De la hobby la scenă! Lista liceelor, a instituțiilor de învățământ superior, și a instituțiilor de cultură de profil

Află tot ce trebuie să știi despre specializarea Coregrafie! Ballet Magazine vă prezintă lista școlilor publice de specialitate din țară, lista facultăților și universităților care oferă programe de studii superioare în domeniu, și lista instituțiilor de cultură, potențialii angajatori ai unui tânăr absolvent de învățământ coregrafic!

by Ballet Magazine
Share the NEWS & spread the JOY!

Balerin în devenire? Sau poate părintele unei balerine sau balerin la început de drum? Vă gândiți să aprofundați studiile în această zonă artistică, și să treceți de la hobby la profesionism și nu prea știți ce variante aveți? Ballet Magazine Romania vă oferă toate informațiile necesare!

Este normal și de înțeles poate să fiți puțin în ceață! Pentru a vă ajuta să vă lămuriți însă, Ballet Magazine Romania vă pune la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a începe demersul propriu de analiză a variantelor și oportunităților existente!

Ballet Magazine Romania vă prezintă astfel lista școlilor și liceelor publice de specialitate din țară, lista facultăților și universităților care oferă posibilitatea de a face studiilor superioare în domeniu, și nu în ultimul rând, lista instituțiilor de cultură din România ce au în componență corpuri de balet – adică o listă a potențialilor angajatori pentru un tânăr absolvent de studii coregrafice!

Citește și

Nu poți preda dans clasic dacă nu ai studiat materia! nu poți preda dans contemporan dacă nu ai studiat dans clasic

Importanța studiilor în balet. Părerile unor artiști balerini, profesori și coregrafi, mari nume ale baletului românesc

 

Site-urile școlilor sunt ȋn general neprietenoase! Fiecare școală are o pagină de Facebook, dar nici aici lucrurile nu stau mai bine. Vezi lista liceelor de profil!

Specializarea Coregrafie este accesibilă elevilor din școlile de masă și la sfârșitul învățământului gimnazial. În învățământul preuniversitar de artă, studiul baletului începe în clasa a IV-a. Admiterea se realizează prin teste de aptitudini specifice învățământului obligatoriu, în conformitate cu art. 42 din Legea educației naționale 1/2011 și cu Regulamentul privind organizarea și funcționarea învățământului preuniversitar de artă, aprobat prin OMECTS 5569/2011 şi nu este condiţionată de domiciliul părinţilor – așa cum este cazul în general.

Este adevărat însă că site-urile școlilor sunt ȋn general neprietenoase! Informația lipsește sau nu e actualizată; unul e abandonat, altul e suspendat ș.a.m.d. Pe de altă parte fiecare școală de profil are cel puțin o pagină de Facebook, dar nici aici lucrurile nu stau ȋntotdeauna mai bine.

Ei bine, ȋn țară există două licee de coregrafie, respectiv: Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, București și Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, Cluj-Napoca

Acestora li se alătură șase secții de coregrafie ȋn cadrul unor colegii naționale sau licee de artă, respectiv: Colegiul Național de Arte „Regina Maria”, Constanța, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Iași, Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, Timișoara, Colegiul Național de Artă „George Apostu”, Bacău, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, Galați, Liceul de Arte „Hariclea Darclée”, Brăila.

Iar lista se cuvine a fi completată cu Colegiul Național de Coregrafie din Chișinău, Republica Moldova

Toate școlarizează atȃt fete cȃt și băieți, ȋncepȃnd din clasele a IV-a și/saua V-a. Sunt posibile ȋnsă și excepții, pentru copii foarte dotați dar care nu au prins trenul vȃrstei, cărora li se oferă posibilitatea de a recupera pe parcurs. Beneficiază de internat și cantină și oferă burse elevilor meritorii.

Cursurile de cultură generală nu diferă de cele de la alte gimnazii sau licee din țară, dȃnd posibilitatea elevilor de a se reorienta cu ușurință către alt profil, dacă abandonează pe parcurs sau nu promovează examenele de specialitate/treaptă. La acestea se adaugă orele de specialitate, ceea ce ȋnseamnă că micii balerini au mai puțin timp de joacă decȃt alți copii de vȃrsta lor.

Orele de educație fizică și cursurile opționale sunt adesea folosite ca ore de dans, căci ȋn ultimii ani numărul orelor de specialitate a fost redus sistematic, periclitȃnd calitatea pregătirii lor profesionale, așa ȋncȃt mulți sunt cei care lucrează ȋn plus, ȋn particular.

 

Vezi lista Facultăților și a secțiilor de coregrafie! Există 6 instituții de învățământ superior care oferă programe de studii coregrafice în țară, plus 1 în Republica Moldova.

În ceea ce privește învățământul superior, există 6 instituții care oferă programe de studii coregrafice în țară, respectiv: U.N.A.T.C. „I.L.Caragiale” din București, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Universitatea de Arte din Tȃrgu Mureș. Lista poate fi completată însă cu Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP), din Republica Moldova!

 

Instituții de cultură în care există compartimente de balet! Vezi lista potențialilor angajatori după terminarea studiilor! 

Opera Națională București   

La 8 decembrie 1921 avea loc inaugurarea Operei Române din București (azi Opera Națională București), cu spectacolul ”Lohengrin” de Richard Wagner, montat de regizorul Adalbert Markowski, dirijor fiind George Enescu. Opera Română din București, a cărei instituționalizare a avut loc la acea dată, își avea sediul atunci în vechea clădire a Teatrului Liric, situată lângă Cișmigiu. Instituție publică subordonată Ministerului Culturii, funcționează în actualul sediu din anul 1954 și este considerată întâiul teatru liric al țării, pe scena sa debutând și consacrându-se mari nume ale artei vocale, artei dirijorale, regiei de operă, baletului, coregrafiei și scenografiei românești.

Opera Națională Română Cluj-Napoca 

Inființată în anul 1919, odată cu Teatrul Național și Conservatorul de Muzică, Opera Națională Română din Cluj este unul dintre teatrele lirice reprezentative ale țării, pe scena căruia au urcat nume de referință ale genului și care a promovat arta vocală și coregrafică românească de cel mai înalt nivel artistic. Semnat în data de 18 septembrie 1919, actul de înființare a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca decreta, prin decizia Marelui Consiliu Dirigent, crearea primului teatru de operă din țara noastră. Momentul avea să devină istoric, urmat câteva luni mai târziu de memorabila dată de 25 mai 1920, atunci când ușile aurite s-au deschis întâia oară, pentru spectacolul inaugural AIDA de Giuseppe Verdi.

Opera Națională Română din Timișoara  

Inființată în anul 1946 și găzduind primul spectacol în anul 1947, Opera Naționala Română Timișoara aflată în subordinea Ministerului Culturii, este cea mai importantă instituție organizatoare de spectacole de opera și balet din vestul țării, clădirea în care funcționează fiind astăzi unul dintre simbolurile Revoluției din 1989. Inedit este faptul ca în această clădire își desfășoară activitatea în mod armonios patru instituții de artă – caz unic în lume: Opera Română, Teatrul Național “Mihai Eminescu”, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar “Csiky Gergely”.

Opera Maghiară Cluj-Napoca  

Inființată la 17 decembrie 1948 printr-un decret de statOpera Maghiară din Cluj-Napoca are menirea de a susține și sluji păstrarea tradițiilor culturii scenei lirice maghiare. Este o instituţie publică de cultură, cu personalitate juridică, care îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legislaţia română, sub egida Ministerului Culturii.

Clădirea s-a construit între anii 1909-1910, în locul unui teatru de vară ce data din anul 1874.  La Opera Maghiară din Cluj sunt puse în scenă atât spectacole clasice, cât și moderne, din repertoriul universal sau din cel maghiar. Acestea sunt interpretate în diferite limbi, dar sunt subtitrate în maghiară și română.

Opera Brașov 

Inființată în anul 1955 sub denumirea Teatrul de Stat de Operetă şi Estradă, Opera din Brașov este o instituție de spectacole de operă și balet aflată sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Braşov , ce a găzduit de-a lungul timpului primii pași în lumea artei lirice a unora dintre cei mai cunoscuți soliști români, care au avut ulterior o apreciată carieră internațională. Misiunea Operei Braşov, ca instituţie de spectacole, se concretizează în crearea unui renume atât pe plan naţional, cât şi internaţional, adresându-se unui public cât mai numeros şi divers.

Opera Națională Română Iași  

Funcțională încă din anii Primului Razboi Mondial ca și companie lirică, și înființată ca instituție în anul 1956, Opera Națională Română din Iași este o instituție publică de cultură în subordinea Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale. Finanțarea instituției se realizează din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat. Opera își desfăşoară activitatea împreună cu Teatrul Naţional Iaşi într-unul dintre cele mai frumoase teatre din țară, monument istoric, datând de la finalul secolului al XIX-lea. Reprezintă unul dintre cele mai prestigioase teatre lirice ale țării și principala instituție organizatoare de spectacole de operă și balet din zona istorică a Moldovei.

 Opera Română Craiova 

La 1 iunie 1979 se înfiinţează, ca instituţie de sine stătătoare Teatrul Liric, transformat, la 23 septembrie 1996, în Teatrul de Operă şi Operetă, apoi în Teatrul Liric „Elena Theodorini” şi, în final, în Opera Română Craiova, la 28 noiembrie 2013.

Opera Română Craiova oferă spectacole de operetă, balet și musical și este o instituție de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului Craiova și a Consiliului Local Municipal Craiova.

Teatrul de Revistă Constantin Tănase   

Instituție publică de cultură a Primăriei București. Revista românească modernă este legată de numele și activitatea lui Constantin Tănase și a Companiei “Cărăbuș”, înființată în anul 1919. Teatrul de Revistă “Constantin Tanase”, continuatorul de drept și de fapt al tradiției revistei românești, are o activitate neîntreruptă în acest domeniu, timp în care s-a impus ca o instituție artistică de prestigiu ce se bucură de prețuirea unui public numeros.
Acest gen de teatru, care îmbină într-un mod specific gustul montărilor de fast cu satira socială și cetățenească, s-a dovedit a fi un gen de spectacol unic în lume, nemaiîntâlnit pe celelalte scene de divertisment. Pe scena acestui teatru s-au afirmat și au evoluat cele mai importante personalități ale genului: autori, compozitori, actori, interpreți, balerini, dirijori, regizori artistici, coregrafi, scenografi, care, preluându-i tradiția, au reînnoit permanent revista românească .

Teatrul Toma Caragiu   

In vara anului 1947, pe ruinele fostei “săli germane”, unde a funcționat pe toată perioada războiului “Cercul Militar al Ofițerilor nemți”, aflată pe str. Anastase Panu, s-a înălțat un teatru modern. Sala avea 500 de locuri, parter și balcon.
Inaugurarea a avut loc la 13 decembrie 1947 sub titulatura Teatrul Sindicatelor Unite. In 1991 Teatrul Municipal Ploiești devine Teatrul „Toma Caragiu” , instituție publică de spectacole de interes național, subvenționat de Primaria Ploiești, care are în componența sa trei secții: Dramă, Revistă și Păpuși. Cu o istorie de peste 70 de ani – ca teatru de repertoriu – a promovat, atât dramaturgia românească cât și pe cea universală, de la antichitate pâna la cea contemporană, încercând în permanență să îmbine repertoriul de largă accesibilitate cu formule spectaculare de avangardă.

Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian 

În anul 1950, printr-o hotărâre a Consiliului de Miniștri, a fost înființat Teatrul de Stat de Operetă, inaugurat în seara zilei de 7 noiembrie a aceluiași an, cu premiera „Vânt de libertate” de Isaak Dunaevski. Pe scena teatrului și-au dăruit viața și munca scenei lirice românești, în genul operetei, personalități de neuitat, mari actori și cântăreți care au reușit să impună publicului universul fermecător al operetei.  După anul 1990, i s-a adăugat titulaturii Teatrului de Operetă și numele onorant al maestrului Ion Dacian. La împlinirea celor 50 de ani de existență ca teatru de stat, prin Hotărâre Guvernamentală, Operetei i-a fost conferită titulatura de Teatru Național, în baza unor realizări artistice de excepție. Este o instituție publică de cultură finanțată de Ministerul Culturii.

Teatrul Național de Operă si Operetă Nae Leonard

Odată cu înființarea Teatrului de Operetă și Estradă în 1956, Galațiul a beneficiat de o instituție profesionistă de spectacole muzicale. În toți acești ani, pe scena liricului gălățean s-au format generații de interpreți care au dus faima acestei instituții în întreaga țară dincolo de hotarele ei. Aproape că nu există lucrări de mare popularitate ale artei lirice universale care să nu fi fost prezentate în mai multe variante de montare, alături de creații originale de mare interes. În portofoliul teatrului s-au înscris peste 40 de lucrări de operă, 42 de operete, 10 comedii muzicale, 20 de balete, 15 spectacole muzicale pentru copii și peste 50 de spectacole de estradă și revistă.

Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski   

Inființat în anul 1957 sub numele de „Teatrul Muzical”, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța este o apreciată instituție de cultură subordonată Ministerului Culturii. În anul 1978, maestrul coregraf Oleg Danovski iniţiază un proiect de înfiinţare a Ansamblului de Balet Clasic şi Contemporan, ca secţie de balet a Teatrului de Revistă “Fantasio”, iniţial constituit din tineri absolvenţi ai liceelor de coregrafie din Bucureşti şi Cluj, primul spectacol montat fiind „Chopiniana”. Aici Oleg Danovski a montat trilogia ceaikovskiană  Lacul LebedelorFrumoasa din pădurea adormită şi Spărgătorul de nuci. Prin legăturile sale cu impresarul german Landgraff, renumele balerinilor români a depăşit pentru prima oară graniţele ţării în 1980, iar turneul anual în Germania al Teatrului de Balet din Constanţa a ajuns o tradiţie, care continuă şi în zilele noastre.

Opera Comică pentru Copii 

Opera Comica pentru Copii există din anul 1998 și, inițial, a funcționat ca o companie independentă, cu acest dublu-rol, cultural-educativ. Din 2003 a intrat în subordonarea Primăriei Capitalei. Din 2014 e condusă de soprana Felicia Filip. Opera Comică pentru Copii derulează programe educaționale și culturale de anvergură. Reprezentațiile pun accent pe interactivitate. Conteaza mult relația care se creează între public și scenă. In afară de spectacole, Opera Comică pentru Copii are proiecte speciale, tururi ghidate de tip “Behind the scene” sau “Concerte-lecție”.

Teatrul de Balet Sibiu 

Teatrul de Balet  Sibiu a fost înființat în anul 2008, având la bază corpul de balet al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu – instituție subordonată Consiliului Local Sibiu și Primăriei Municipiului Sibiu. În anul în care a fost înființat, Teatrul de Balet Sibiu avea doar zece dansatori, astăzi corpul de balet numărând peste 40 de dansatori proveniți din România, precum și din Noua Zeelandă, Australia, Canada, Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Franța, Japonia, Rusia, Republica Dominicană și Cuba. Teatrul de Balet din Sibiu este prima instituție de acest gen din România cu o componență internațională, model adoptat ulterior și de alte companii de balet din țară. Ceea ce singularizează Teatrul de Balet din Sibiu în peisajul companiilor de balet din România nu este doar componența sa internațională, ci și repertoriul său orientat atât spre baletul clasic cât și spre producțiile de dans contemporan și de balet neoclasic.

Teatrul Stela Popescu  

Teatrul “Stela Popescu” s-a deschis în anul 2016 sub egida Consiliului General al Municipiului București, din pasiunea nemărginită pentru scenă, dragostea pentru public şi artişti a marii personalități culturale care i-a dat numele – un actor complet, care captiva şi inspira, schimbând cu naturalețe registrele artistice. În spiritul acesteia, Teatrul “Stela Popescu” este astăzi un spațiu deschis tuturor posibilităților de expresie teatrală. Producțiile sale aduc pe scenă atât artiști consacrați, cât și creatori tineri, la început de carieră, iar textele alese pentru a fi puse în scenă – aparţinând dramaturgiei clasice, moderne şi contemporane – îi provoacă atât pe iubitorii de teatru, cât și pe împătimiții spectacolelor de dans și muzicale să fie martorii unor reprezentaţii cu suflu nou şi spectaculoase.

Teatrul Muzical Ambasadorii  

Teatrul Muzical Ambasadorii este o instituție publică de spectacole şi concerte aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, cel de-al treilea ansamblu dedicat copiilor, înființat la inițiativa Uniunii Criticilor Muzicali și a Forumului Muzical Român, fondat de criticul muzical Smaranda Oţeanu-Bunea. Teatrul are ca obiectiv principal promovarea valorilor muzicale şi coregrafice autohtone şi universale, precum şi a artelor interpretative de spectacol muzical, pe plan naţional şi internaţional.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate