o muncă titanică, asiduă, care are rezultate de la o zi la alta. Sunt implicate zeci de persoane, de la personal tehnic și auxiliar, la artiști, croitori, regizori de scenă, scenografi, asistenți, maeștrii. Sunt caractere, capacități și viziuni diferite, iar cel mai important lucru este ca toți să ajungă la un numitor comun. Timp de câteva luni totul se dezvoltă, se construiește și se transformă.

Munca asiduă a tuturor este răsplătită în momentul în care cortina se ridică și începe spectacolul!


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate