Interviu – Fabian Rășchitor: elev al Academiei Princess Grace, Monaco

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Fabian Rășchitor este muncitor, talentat și pasionat. Elev de elită al Liceului de Coregrafie “Floria Capsali”, București, este în prezent elev al Academiei de Balet Princess Grace, din Monaco. 

In anul 2017, în premieră pentru România, alături de colega lui, Andreea Țăruș, a obținut locul II în finala mondială a concursului internațional de balet YAGP, S.U.A.

 

INTERVIU

YouTube video

Elev invitat: Fabian Rășchitor

Video și imagine montaj: Lavinia Hutanu

Realizator: Sena Vlădoiu

Producător: Ballet Magazine Romania

 

 Baletul este forma mea de a mă exprima

Ballet Magazine Romania: Fabian, ce înseamnă baletul pentru tine?

Fabian Rășchitor: Baletul este forma mea de a mă exprima, dar și o cale de a mă cunoaște mai bine. Având în vedere că muncim atât de mult, ajungem să ne cunoaștem corpul foarte bine, iar prin aceasta creștem și ca oameni, dar și ca artiști. Invățând atât de multe în fiecare zi, ajungem să ne detașăm de exterior și să ne cunoaștem pe dinăuntru și să ne apropiem mai mult de noi înșine. Ceea ce mi se pare cel mai important este că toate orele petrecute muncind foarte intens se transformă în lecții de autocunoaștere.

Citește și: Interviu Cosmin Marinescu

Ballet Magazine Romania: Ce părere ai despre apariția revistei Ballet Magazine în România?

Fabian Rășchitor: În primul rând vreau să vă mulțumesc pentru că m-ați ales să iau parte la acest proiect și vă sunt foarte recunoscător. Mi se pare o idee genială și era momentul să apară și în România o revistă dedicată baletului. Cred că publicul și societatea în general nu prea au idee despre balet și mi se pare că mai multă lume ar trebui să-i acorde importanță. În această revistă mi-aș dori  să văd mai multe interviuri cu persoane care ne inspiră și cu oameni importanți din lumea baletului, deoarece pentru generația mea este inspirațional să cunoști persoana și povestea prin care a trecut.

 

Un dansator trebuie să poată dansa orice stil

Ballet Magazine Romania: Te gândești să profesezi în România?

Fabian Rășchitor: Pe moment sunt mai atras de repertoriul companiilor din străinătate, deoarece este mai diversificat și mai modern. Eu consider că un dansator trebuie să  poată dansa orice, dar mă simt mai atras de stilul neoclasic, un stil care nu prea se dansează în România. Cu toate acestea, voi fi mereu deschis să mă întorc aici, în locul în care am crescut și consider că merită mai mult decât situația în care se află acum. Mi-ar plăcea să ne reunim, noi toți cei care studiem în afară, să facem un proiect mare și să ajutăm România să crească și să înflorească în acest domeniu.

 

Ballet Magazine Romania: Ce repere profesionale te ghidează și de ce?

Fabian Rășchitor: Aș dori să-i menționez pe profesorii mei cei mai dragi Nicoleta Cocea, Alina Iacov și Vlad Toader. Fiecare a contribuit foarte mult la evoluția mea ca artist și mi-au insuflat iubirea lor pentru balet și toate cunoștințele lor, le sunt foarte recunoscător pentru tot ce am învățat. Acum, Olivier Lucea și Luca Masala sunt cei doi profesori ai mei, doi oameni extraordinari de la care am învățat foarte, foarte multe, dar cel mai mult mă inspira pasiunea și dăruirea lor față de această artă.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate