Lorelei Bari, profesor de balet: ”Îmi doresc să văd cât mai mulți dintre elevii noștri pe marile scene ale lumii!”

by Mihaela Moldoveanu
Share the NEWS & spread the JOY!

Nu oricine își dorește să întâlnească un mentor, nu oricine e capabil să urmeze un pedagog și cine a întâlnit unul știe cât de greu e. Să renunți, să muncești, să crezi, dacă vrei să atingi ceea ce pare, la începutul drumului, de neatins. Lorelei Bari e profesor de balet și mentor a multe generații, iar performanțele celor care i-au urmat cursurile stau mărturie. Ca orice maestru, vorbește cu grijă despre cei pe care i-a format. Fără cifre, fără nume. Sunt mulți cei care ieri stăteau pe poante pentru prima oară iar azi dansează oriunde îi poartă visul lor.

Balerinele, pregătite de maestra Lorelei Bari

Balerină la Opera Română, profesor de balet si repertoriu atât în tară, cât și peste hotare, fondator și director artistic La Sylphide Academic Ballet School, numele Lorelei Bari e sinonim cu performanța. Am putea asemăna școala de balet pe care o conduce cu o pepinieră de dansatori, doar că, în realitate ceea ce contează cel mai mult e cât de determinați sunt acești tineri să-și investească fiecare clipă de azi, energia și munca într-un mâine promițător. Și să-și urmeze maestrul cu speranța și credința că îi duce pe drumul cel bun, la capătul căruia îi așteaptă o viață nouă, viața pe care și-au dorit-o!

Lorelei Bari: “Încerc să ofer elevilor cât mai mult din tot ce experimentez în diverse țări”

-La sfârșitul anului 2019, ați făcut parte din juriul Dance World Cup, în Brazilia. Cum a fost experiența?

Lorelai Bari: Ca director artistic al unuia dintre cele mai mari concursuri de dans din lume – Dance World Cup – mă duc cam de 3-4 ori pe an în jurii la diverse concursuri de calificare în lume. În Brazilia, a fost primul concurs de calificare pentru această țară, deci au fost emoții multe atât ale organizatorilor, cât și ale concurenților care își doreau tare mult să ajungă la Finala DWC care are loc în 2020 la Roma.

Citește și: “Interviu cu Maria-Lozanova Buzincu, Prim-solistă a Operei Naționale Române Iași”

-Cu ce amintiri v-ați întors?

Lorelai Bari: Brazilienii au fost foarte primitori. Mi-au arătat cu mândrie orașul. Dansatorii au fost buni, iar coregrafiile foarte creative. Cea mai frumoasă amintire de acolo este reacția elevilor și mai ales a profesorilor lor după workshopul de balet pe care l-am ținut pe scenă înaintea concursului.

Balerinele de la Academia La Sylphide Balet School

Lorelei Bari își canalizează energia spre elevii care studiază balet

 -În 2019 ați sărbătorit 20 de ani de la înființarea școlii. Cum au fost acești ani?

Lorelai Bari: Fiecare an, din acești 20, a fost o provocare spre mai bine, mai profesionist. Încerc ca în fiecare an să ofer elevilor noștri cât mai mult din tot ceea ce văd și experimentez în diverse țări unde sunt invitată.

-Care ar fi cele mai bune trei lucruri pe care le-ați experimentat anul trecut pe plan profesional?

Lorelei Bari: În ordine cronologică: crearea spectacolului “Frumoasa din pădurea adormită” în coregrafia originală cu elevii La Sylphide Academic Ballet School, calificarea a 6 elevi în finala marelui concurs internațional Youth America Grand Prix care va avea loc la New York în 2020 și locul 1 la același concurs.

Citește și: “De cȃtǎ „deschidere” e nevoie ȋn balet? Cum a evoluat etalarea picioarelor”

 -Ce proiecte vă așteaptă anul acesta? Către ce se va duce energia dvs?

Lorelei Bari: Energia mea se duce în mod constant spre elevii școlii: cum să îi motivăm suplimentar, cum să le oferim accesul la mari personalități ale dansului, cum să crească bine atât professional, cât și ca oameni. În același timp, mă ocup de cele două concursuri pe care le organizez în Romania și până în iulie 2020 mă voi duce la alte două concursuri internaționale unde sunt invitată în juriu.

Lorelei Bari: “Avem elevi pe care îi ajutăm să-și împlinească visele”

-Care ați spune că este cel mai dificil lucru în relația cu tinerii care aspiră către baletul profesionist?

Lorelei Bari: Cred că cel mai dificil este să-i faci să înțeleagă că scopul lor trebuie să fie să ajungă balerini profesioniști, că nu trebuie să se concentreze pe aici și acum, ci pe ceea ce vor să ajungă în mulți ani de acum încolo.

Lorelei Bari are atât eleve, cât și elevi la cursuri

-Aveți și cursanți care învață balet doar de plăcere, fără a vrea să facă performanță?

Lorelei Bari: Acum doi ani am renunțat la cele două școli recreative pe care le aveam și nu mă mai ocup decât de La Sylphide Academic Ballet School, care este gândită pentru a crește copii care își doresc să devină balerini. Răspunsul este: nu, n-avem decât elevi pe care îi alegem prin audiție și pe care îi ajutam să-și împlinească visele!

-După atâția ani de performanță, premii, realizari ale elevilor care au trecut pragul școlii, ce vă mai doriți și nu ați obținut deja?

Lorelei Bari: Îmi doresc doar să văd cât mai mulți dintre elevii noștri pe marile scene ale lumii!

La Sylphide Academic Ballet School, premiată pentru rezultate deosebite

Drumul de la pasiune la profesie

Academia de Balet La Sylphide, în cadrul căreia o găsim pe maestra Lorelei Bari, lucrează după metoda de predare Vaganova. Prin protocolul semnat în 2017, este prima școală de balet din Romania care acordă diplomă de stat recunoscută și certificare de la Institutul de Artă Coregrafică din Kiev. Buna pregătire a elevilor le-a adus oportunități de studiu la Kozlova Ballet Academy, New York, Academia de Balet a Operei de Stat din Viena, burse la stagiile organizate de Joffrey Ballet School, USA, Staatliche Balletschule Berlin, Russian Ballet College, Summer School Sorrento Campus sau National Conservatory Dance School Lisbon, Portugalia. Mai muți elevi  au fost acceptați să-și desăvârșească studiile la Bolshoi Academy, Moscova, Staatliche Balletschule, Berlin, Ecole Nationale Superieure de Danse de Marseille sau Zurich Ballet Academy.

Citește și: “Dansatori de top de la Teatrul de Balet Sibiu, la Gala de balet 2020

Mesaje emoționante primite de Lorelei Bali

Pagina de facebook a profesoarei Lorelei Bari e bogată în conținut. Fotografii de la concursuri unde participă ca jurat, competițiile la care participă elevii școlii, premii, felicitări către alți colegi coregrafi și, bineînțeles, multe mesaje de mulțumire de la foștii elevi ai școlii. Mi-a plăcut unul dintre ele, pentru că am zărit-o printre rânduri pe fetița care și-a ascultat maestrul, ieri elevă La Sylphide Academic Ballet School, azi elevă la Academia Vaganova din Sankt Petersburg. Câteva cuvinte din mesaj m-au emoționat: “Maestra, sunt foarte, foarte fericită și vreau să împart momentul și cu dumneavoastră. Vă mulțumesc, a mia oară pentru tot ce ați făcut pentru mine. Aseară a fost audiție…eu, eleva dumneavoastră, am fost aleasă să dansez solista…Bucurie mai mare nu există!”

 

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate