Laura Andrei: ”Baletul m-a învățat să am grijă de corpul meu, un instrument pe care trebuie și vreau să îl ascult!”

by Mihaela Moldoveanu
Share the NEWS & spread the JOY!

Cardio și ballet fusion, un curs îndrăzneț care se adresează tuturor vârstelor. Puține cursuri sunt gândite și pentru adulți, iar acesta este unul dintre ele. Profesoara Laura Andrei dansează de la patru ani. E balerină, iubește dansul contemporan și de ceva timp, e tot mai atrasă de pedagogie și profesorat. Elevii de toate vârstele învață să-și cunoască mai bine corpul și limitele. Își îndreaptă poziția și devin mai grațioși.

‘Îmi doresc ca elevii mei să înveţe lucruri frumoase, să îşi creeze propriul lor sistem de valori, să gândească critic, să îşi descopere latura artistică! Sunt de părere că orice profesie trebuie făcută cu dragoste, cu pasiune, cu răbdare şi cu gândul conştient că mereu va fi ceva de învăţat!”, ne-a mărturisit Laura Andrei.

Laura Andrei: “Antrenamentul se adresează oricui, indiferent de sex, vârstă sau experiența în balet!”

Țineti cursuri de Cardio și Ballet Fusion. Ce înseamnă mai exact, cum ați gândit acest curs?

Cardio Și Ballet Fusion este un antrenament derivat din balet, ce include exerciții cardio, exerciții de gimnastică și stretching. A fost gândit special pentru persoanele care doresc să scape de kilogramele în plus și să își tonifieze musculatura întregului corp dar în același timp să capete mai multă grație în mișcare. De acest antrenament am luat cunoștință acum câțiva ani, când am început colaborarea cu studioul Dance Room. În oferta studioului, pe lângă multe alte antrenamente inspirate din balet, pe acesta îl găsiți sub denumirea de Cardio Ballet Workout.

 Ce vârste au cei care participă la cursul dvs?

Antrenamentul se adresează oricui, indiferent de sex, vârstă sau experiența în balet.

Ați mai gândit și alte antrenamente de balet și fitness. Ați spune că exercițiile combinate au avut succes la participanți?

Studioul Dance Room a conceput mai multe antrenamente inspirate din balet care au avut foarte mare succes în rândul participanților. Mai ales în rândul femeilor. De la antrenamente care se desfășoară în picioare, cum este Cardio Ballet, la cele care se desfășoară la bara de balet, cum sunt Barre Ballet sau Bosu Barre și până la antrenamente care se desfășoară pe saltea, cum sunt Burn Fat Ballet Workout, Fit & Flexible Workout, Ballet Fit Ball, Ballet Upper sau Lower Body.

Citește și

Studiile în timpul pandemiei. Oportunitățile educaționale pentru balerini

Krista Sandu, artistă, profesoară, coregraf: „Dansul este pentru mine o cauză și un efect al faptului că sunt!”

Cursanții câștigă eleganță, grație și scapă de durerile de spate

Participă la cursuri și balerini sau mai degrabă amatori?

La cursuri participă atât balerini, cât și amatori, sau diverși sportivi de performanță care au nevoie să își dezvolte anumite grupe musculare, echilibrul sau flexibilitatea.

Ce feedback aveți de la participanți? Îi ajută să-și cunoască mai bine corpul, să-și îmbunătățească starea fizică, chiar sănătatea?

Feedback-ul participanților este unul foarte încurajator. După nici o lună de antrenament spun că devin mai zvelți, capătă o postură mai elegantă, mai corectă. Nu-i mai doare spatele. Devin mai încrezători în ei, mai elastici. Au mai mult echilibru, iar musculatura capătă o formă mai alungită, precum a balerinelor.  Cu toate că la prima vedere antrenamentele par mai ușoare, acestea sunt destul de solicitante având în vedere că necesită foarte mult control. Exercițiile îți lucrează în profunzime și cel mai mic muschiuleț din corp.

Cursanții au între 16-60 de ani

Ce v-a atras către forma aceasta de expresie artistico-sportive?

Am participat la două stagii de formare și calificare instructori de aerobic în cadrul Federației Române “Sportul pentru Toți”, în 2009. La studioul Dance Room am putut să continui acest drum,să combin mișcările fără să renunț la ceea ce făceam de foarte mulți ani. Așa că am fost atrasă de genul ăsta de antrenamente. A fost ceva nou pentru mine. Îmi plac provocarile și am avut de la început un sentiment pozitiv pentru această colaborare.  Denumirile antrenamentelor au fost alese de inițiatoarea programului Dance Room, cu care colaborez de 2 ani. 

Ce vârste au cursanții?

Cursanții care vin la Dance Room au între 16 și 60 ani.

Cât timp ați făcut balet? Cum v-ați apropiat de balet, când s-a întâmplat?

Am făcut balet foarte mulți ani. Am început să dansez la 4 ani, urmând cursurile de la Palatul Copiilor din București. Apoi am continuat într-o notă academică, la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”, începând din clasa a III-a.  Am învățat tehnica de dans clasic, care după părerea mea, stă la baza oricărui stil de dans. În școală am studiat dans popular, dans de caracter și dans contemporan. 

Laura Andrei :”M-am îndrăgostit de dansul contemporan și m-am descoperit în el!”

Când ați renunțat la cariera de pe scenă ?

Nu am renunțat la cariera de pe scenă, dar drumurile m-au dus spre o carieră pedagogică. Am dansat pe scena Teatrului Odeon, a Teatrului Național de Operetă și Musical “Ion Dacian”, și lista poate continua. Cu siguranță m-aș întoarce pe scenă pentru a dansa într-un musical. Dar din păcate astfel de proiecte se realizează foarte greu.

Atracția către dansul contemoran cum a apărut?

Am descoperit dansul contemporan în liceu. Printre primii profesori care mi-au deschis calea spre acest stil de dans au fost Florin Fieroiu și Manuel Pelmuș. Am simțit că pot să mă exprim în dans așa cum vreau eu, într-un mod mult mai liber. Să descopăr mișcări cu linii diferite față de cele din dans clasic. Imediat m-am îndrăgostit de dansul contemporan și m-am regăsit în el. De fapt, m-am descoperit mult mai bine datorită ideilor și conceptelor ce stau la baza lui. După ce am terminat liceul, în 2007, am plecat în Olanda să studiez dansul contemporan, la Academia de dans Codarts. 

“Întotdeauna le spun că se observă foarte bine pe corpul lor dacă au înțeles”

Care sunt cele mai importante lecții pe care le predați cursanților?

Întotdeauna le spun că se observă foarte bine pe corpul lor dacă au înțeles de fapt cum se efectuează o anumită mișcare, ce mușchi sunt implicați în realizarea respectivei mișcări. Învață că trebuie mereu să lucreze conștient, să fie ancorați în prezent, să controleze mișcarea și niciodată să nu se miște “gratuit”.

Ce v-a învățat baletul și aplicați în viața de zi cu zi?

Cu siguranță foarte multe. Disciplina în primul rând. De la cum îmi organizez momentele din zi până la faptul că prevăd anumite situații. Mă pregătesc din timp cu tot ce am nevoie pentru un anumit lucru. Am avut anumite reguli de urmat, fără să îmi spun punctul de vedere sau de multe ori fără să întreb de ce. Cu timpul, mi-am făcut propriile reguli. Baletul m-a învățat să am grijă de corpul meu, un instrument pe care trebuie și vreau să îl ascult.

Laura Andrei : ”Nu o să renunț la dans sau la predarea acestuia!”

 

Pentru dumneavoastră personal ce au însemnat antrenamentele live în această perioadă? V-au ajutat să faceți față mai ușor schimbărilor?

Cu siguranță antrenamentele live m-au ajutat să trec mai ușor peste această perioadă. M-am bucurat că nu a trebuit să încetez activitatea fizică. M-aumenținut într-un anumit ritm. Consider că varianta live de antrenamente este foarte binevenită. Deși nu am avut cursanții lângă mine, fizic, mă bucur că au putut să continue și ei activitatea fizică. 

Care sunt planurile de viitor ale Laurei Andrei

Ce mai pregătiți pe viitor? Aveți vreun vis pe care vi-l doriți împlinit?

Momentan urmez cursurile Facultății de Limbi și Literaturi Străine, din cadrul Universității Creștine “Dimitre Cantemir”, specializarea engleză-spaniolă. De fapt, voi susține în curând examenele finale pentru programul de studii de licență. În paralel, am urmat și cursurile de psiho-pedagogie, astfel încât pe viitor doresc să predau cursuri de dans într-o limbă straină, respectiv engleza, spaniola, sau să ofer servicii de traducător, în limita timpului disponibil. Îmi place foarte mult cariera pedagogică, fie că lucrez cu adulți sau cu copii.

Îmi doresc ca elevii mei să înveţe lucruri frumoase. Să îşi creeze propriul lor sistem de valori, să gândească critic, să îşi descopere latura artistică, să avem o comunicare fructuoasă, şi nu în ultimul rând, să învaţ şi eu de la ei. Sunt de părere că orice profesie trebuie făcută cu dragoste, cu pasiune, cu răbdare şi cu gândul conştient că mereu va fi ceva de învăţat, dar mai ales în această profesie. În acest mod, succesul va veni cu siguranţă, cu multe satisfacţii personale. În orice caz nu o să renunț la dans sau la predarea acestuia.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate